Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να χειριστούν την κρίση στην Μέση Ανατολή: Φλέγεται η περιοχή, απαιτείται προσοχή, σωφροσύνη και ισορροπημένη πολιτική

epa10934724 View of the Al-Aqsa mosque in the Old City of Jerusalem with low turnout due to restrictions caused by the conflict with Hamas, 23 October 2023. EPA, MANUEL DE ALMEIDA




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται, με τελευταίο επεισόδιο τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.

Την ίδια ώρα η επίσκεψη του Προέδρου Μπάϊντεν στην περιοχή ενισχύει το Ισραήλ αλλά αφήνει εκτεθειμένες τις ΗΠΑ απέναντι στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε βέβαια να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και φαίνεται να άσκησε πιέσεις στον Νετανιάχου για να μην πραγματοποιηθεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα που κατά τους Αμερικανούς θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ισραηλινά συμφέροντα.

  • Στην πραγματικότητα όμως οι Αμερικανοί ανησυχούν για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, την απομόνωσή τους από τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο και κυρίως την εμπλοκή τους σε ένα νέο μέτωπο που αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφήνει την Κίνα ανενόχλητη στην Ανατολή.

Σε μια δήλωση του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε πως «η άλλη πλευρά είναι ένας άξονας του κακού που περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν». Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό τον άξονα εξαίρεσε την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο. Δείχνει το νέο κλίμα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο μεταξύ αυξάνονται καθημερινά τα θύματα των βομβαρδισμών στην Γάζα που ανέρχονται πια σε χιλιάδες. Ανάμεσα τους και 1.524 παιδιά.

Η όλη προσπάθεια των Αμερικανών αποβλέπει στον περιορισμό του πολέμου και γι’ αυτό φαίνεται να έχουν ανοίξει και κάποια κανάλια επικοινωνίας με το Ιράν με στόχο να μην υπάρξει άμεση εμπλοκή του στην παρούσα κρίση.

Τόσο ο Μπάϊντεν όσο και το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο αποδίδουν κατ’ ιδίαν ευθύνες για την παρούσα κρίση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου αλλά είναι υποχρεωμένοι δημόσια να συμπαραταχθούν μαζί του, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί από κάποιον πιο μετριοπαθή πρωθυπουργό, ικανό να ανοίξει τον διάλογο με τους Παλαιστινίους για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ανέδειξε ακόμη μια φορά την αδυναμία, αν όχι την ανυπαρξία της στην παρούσα κρίση. Οι κινήσεις της ήταν σπασμωδικές και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός ούτε ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ούτε ανάμεσα στην Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα.

  • Την ίδια ώρα η Ευρώπη δέχεται τρομοκρατικά χτυπήματα ενώ υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις για όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή από αραβικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το βέβαιο είναι ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απέτυχαν να χειριστούν την κρίση στην Μέση Ανατολή διότι σε ένα πρώτο στάδιο τάχτηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του Ισραήλ προκαλώντας την οργή των αραβικών και μουσουλμανικών μαζών, αν όχι των κυβερνήσεων, και σε ένα δεύτερο στάδιο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη για να περιορίσουν διπλωματικές, οικονομικές και γεωπολιτικές ζημιές.

Ασκούν έτσι πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε ένα πληθυσμό που στερείται τα πάντα, από νερό και ηλεκτρισμό μέχρι φάρμακα και τρόφιμα.

Είναι μια κρίσιμη ώρα για την ανθρωπότητα με ελλειμματικούς ηγέτες για να χειριστούν αυτή την πολύπλοκη κρίση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικανικό επίπεδο. Διότι δεν είναι ένας παραπαίων Μπάϊντεν που αποκλείστηκε στο Ισραήλ αφού οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες αρνήθηκαν να τον συναντήσουν, που θα χειριστεί αποτελεσματικά όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Όλοι οι σοβαροί αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:

  • Μόνο με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα μπορέσει να ηρεμήσει η περιοχή. Οι πολεμικές όμως επιχειρήσεις απομακρύνουν για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο. Άλλοι όμως σκέφτονται ότι η κρίση είναι ίσως μια ευκαιρία για να επαναδιατυπωθεί μια διαφορετική πολιτική για τη Μέση Ανατολή που να θέτει τέρμα στην αιματοχυσία και να οδηγεί στην ειρήνη στην περιοχή.

Για την ώρα οι κερδισμένοι αυτής της κρίσης είναι η Ρωσία που βλέπει να απομακρύνεται το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και η Κίνα που μένει στο απυρόβλητο αφού οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές. Ζημιωμένη βέβαια και η Ουκρανία και ειδικά ο Ζελένσκι, αφού η προσοχή του κόσμου στρέφεται πια αλλού, ενώ η τεράστια αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ θα θέσει αργά ή γρήγορα θέμα μείωσης αυτής που παρέχεται στην Ουκρανία.

Ασφαλώς τα γεγονότα είναι πολύ νωπά για κρίσεις και συμπεράσματα που να αντέχουν στο χρόνο. Όλα είναι ρευστά και οι μεταβολές καμιά φορά απρόβλεπτες και ακραίες. Ο χρόνος θα δείξει πού θα οδηγηθούμε.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο μια επανάληψη αυτών που γράφτηκαν και την περασμένη Κυριακή, για προσοχή, σωφροσύνη και ισορροπημένη πολιτική, είναι ίσως το μόνο που θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς αυτή τη στιγμή.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Όσο και να προσπαθεί η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να παρουσιάσουν τη συμφωνία για την Πύλα ως επιτυχία της κυπριακής πλευράς, στην ουσία φαίνεται ότι η Τουρκία πέτυχε τους στόχους της για τη δημιουργία στρατιωτικού δρόμου μέσα στη νεκρή ζώνη. Και μάλιστα με η βούλα των Ηνωμένων Εθνών. Η Βρετανία που πρωτοστάτησε για τη συμφωνία ετοιμάζεται να την παρουσιάσει για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πολλοί φαίνεται να ξεχνούν ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Στέφανος Κωνσταντινίδης
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η βαρβαρότητα δεν έχει καταγωγή: Η Μέση Ανατολή ξανά σε ανάφλεξη και ουδείς γνωρίζει την κατάληξη του νέου βάρβαρου πολέμου της Χαμάς με το Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: