Η βαρβαρότητα δεν έχει καταγωγή: Η Μέση Ανατολή ξανά σε ανάφλεξη και ουδείς γνωρίζει την κατάληξη του νέου βάρβαρου πολέμου της Χαμάς με το Ισραήλ

epa10920766 People take part in a march in support of the Palestinian people next to the headquarters of the European Union (EU) in Barcelona, Spain, 15 October 2023. EPA, Toni Albir




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Η επιχείρηση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ αιφνιδίασε ένα από τους πιο πανίσχυρους στρατούς στον κόσμο και μια από τις πιο αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη.

Ένας μικρός αριθμός «τρομοκρατών» κατάφερε να διεισδύσει στο έδαφος του Ισραήλ σκορπίζοντας τον θάνατο σε στρατιωτικούς και πολίτες σε μια επίθεση που ήταν περισσότερο αποτελεσματική από τους πολέμους που διεξήγαγαν οι οργανωμένοι αραβικοί στρατοί εναντίον της χώρας αυτής. Πρόκειται για ένα ανορθόδοξο και υβριδικό πόλεμο, ένα πόλεμο που μας έρχεται από το μέλλον.

Οι άνδρες της Χαμάς έδρασαν ταυτόχρονα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης με πρωτόγονα μέσα, αλλά εφαρμόζοντας μια στρατηγική που θα μελετάται κατά πάσαν πιθανότητα στις στρατιωτικές σχολές του μέλλοντος. Και αυτό ανεξάρτητα από την βαρβαρότητα που έδειξαν απέναντι σε πολίτες, γυναίκες και παιδιά και που θυμίζει μεθόδους του Ισλαμικού Κράτους.

Υπολογίζεται ότι έριξαν εναντίον των Ισραηλινών πόλεων περισσότερες από πέντε χιλιάδες ρουκέτες που τα αντιβαλλιστικά συστήματα του Ισραήλ δεν κατάφεραν να τις αναχαιτίσουν στο σύνολό τους με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους, αλλά και αμάχους.

  • Πρόκειται για αυτοσχέδιες ρουκέτες, πρωτόγονης κατασκευής, σε εργαστήρια που διαθέτει η Χαμάς στη Γάζα.

Γενικά η Χαμάς χρησιμοποίησε φτηνά υλικά σε αυτή την επίθεση, ανεμόπτερα και λέμβους εναντίον ενός σιδερόφρακτου στρατού που διαθέτει την πιο μοντέρνα τεχνολογία. Χρησιμοποίησαν ακόμη μικρά ντρόουνς για την μεταφορά όλμων και εκρηκτικών υλών.

Έτσι, ένας υβριδικός πόλεμος προκάλεσε χάος και πανικό σε μια από τις πιο οργανωμένες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την περιοχή. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη ότι βρίσκεται σε πόλεμο και ότι οι Παλαιστίνιοι θα πληρώσουν ακριβά το τόλμημά τους αυτό.

Ήδη η Γάζα αποκλείστηκε από παντού και έχει μείνει χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς νερό και χωρίς τρόφιμα. Εκτός από τους βομβαρδισμούς ετοιμάζεται ήδη μια χερσαία επιχείρηση η οποία ασφαλώς σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή θα προκαλέσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες θύματα.

Άλλο ερώτημα είναι αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους ή αν θα υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών ή οργανώσεων σε αυτό τον πόλεμο. Όλοι βέβαια δείχνουν προς την πλευρά του Ιράν που θεωρούν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και στηρίζει την Χαμάς.

Οι Αμερικανοί όμως φαίνεται να μη επιθυμούν ένα νέο μέτωπο με το Ιράν. Υπάρχει άλλωστε και μια υπερβολή για τον ιρανικό ρόλο, καθώς η Χαμάς έχει στήριξη από πολλές ισλαμιστικές συνιστώσες του αραβικού κόσμου.

  • Υποβαθμίζεται ακόμη και η ικανότητα των ιδίων των Παλαιστινίων που διαθέτουν το πιο ψηλό μορφωτικό επίπεδο στον αραβικό κόσμο και στηρίζονται από μια μεγάλη παλαιστινιακή διασπορά.

Ανήσυχοι οι Αμερικανοί στέλνουν αεροπλανοφόρα στην περιοχή, όχι τόσο για να βοηθήσουν το Ισραήλ όσο για να αποφύγουν μια μεγαλύτερη έκρηξη στη Μέση Ανατολή με την επίδειξη δυνάμεως.

Φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι καθώς προσπαθούσαν να απαγκιστρωθούν από την Μέση Ανατολή για να επικεντρωθούν στην Ασία για την αντιμετώπιση της Κίνας. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο εκρηκτικές καταστάσεις, τον πόλεμο της Ουκρανίας και αυτά που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Κάτι που γεωπολιτικά ωφελεί την Κίνα.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Τουρκία που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, μετά την τελευταία προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι καθόλου εύκολο. Ο Ερντογάν ακροβατεί.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή είναι πολλά, τα συμφέροντα μεγάλα και εμπλέκουν σημαντικούς παίχτες. Αυτοί όμως που θα πληρώσουν είναι οι λαοί της περιοχής και κατά κύριο λόγο οι Παλαιστίνιοι και οι Εβραίοι.

Ο πόλεμος ανάμεσά τους συνεχίζεται από το 1948 και κάθε σώφρονας άνθρωπος και κάθε σοβαρός αναλυτής γνωρίζει ότι δεν θα λήξει ποτέ, αν δεν δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος και αν οι δύο λαοί δεν αποφασίσουν να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι στα αρχικά της βήματα ευνοήθηκε ή και χρηματοδοτήθηκε από το Ισραήλ -το ίδιο το διαψεύδει- για να δημιουργηθεί μια σφήνα ενάντια στην κοσμική αρχή των Παλαιστινίων που εξέφραζε ο Γιάσερ Αραφάτ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ( ΟΑΠ-PLO), γιγαντώθηκε λόγω της αποτυχίας της ειρήνης που προέβλεπαν οι συμφωνίες του Όσλο(1993).

Ο Αραφάτ είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς Εβραίους που ήταν αντίθετοι στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

  • Η βαρβαρότητα δεν έχει καταγωγή

Η βαρβαρότητα δεν έχει εθνική καταγωγή και δεν είναι μονοπώλιο της Χαμάς. Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο και σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι στοιβάζονται σε σαράντα τετραγωνικά χιλιόμετρα και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτές οι άθλιες συνθήκες και η έλλειψη προοπτικής εξέθρεψαν την Χαμάς.

Στα καθ’ημάς Ελλάδα και Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Από τη μια είναι η βαρβαρότητα της Χαμάς και οι καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ και από την άλλη είναι οι πατροπαράδοτες καλές σχέσεις που διατηρούσαν πάντοτε με τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικά συμφέροντα στον αραβικό κόσμο. Η διαχείριση επομένως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που προκύπτουν από την κρίση αυτή στην Μέση Ανατολή, χρειάζεται προσοχή και σωφροσύνη. Θα την επιδείξουν Αθήνα και Λευκωσία ή θα συμπεριφερθούν όπως στο Ουκρανικό, αστόχαστα και μονοδιάστατα;

* Στέφανος Κωνσταντινίδης
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στον Καύκασο και η “άτυπη συνεργασία” της Τουρκίας με το Ισραήλ υπέρ του δικτάτορα του Αζερμπαιτζάν: Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τη Ρωσία και την Κίνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: