Πώς «νομιμοποιούν» το ρωσικό πετρέλαιο στο Λακωνικό Κόλπο: Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στην ανοικτή θάλασσα με τις αρχές να κλείνουν τα μάτια στην παρανομία

Photo by Alexander Bobrov via Pexels




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει ανταπόκριση του Alaric Nightingale για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στην ανοικτή θάλασσα, που συνήθως λαμβάνει χώρα ανοικτά του Λακωνικού κόλπου καθώς και στην ισπανική Θέουτα, από πλοία που έχουν αλλοιώσει τα συστήματα γεωεντοπισμού τους.

Μια ηλιόλουστη μέρα στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, δύο γηρασμένα δεξαμενόπλοια αγκυροβολούσαν το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ το ένα αντλούσε πετρέλαιο στο άλλο. Από όσο μπορούσαν να καταλάβουν τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης, αυτό δεν συνέβη ποτέ, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Η απόκλιση μεταξύ των πραγματικών και των ηλεκτρονικών τοποθεσιών – που σε αυτή την περίπτωση μετρήθηκε περίπου στα τέσσερα μίλια – δεν ήταν μια δυσλειτουργία, αλλά μια σκόπιμη εξαπάτηση που αποτελεί μέρος ενός εξελιγμένου συστήματος για να διατηρείται η ροή των ρωσικών καυσίμων που έχουν υποστεί κυρώσεις, συχνά σε τιμές που είναι υψηλότερες από αυτές που θα ήθελαν οι δυτικές δυνάμεις.

Η πρακτική της παροχής ψεύτικων συντεταγμένων στο σύστημα αυτόματης αναγνώρισης, γνωστό ως AIS, ονομάζεται spoofing το οποίο δυσκολεύει τον εντοπισμό προέλευσης των φορτίων, καθησυχάζοντας τους νευρικούς αγοραστές που προσπαθούν να αποκρύψουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία μετά τις διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το μήκους 240 μέτρων Turba ήταν ένα από τα δεξαμενόπλοια που συμμετείχαν στους μυστικούς ελιγμούς μόλις λίγα μίλια από μια όμορφη ελληνική παραθαλάσσια πόλη στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με παρατηρήσεις του Bloomberg και δορυφορικά δεδομένα.

Κατασκευασμένο πριν από 26 χρόνια – που σημαίνει ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη διαλυθεί – το πλοίο έχει γίνει ένα ισχυρό σύμβολο των προσπαθειών της Ρωσίας να διατηρήσει το εμπόριο πετρελαίου.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Λακωνικός Κόλπος, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο για τη Μόσχα μετά τις κυρώσεις. Άλλες τοποθεσίες περιλαμβάνουν τη Θέουτα και κάποιες ακόμη βαθιά στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την πρακτική αυτή, τα δεξαμενόπλοια θα μεταφέρουν φορτία ρωσικής προέλευσης από το ένα πλοίο στο άλλο. Οι ακριβείς λόγοι για κάθε μεμονωμένη μεταφορά δεν είναι ποτέ σαφείς, αλλά οι μετακινήσεις προσθέτουν ένα βαθμό διαχωρισμού και σύγχυσης για όσους τελικά αγοράζουν τα φορτία.

Η μεταφορά αυτή είχε φανεί να υποχωρεί πρόσφατα, ιδίως κοντά στη Θέουτα- αφού η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων για να ανεβάσει τις τιμές.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Alaric Nightingale – Fake Coordinates and Tanker Tricks Expose Shadowy Russian Oil Trade

Μπορούμε να το πιστέψουμε ή είναι αποκύημα της φαντασίας του “Σουλτάνου”: Στο Ισραήλ λένε πως μια νέα εποχή φιλικής συνεργασίας ανατέλλει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: