Εάν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ, ένας σημαντικός Αμερικανός νομοθέτης θα πει “ναι” στην πώληση των F-16 στον Ερντογάν: Περίεργη αλλαγή, λείπει πολύ ο Μενέντεζ…




Ένας κορυφαίος νομοθέτης, μέλος της ελίτ της αμερικανικής Γερουσίας, φαίνεται να άρει τις αντιρρήσεις του για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, από τη στιγμή που ο ισλαμιστής ηγέτης της χώρας άλλαξε θέση και υποστηρίζει το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο ιστότοπος Politico αναφέρει ότι ενώ αυτό δεν σημαίνει ότι η πώληση των αεροσκαφών θα γίνει, οι πιθανότητες έχουν βελτιωθεί, όπως τονίζει.

Μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει από το τουρκικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο γερουσιαστής του Αϊντάχο, Τζιμ Ρις (Jim Risch) ρωτήθηκε από τον ιστότοπο εάν θα έδινε πράσινο φως για την πώληση των F-16 και αν αναμένει πρόοδο στη συμφωνία.

Ο επιεκφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απάντησε «Ναι και ναι».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο Risch είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη στη -τρόπος του λέγειν- σύμμαχο τους του ΝΑΤΟ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κορυφαίων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στα πάνελ εξωτερικής πολιτικής και στα δύο σώματα.

Οι δύο επικεφαλής των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι.

Ο Ρις πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν δεν έχει ασκήσει πιέσεις στους νομοθέτες για την πώληση μετά την κίνηση του Ερντογάν. Σε ό,τι τον αφορά τον ίδιο, δεν χρειάζεται, φέρεται να είπε.

Η στροφή του κ. Ρις δεν ήταν αναμενόμενη καθώς έλεγε σε όλους όσους τον ρωτούσαν μέχρι πρόσφατα ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει στάση.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο πολύ λείπει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος σαν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σταματούσε όλες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να “χαρίσει” τα αμερικανικά F-16 στον ισλαμιστή Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί άδειασαν τον Ερντογάν για τη Χαμάς: Είναι τρομοκρατική οργάνωση, τρομακτικές και φρικτές οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: