Κακά χαμπάρια για τον Πούτιν: Οι Ουκρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS* Πληροφορίες για εννέα καταρρίψεις ρωσικών ελικοπτέρων

A handout photo made available by South Korea’s Joint Chiefs of Staff (JCS) shows a US Army Tactical Missile System (ATacMS) being launched at an undisclosed location on the east coast, South Korea, 29 July 2017, as South Korea and the United States conduct a joint missile exercise in response to North Korea’s firing an intercontinental ballistic missile the previous day. EPA/SOUTH KOREA’S JOINT CHIEFS OF STAFF HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον ρωσικών δυνάμεων, επιβεβαίωσε ο Ουκτανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η επιβεβαίωση Ζελένσκι έρχεται λίγο μετά από πληροφορίες ότι τα εν λόγω όπλα, γνωστά ως ATACMS, κατέστρεψαν εννέα ελικόπτερα σε ρωσικές βάσεις στα ανατολικά της χώρας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ένα σύστημα αεράμυνας και άλλοι εξοπλισμοί ήταν μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν στο Μπερντιάνσκ και στο Λουχάνσκ.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, υποστηρίζει το Κίεβο.

«Πλήττουν με μεγάλη ακρίβεια. Τα ATACMS απέδειξαν τη φήμη τους», είπε ο Ζελένσκι σε βραδινή ομιλία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε και πού χρησιμοποιήθηκαν.

Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν που ηρνείτο να παράσχει ATACMS στην Ουκρανία, αποφάσισε «τις τελευταίες εβδομάδες» να τα αποστείλει αθόρυβα, μεταδίδει το CNN , επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να αιφνιδιάσει τη Μόσχα, σε περίπτωση που η Ρωσία μετακινούσε τον εξοπλισμό και τα όπλα εκτός εμβέλειας προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα ATACMS.

Λόγω ανησυχιών για εντάσεις με τη Ρωσία, οι πύραυλοι που παρέχονται στην Ουκρανία έχουν μικρότερο βεληνεκές από το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει το σύστημα, αναφέρει με το Associated Press.

Η εκδοχή που παραδόθηκε στο Κίεβο μεταφέρει πυρομαχικά διασποράς που απελευθερώνουν εκατοντάδες μικρές βόμβες από τον αέρα και όχι μία και μόνη κεφαλή, προσθέτει το πρακτορείο.

Πάντως τα πυρομαχικά διασποράς είναι αμφιλεγόμενα και απαγορεύονται από περισσότερες από 100 κράτη λόγω της απειλής που ενέχουν για τους αμάχους.

Ο Vladimir Rogov – διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της Ζαπορίζια-  δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας «αναχαίτισσαν επιτυχώς εχθρικούς πυραύλους» πάνω από το Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες για θύματα και ζημιές ελέγχονται και θα δοθούν αργότερα.

Ωστόσο, ένα μη επαληθευμένο βίντεο σε έναν φιλορωσικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης – που λέγεται ότι γυρίστηκε στο Μπερντιάνσκ – φαίνεται να δείχνει εκρήξεις από πύραυλους ενώ μια φωνή ακούγεταο να λέει ότι χτυπήθηκε μία αποθήκη πυρομαχικών.

Ένας άλλος Ρώσος μπλόγκερ έγραψε για επίθεση σε αεροδρόμιο με ρουκέτες ATACMS, μιλώντας για «σοβαρό πλήγμα», με απώλειες ανθρώπων και υλικού.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές βάσεις χτυπήθηκαν με μια πρώιμη παραλλαγή των ATACMS -μια έκδοση μικρότερης εμβέλειας με ωφέλιμο βεληνεκές περίπου 160 χλμ.

  • Το Μπερντιάνσκ απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα (53 μίλια) από την πλησιέστερη γραμμή του μετώπου και είναι στρατηγικά σημαντικό επειδή βρίσκεται ανάμεσα στη Μαριούπολη και την Κριμαία. Το Λουχάνσκ απέχει σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.

Οι πύραυλοι ATACMS (Army Tactical Missile Systems), πυροδοτήθηκαν σήμερα, και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στον διάρκειας περίπου 20 μηνών πόλεμο στην Ουκρανία, μεταδίδει και η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το Politico αναφέρθηκε επίσης στην απόκτηση και την ανάπτυξη των πυραύλων, οι οποίοι, όπως είπε, στάλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές και παρέπεμψε για ερωτήσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΒΒC 

Eφιαλτικές ειδήσεις καταφθάνουν από τη Γάζα: Φόβοι για 500 νεκρούς ύστερα από ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο* Αεροπορική επιδρομή και σε σχολείο-καταφύγιο 4.000 ανθρώπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: