Οι φίλοι του Ερντογάν κατάφεραν να συσπειρώσουν τους Ισραηλινούς πολιτικούς γύρω από τον Νετανιάχου: Ο Economist για την επόμενη μέρα στο τραυματισμένο Ισραήλ

epa10917476 A participant of a vigil holds a placard reading ‘Iranians stand with Israel’ in front of the Synagogue at Fraenkelufer in Berlin, Germany, 13 October 2023. EPA, CLEMENS BILAN




Τις πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχυ (Benjamin Netanyahu) μετά τη σφαγή που προκάλεσε η Χαμάς στο Ισραήλ εξετάζει σε ανάλυσή του το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι Ισραηλινοί τείνουν να συσπειρώνονται σε περιόδους πολέμου. Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς έχει προκαλέσει ακριβώς αυτό το κλίμα ενότητας σε μια χώρα που είχε διχαστεί για μήνες από τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της δεξιάς κυβέρνησης του Netanyahu.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Οκτωβρίου ο Netanyahu συμφώνησε να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης πολέμου με τον Μπένι Γάντζ (Benny Gantz), τον ηγέτη του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ως πρώην υπουργός Άμυνας και διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Gantz θα δώσει βαρύτητα σε μια κυβέρνηση που έχει λίγους υπουργούς με εμπειρία αυτού του είδους σύγκρουσης. Ακόμη και ο Netanyahu, ο οποίος έχει οδηγήσει τη χώρα σε πολυάριθμες σύντομες συγκρούσεις και πολέμους στη Γάζα, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο τέτοιας κλίμακας.

Ο σχηματισμός του νέου εσωτερικού υπουργικού συμβουλίου θα επηρεάσει την πορεία των μαχών και ενδεχομένως το τι θα συμβεί στον  Netanyahu όταν αυτές σταματήσουν.

Ο Gantz θα συμμετάσχει σε ένα μικρό γραφείο έκτακτης ανάγκης πέντε ατόμων υπό την προεδρία του Netanyahu. Το άλλο βασικό μέλος αυτού θα είναι ο Yoav Gallant, ο υπουργός Άμυνας (ο οποίος παραλίγο να απολυθεί νωρίτερα αυτό το έτος λόγω της κριτικής του για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης).

Τις υπόλοιπες δύο θέσεις θα καταλάβουν «παρατηρητές», αν και στην πραγματικότητα συμμετέχουν: ο Gadi Eisenkot, ένας άλλος πρώην διοικητής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. και ο Ron Dermer, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.

Αυτό το εσωτερικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τις κύριες αποφάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο, δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους ακροδεξιούς υπουργούς που ο Netanyahu έφερε στον συνασπισμό του για να σχηματίσει την κυβέρνησή του πέρυσι.

  • Η ομάδα έχει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής εμπειρίας και επαγγελματισμού, αλλά δεδομένου του επιπέδου αγανάκτησης στο Ισραήλ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δείξει στρατιωτική αυτοσυγκράτηση στη Γάζα, όπου βρίσκεται τώρα προ των πυλών μια χερσαία εισβολή από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση ενότητας έχει ακόμα μια σημαντική παράλειψη: τον Yair Lapid, πρώην πρωθυπουργό και επίσημο αρχηγό της αντιπολίτευσης. Αν και ο Lapid δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, είπε επίσης ότι «το σημερινό ακραίο και δυσλειτουργικό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας» δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον πόλεμο.

Αυτό ήταν, στην ουσία, ένα αίτημα να αποκλειστούν οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό του Netanyahu. Αντί να τους εκπαραθυρώσει, ο τελευταίος επέλεξε να τους παρακάμψει δημιουργώντας το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να αλλάξει γνώμη ο Lapid. Αλλά αν το κάνει, θα του δοθεί μια θέση σε αυτό.

Ο Netanyahu δεν εκτιμά ιδιαίτερα τα ακροδεξιά κόμματα. Ο Itamar Ben-Gvir, ο ηγέτης του κόμματος Jewish Power, μπορεί να κατέχει το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, αλλά ο πρωθυπουργός τον αποκλείει από τις περισσότερες ενημερώσεις υψηλού επιπέδου ασφαλείας.

Λίγοι Ισραηλινοί, ακόμη και αυτοί της δεξιάς, θα θρηνούσαν για την απουσία του Ben-Gvir και των άλλων θρησκευτικών ή υπερεθνικιστών φανατικών από τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης.

Ωστόσο, ο Netanyahu πάντα έβαζε τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από όλα. Και φαίνεται να συνεχίζει να το κάνει ακόμη και εν μέσω πολέμου, αρνούμενος να διώξει τα ακροδεξιά κόμματα από την κυβέρνησή του. Ο Ben-Gvir διατηρεί την ικανότητα να προκαλεί προβλήματα σε μια επικίνδυνη στιγμή.

Παραμένει επικεφαλής της αστυνομίας και εντείνει τις εντάσεις με τον αραβικό πληθυσμό του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Ο Netanyahu δεν είναι διατεθειμένος να γυρίσει την πλάτη στους ακροδεξιούς εταίρους του γιατί θα χρειαστεί την υποστήριξή τους αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία μετά τον πόλεμο και αν θέλει να έχει ελπίδες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οι υποστηρικτές του Netanyahu στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να περιθωριοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich, και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, για παράδειγμα, επειδή ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του Smotrich πολεμούν τώρα στην πρώτη γραμμή.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδίωξαν μια κυβέρνηση ενότητας, επειδή ήθελαν να εξουδετερώσουν την επιρροή της ακροδεξιάς και να δώσουν κάποιο επαγγελματισμό και εμπειρία στην κυβέρνηση. Γνωρίζουν όμως, επίσης, ότι με την ένταξή τους στο υπουργικό συμβούλιο δίνουν στον υπουργό Οικονομικών την ευκαιρία να απεκδυθεί μέρος της ευθύνης για τις αποτυχίες που οδήγησαν το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο.

Δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι θα το επισημάνει αυτό όταν έρθει ο απολογισμός. Επιπλέον, ανησυχούν ότι η παρουσία τους στην κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει έναν πρωθυπουργό που έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και τον ριζοσπαστικό συνασπισμό του.

Είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει τελικά μια πολιτική αναδιάταξη που θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα κεντρώα κόμματα και λιγότερο στα εξτρεμιστικά. Γεγονός όμως είναι ότι μόνο μια φορά κατά το παρελθόν ο Netanyahu έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πολιτική  σκηνή.

  • Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά όποια κι αν είναι τα επιτεύγματά του για το Ισραήλ κατά τη μακροχρόνια δημόσια καριέρα του, η κληρονομιά του θα επισκιαστεί για πάντα από το γεγονός ότι αυτά τα τρομερά γεγονότα συνέβησαν επί των ημερών του.

Ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας μιας στρατηγικής ιδέας που βασιζόταν στην ιδέα ότι η απειλή που θέτει η Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ανέγερση ενός συνοριακού φράχτη υψηλής τεχνολογίας, αντί με την αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης και τη βελτίωση των συνθηκών στη Γάζα. Αυτή η στρατηγική του απέτυχε παταγωδώς στις 7 Οκτωβρίου. Και προηγούμενοι πρωθυπουργοί αντιμετώπισαν στρατιωτικές καταστροφές.

Σε κάθε περίπτωση, η Γκόλντα Μέιρ μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, ο Μεναχέμ Μπεγκίν και ο Εχούντ Ολμερτ μετά τους πολέμους στον Λίβανο το 1982 και το 2006 αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που αυτοί τερματίστηκαν.

Ο Netanayhu μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα όταν ένα κύμα δημόσιας οργής σαρώσει τη χώρα μετά το τέλος αυτού του πολέμου. Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι η προοπτική του τέλους της πολιτικής του καριέρας θα επηρεάσει τη λήψη των αποφάσεών του αυτή τη στιγμή και ότι θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να παραμείνει προσκολλημένος στην εξουσία.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη όσοι έχουν ενταχθεί στο υπουργικό του συμβούλιο να προσπαθήσουν να τον αναγκάσουν να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας και όχι στην πολιτική του επιβίωση, επισημαίνει το περιοδικό.

ΠΗΓΗ: The Economist – Netanyahu wages war and fights for his own survival 

Είμαι Εβραίος” δήλωσε με υπερηφάνεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στην Άγκυρα έγινε “σεισμός”: Όμως, κάτι άλλο φταίει στους ισλαμιστές Ερντογάν και Τσελίκ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: