Η καταδίκη της επίθεσης εναντίον του Ισραήλ είναι δεδομένη: Ο νεαρός Παλαιστίνιος οδηγός του τρακτέρ και, ως γνωστό, για την ειρήνη πρέπει να “χορέψουν” και οι δύο…

FILE PHOTO: Israeli Iron Dome intercepts missiles launched from the Gaza strip EPA, MOHAMMED SABER




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Διαβάζοντας τις πληροφορίες που έρχονταν από το μέτωπο Ισραήλ και Χαμάς, τη Δευτέρα, έπεσε το μάτι μου σε μια «μικρή» είδηση.

Στο κέντρο της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ένας νεαρός Παλαιστίνιος οδήγησε το τρακτέρ του εναντίον πλήθους Εβραίων εποίκων. Ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Αυτή η σκηνή μπορεί να είναι ασήμαντη μπροστά στις φρικαλεότητες της επίθεσης της Χαμάς εναντίον αμάχων ή της επίθεσης με δολοφονίες και απαγωγές εναντίον πλήθους που βρισκόταν σε φεστιβάλ.

Όμως, η ενέργεια του νεαρού Παλαιστίνιου με το τρακτέρ μπορεί να δείχνει ποιες συνθήκες οδηγούν τους ανθρώπους σε τέτοιες πράξεις απελπισίας. Αν το σκεφτούν, μπορούν να το καταλάβουν και οι μακρινοί πολιτισμένοι Ευρωπαίοι, που προφανώς τους φαίνονται ανεξήγητες τέτοιες πράξεις.

  • Την ίδια μέρα, διάβαζα και μια άλλη είδηση, με την οποία ουδείς ασχολήθηκε μέσα στην ένταση της νέας κρίσης. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Κυριακής ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να καταστράφηκαν έξι κουρδικοί στόχοι και πολλοί Κούρδοι μαχητές να «εξουδετερώθηκαν».

Μπορεί να περνά κι αυτό απαρατήρητο, μπορεί να είναι μια συνηθισμένη είδηση που δεν μας αφορά, αλλά μπορεί και να εξηγεί το γιατί δυο Κούρδοι πριν δέκα μέρες ζώστηκαν τα εκρηκτικά και πήγαν να ανατινάξουν τουρκικά υπουργεία στην Άγκυρα.

Ναι, είναι ακατανόητες στην εποχή μας αυτές οι επιθέσεις. Όπως είναι και εγκληματική η επίθεση της τρομοκρατικής ισλαμοφασιστικής οργάνωσης Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε από το Σάββατο και μέχρι σήμερα έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και βιβλική καταστροφή.

Oύτε η εγκληματική επίθεση της Χαμάς, ούτε η αντεπίθεση του Ισραήλ, ούτε και οι δολοφονίες Κούρδων από την Τουρκία θα δώσουν τη λύση και θα τερματίσουν τις αιματοχυσίες.

Όπως δεν τις τερμάτισαν όλες οι επιχειρήσεις των δυτικών εναντίον της τρομοκρατίας, που στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας βομβάρδιζαν αθώους ανθρώπους, διέλυαν χώρες -από το Αφχανιστάν μέχρι τη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ- αλλά τους σκληρούς πυρήνες των τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων δεν τους εξουδετέρωσαν ποτέ.

Αντίθετα, δεκάδες οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών εμφανίζονται συνεχώς στον μουσουλμανικό κόσμο, με νέους έτοιμους να θυσιάσουν τη ζωή τους για την Τζιχάντ.

Σήμερα, ο δυτικός κόσμος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Βγαίνουν οι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλον και ουσιαστικά καλούν το Ισραήλ να εκδικηθεί ισοπεδώνοντας τη Γάζα. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτε άλλο παρά μόνο εκατόμβες θυμάτων. Έχει σημασία σε ποια πλευρά θα είναι οι περισσότερες θυσίες; Καμία. Είναι και θα είναι θυσίες αθώων ανθρώπων.

Την εικόνα την έδωσε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah Attari.

Ότι «η κατάσταση στη Γάζα δεν ξεκίνησε το Σάββατο, προηγούνται 17 ολόκληρα χρόνια αποκλεισμού των 2.000.000 Παλαιστίνιων».

Ότι «το νερό που τους παρέχουν καθημερινά οι Ισραηλινοί είναι πολύ λιγότερο από την απαιτούμενη ποσότητα νερού για μια υγιή ζωή, ενώ ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει μόνο για 3-4 ώρες την ημέρα».

Ότι «όποιος χρήζει ιατρικής βοήθειας οφείλει να υποβάλει αίτημα στις κατοχικές αρχές του Ισραήλ και μετά από ενδελεχή εξέταση του αιτήματος, που διαρκεί κάποιους μήνες, αν είναι ακόμα ζωντανός ο ασθενής, ίσως να του επιτραπεί η έξοδος από τη Γάζα για να λάβει ιατρική φροντίδα».

  • Αυτές είναι οι συνθήκες και δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να αντιληφθεί κανείς γιατί βρίσκει έδαφος στη Γάζα η τρομοκρατική Χαμάς. Και γιατί αυτή η αιματοχυσία ήταν αναμενόμενη.

Τέτοιες ώρες, δεν επιτρέπεται να λες «ναι μεν, αλλά», οφείλεις να καταδικάσεις την επίθεση της Χαμάς και να ταχθείς στο πλευρό των αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Όταν τελειώσει όμως αυτή η τραγωδία, οφείλουν οι πάντες να θυμηθούν το δόγμα που ήρθε από τα βάθη της ιστορίας: Ότι ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν δικαιοσύνη και εγκαταλείφθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, που θα έπρεπε να δράσει για να κλείσει η ανοικτή πληγή δεκαετιών, που θρέφει οργανώσεις όπως τη Χαμάς.

Ας το κάνει τώρα. Αλλιώς, ούτε το Ισραήλ, ούτε όλη η Μέση Ανατολή θα ειρηνεύσουν ποτέ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι ψευδαισθήσεις δεν χωράνε…. Η συμφωνία για την Πύλα, μπορεί να αφορά την περιοχή, έχει όμως και ευρύτερες προεκτάσεις: Ο δρόμος που έχει τη δική του ιστορία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: