To ψαλίδι της λογοκρισίας στην Τουρκία κόβει φεστιβάλ κινηματογράφου: Αιτία φιλμ για τις χιλιάδες εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016

Η αφίσα του απαγορευμένου φιλ “Το Διάταγμα” screen shot you tube




Ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τουρκία ακυρώθηκε μετά τη διαμάχη για ένα ντοκιμαντέρ για τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

“Πρέπει να ενημερώσω με λύπη όλους τους σινεφίλ ότι ακυρώσαμε το φεστιβάλ μας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 14 Οκτωβρίου λόγω εξωτερικών εξελίξεων”, δήλωσε ο δήμαρχος της Αττάλειας, στο νότο της χώρας, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ Altin Portakal («Χρυσό Πορτοκάλι» στα τουρκικά), σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ντοκιμαντέρ Le Décret, (Διάταγμα) το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός γιατρού και ενός δασκάλου, που και οι δύο εκκαθαρίσθηκαν στο κύμα καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ταινία που επιλέχθηκε αρχικά, στη συνέχεια αποκλείστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον διαγωνισμό, προκαλώντας κατακραυγή από πολλούς κινηματογραφιστές που κατήγγειλαν τη «λογοκρισία».

«Απορρίπτουμε την προσέγγιση που αποδίδει ενοχοποιητικά στοιχεία σε μια ταινία και την καθιέρωση της λογοκρισίας», δήλωσαν όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, απειλώντας να αποσυρθούν εάν η ταινία δεν γινόταν εκ νέου δεκτή, σε ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, το φεστιβάλ αναδιπλώθηκε αρχικά, επαναφέροντας την ταινία στον διαγωνισμό. Αλλά το απέκλεισε ξανά μετά την καταγγελία της ταινίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο απέσυρε επίσης την υποστήριξή του στο φεστιβάλ, για «προπαγάνδα» του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. «Οι κατηγορίες για έπαινο του Feto  (ένα αρκτικόλεξο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να χαρακτηρίσει το κίνημα των Γκιουλενιστών) ή για τρομοκρατία είναι παράλογες», αντέδρασε η σκηνοθέτης της ταινίας Νετζλά Ντεμιρτζί.

Το Χρυσό Πορτοκάλι διοργανώνεται από το 1964 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Τουρκία, που θεωρείται το τοπικό αντίστοιχο του φεστιβάλ των Καννών. Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 ακολούθησαν εκκαθαρίσεις άνευ προηγουμένου στην Τουρκία εναντίον υποτιθέμενων υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν, αλλά και εναντίον Κούρδων αντιπάλων, στρατιωτών, διανοουμένων και δημοσιογράφων.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η Γαλλία τονίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε για αποστολή ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο όταν φύγουν οι Αρμένιοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: