Οι ψευδαισθήσεις δεν χωράνε…. Η συμφωνία για την Πύλα, μπορεί να αφορά την περιοχή, έχει όμως και ευρύτερες προεκτάσεις: Ο δρόμος που έχει τη δική του ιστορία…

FILE PHOTO: Εικόνα από την περιοχή της Πύλας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο. Φωτογραφία via UN




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Εάν δεν προέκυπτε συναντίληψη για την περιοχή της Πύλας προφανώς και η κατοχική δύναμη θα προχωρούσε, θα κατασκεύαζε το γνωστό δρόμο, που ο σχεδιασμός του έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Αυτός ο δρόμος θα συνδέσει το κατεχόμενο Άρσος με την Πύλα. Εάν αυτό γινόταν μονομερώς από την κατοχική δύναμη θα συνιστούσε κατάληψη της νεκρής ζώνης. Ως αποτέλεσμα πολλών παράλληλων συζητήσεων, με τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατεύουν τη διπλωματία του πήγαινε- έλα, υπήρξε κατάληξη.

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν να προελάσουν σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης, σε κάποιες το έχουν κάνει, η προσπάθεια- όταν εξαγγέλθηκε η υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή του δρόμου- ήταν να αποτραπεί η τουρκική κίνηση επιβολής νέων τετελεσμένων.

Τι γίνεται, όμως, με τη συμφωνία; Επιβεβαιώνοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως άλλωστε ορίζουν οι όροι εντολής της, θα έχει τον έλεγχο της περιοχής και πως καμία παρουσία του κατοχικού καθεστώτος δεν θα υπάρχει, διασφαλίστηκε και το εξής:

  • Θα υπάρξει αστική και γεωργική αξιοποίηση. Είναι σαφές πως μέσα από την ανάπτυξη αυτή θα εξουδετερωθούν και τα όποια στρατιωτικά πλεονεκτήματα πιθανόν θα αποκτούσαν οι κατοχικές δυνάμεις σε περίπτωση κατάληψης της νεκρής ζώνης.

Είναι πρόδηλο ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα άναψε το πράσινο φως η Άγκυρα. Φαίνεται κι από τις δημόσιες συζητήσεις στα κατεχόμενα, πως οι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα.

Ο Ερσίν Τατάρ, για τους γνωστούς λόγους, που δεν μπορεί να… αφομοιώσει πλήρως τις εντολές, έμεινε στη γωνία και έκανε ελεγχόμενες δημόσιες τοποθετήσεις. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, υποτίθεται ότι είχε την «ευθύνη» της διαχείρισης.

Στις ανακοινώσεις τόσο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και της αποσχιστικής οντότητας θέτουν θέμα χωριστών συμφωνιών του κατοχικού καθεστώτος και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει συμβεί.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «…τα έργα που μπορούν να σχεδιαστούν ή να υλοποιηθούν στην περιοχή της Πύλας αλλά και σε ολόκληρη τη νεκρή ζώνη στο πλαίσιο της συμφωνίας πρέπει να υπόκεινται στην έγκριση των Τουρκοκυπρίων».

Είναι ξεκάθαρο πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συναινεί σε αυτό που αξιώνει η κατοχική δύναμη για σύναψη χωριστής συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα «φιλοξενούνται» στα κατεχόμενα, επικαλούμενο τη διεθνή πρακτική (SOFA-A status of forces agreement). Αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη το αποδέχονται, με βάση νομική γνωμάτευση.

Σε σχέση με τον έλεγχο προβλέπεται οδόφραγμα. Πρόκειται για το πρώτο οδόφραγμα που θα λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα.

  • Έχει διασφαλιστεί πως στο σημείο διέλευσης θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη σε επαφή με διάφορες πλευρές για την λειτουργία του οδοφράγματος. Στα πλαίσια αυτά, πάντως, δεν θα μπορούν να διακινούνται έποικοι και δεν θα έχουν πρόσβαση εγκληματικά στοιχεία, όπως γινόταν τόσα χρόνια.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μια συνεννόηση, που αφορά τοπικά την περιοχή, που έχει όμως και ευρύτερες προεκτάσεις. Τέτοια συνεννόηση χρόνια έχει να υπάρξει. Αυτό προφανώς και δεν σημαίνει πως άλλαξε πολιτική και στάση η κατοχική δύναμη.

Η Άγκυρα αν και παρουσιάσθηκε αποφασισμένη να επιβάλλει την κατασκευή του δρόμου, έκανε το «λάθος» να ασκήσει βία σε Ειρηνευτές, που για… κακή της τύχη ήταν Βρετανοί! Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις.

Παράλληλα, η Λευκωσία κινήθηκε προληπτικά και είχε ενημερώσει για τη νέα πρόκληση της Άγκυρας, με βάση πληροφορίες, πριν εκδηλωθεί η ακραία ενέργεια. Ενόψει τούτων η Άγκυρα επέλεξε να μπει σε μια διαδικασία συζητήσεων.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα προφανώς και δεν θα διαφοροποιηθεί η κατοχική πλευρά. Άλλωστε αυτό το λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι και κατ΄ ιδίαν στις επαφές τους και δημόσια. Συνεπώς ψευδαισθήσεις δεν χωράνε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο σάκος του μποξ και η στρατηγική της βεβήλωσης: Οι τουρκικές βαρβαρότητες πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο με καταγγελίες, εκστρατείες και πρωτοβουλίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: