Ιδού τα ρεζιλίκια του Προέδρου Μπάιντεν: Τα προβλήματα του κ. Μενέντεζ μπορεί να “ξεκαθαρίσουν” τα εμπόδια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ… Κούνια που τον κούναγε…

epa10888263 Democratic Senator from New Jersey Bob Menendez (C) walks off the Senate floor to a closed-door meeting with Senate Democrats about his federal indictment in the US Capitol in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO




Η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε άρθρο του  Michael Crowley και της Karoun Demirjian τονίζει για τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez) ότι ως ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αντιτάχθηκε σε Δημοκρατικούς συναδέλφους και σε Προέδρους, σε θέματα που κυμαίνονταν από την Κούβα μέχρι το Ιράν.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στο άμεσο μέλλον, τα προβλήματα του κ. Menendez θα μπορούσαν να διευκολύνουν την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Βεβαίως η αναφορά αυτή είναι λάθος, διότι είναι η Τουρκία που εμποδίζει τη σουηδική ένταξη, όχι ο Αμερικανος γερουσιαστής.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) υποστηρίζει την κίνηση και όλα τα μέλη εκτός από δύο -η Τουρκία και η Ουγγαρία- την ενέκριναν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας διαμαρτύρεται ότι η Σουηδία είναι πολύ φιλόξενη στους Κούρδους εθνικιστές, τους οποίους η κυβέρνησή του θεωρεί τρομοκράτες.

Όμως ο Ερντογάν λέει ότι θα δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να πουλήσουν στη χώρα του νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 μαζί με συστήματα αναβάθμισης για τα υπάρχοντα στην τουρκική αεροπορία. Το θέμα πρόκειται να τεθεί ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, όταν συνεδριάσει εκ νέου τον επόμενο μήνα.

Ο Menendez αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πώληση των F-16, επικαλούμενος τη «βίαιη» διακυβέρνηση του Ερντογάν στο εσωτερικό και τις «απολύτως φρικτές» πολιτικές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής χρήσης των αγορασμένων από την Αμερική πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο και εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία.

Αυτή η θέση έκανε τον Menendez να διαφωνήσει με κάποια άλλα Δημοκρατικά μέλη της επιτροπής του, τα οποία πιστεύουν ότι η συμφωνία για τα F-16 θα πρέπει να εγκριθεί,  εάν ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επευφημούσε τον “υποβιβασμό” του γερουσιαστή αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «το να είναι εκτός σκηνής ο Menendez είναι πλεονέκτημα» για την Τουρκία.

Όμως, ο Μπεν Κάρντιν (Cardin), νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μπορεί να λάβει μια λιγότερο αυστηρή θέση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, χαρακτήρισε το θέμα «περίπλοκο».

Ακόμα κι αν ο κ. Cardin υιοθετήσει μια πιο ήπια γραμμή, τα εμπόδια παραμένουν: ο ομόλογός του κ. Menendez στη Βουλή, Gregory W. Meeks, Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης και υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε την Τρίτη ότι παραμένει δύσπιστος για τη συμφωνία για τα F-16.

Τα νομικά δεινά του κ. Menendez, αν και είναι αφορμή για κάποιους εορτασμούς στην Τουρκία, προκαλούν ανησυχία στην Αρμενία, η οποία χάνει τον ισχυρότερο συνήγορό της στο Κογκρέσο σε μια στιγμή κρίσης, αφού το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε αυτόν τον μήνα τον επί μακρόν αμφισβητούμενο αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο κ. Menendez έχει ισχυρούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με την Αρμενία: Το New Jersey έχει μεγάλο αρμένικο πληθυσμό και η σύζυγός του είναι αρμενικής καταγωγής. Υποστήριξε εδώ και καιρό την επίσημη αναγνώριση ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων στις αρχές του 1900, καθώς και άλλα θέματα αγαπητά στο μικρό χριστιανικό έθνος του Καυκάσου.

Εισήγαγε επίσης ένα νομοσχέδιο για την αποστολή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Αρμενία, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση σε αυτό που το μέτρο αποκαλεί εκστρατεία «εθνοκάθαρσης».

ΠΗΓΗ: New York Times,  Michael Crowley και της Karoun Demirjian – For BidenMenendezs Troubles May Clear Foreign Policy Roadblocks

  • Το CBS NEWS για την πολιτική που θα ασκήσει ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

Το CBS News αναδημοσιεύει ανταπόκριση (ΑΡ) που αναφέρει ότι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin επεσήμανε την Πέμπτη πιθανές αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς ανέλαβε την ηγεσία της ισχυρής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον κατηγορούμενο γερουσιαστή Bob Menendez.

Σημειώνεται ότι ο Γερουσιαστής Ben Cardin, ένας βετεράνος Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, θα έχει μια σύντομη θητεία στην ηγεσία της Επιτροπής, επειδή η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και δεν διεκδικεί επανεκλογή. Περιέγραψε ότι κληρονόμησε απροσδόκητα την Προεδρία της Επιτροπής.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Cardin θα ασχοληθεί και με την Τουρκία, έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που εδώ και χρόνια επιδιώκει να αγοράσει προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, αλλά έχει επανειλημμένα εμποδιστεί, μεταξύ άλλων από τον Menendez, ο οποίος είχε θέσει φραγμό στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας -εν μέρει- ότι ανησυχούσε για το αν η Τουρκία έχει περισσότερη αεροπορική ισχύ από τη γείτονα και αντίπαλό της Ελλάδα.

Ο Cardin κατέστησε σαφές ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η πώληση, εάν ικανοποιηθεί για αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων απειλών για την Ελλάδα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει συνδέσει την απόκτηση των F-16 με την απόφασή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Cardin, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στις αρχές Οκτωβρίου.

Αναφέρεται,  μεταξύ άλλων, ότι στην Τουρκία, ορισμένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για τις νομικές περιπέτειες του Μenendez.

ΠΗΓΗ: CVS News – Cardin eyes changes on EgyptTurkey and around the world as he takes powerful Senate foreign post

Πώς «νομιμοποιούν» το ρωσικό πετρέλαιο στο Λακωνικό Κόλπο: Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στην ανοικτή θάλασσα με τις αρχές να κλείνουν τα μάτια στην παρανομία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: