Το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στην Κύπρο: Η ταραγμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή μας υπαιτιότητι της Τουρκίας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Απόλυτη αδιαλλαξία και αρνητικότητα επέδειξε η Τουρκία και ο εγκάθετός της στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου στην Νέα Υόρκη εμμένοντας πιεστικά στην απαράδεκτη θέση τους για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό ζήτημα, στην απόρριψη του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και την άρνηση τους για σύγκληση κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και Ερσίν Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά, το άκρον άωτον της περιφρόνησης του θεσμού του Γενικού Γραμματέα ήταν η από μέρους του νεο-οθωμανού προέδρου της Τουρκίας ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, προφανώς για να αποφύγει συζήτηση του θέματος του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου και το ενδεχόμενο της τριμερούς συνάντησης.

Περαιτέρω, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε για μια εισέτι φορά να χρησιμοποιήσει το βήμα του κύριου και σημαντικού οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτού της Γενικής Συνέλευσης, για να απευθύνει έκκληση προς τα μέλη της διεθνούς αμφικτυονίας όπως προβούν σε αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας την οποία η ίδια η Άγκυρα δημιούργησε στην υπό την κατοχή της περιοχή της Δημοκρατίας, χειραγωγόντας την τουρκο- κυπριακή κοινότητα, και επιβαρύνοντας την ήδη ταραγμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Η προκλητική απαίτηση του προέδρου της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα τα σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αποτελεί περιφρόνηση του ίδιου του forum του οποίου στόχος βάσει του Χάρτη είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η περίσσια θράσους με το οποίο επιτίθεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι, στην παρούσα συγκυρία, η Δύση, παρόλο που δεν θεωρεί την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο, στην προσπάθεια της για ενδυνάμωση και συνοχή του ΝΑΤΟ προς το σκοπό αντιμετώπισης των συνεπειών του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αποδίδει μεγάλη σημασία στη ρυμούλκηση της Άγκυρας στη δυτική παράταξη, όπως παλιά.

Διαφορετικό βεβαίως είναι το προσωπείο που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν όταν αναφέρεται στην ανάγκη για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της χώρας του με την Ελλαδα. Υπογραμμίζει με στόμφο ότι αποτελεί στόχο του η διάλυση της ταραγμένης ατμόσφαιρας στο Αιγαίο· την οποία ατμόσφαιρα δημιουργεί η ίδια η Άγκυρα με τις επεκτατικές της διαθέσεις. Από την εξίσωση απαιτεί εξαίρεση της συζήτησης του Κυπριακού.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να μείνουν μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης, προφανώς και υπονοεί ότι το Κυπριακό ζήτημα θα πρέπει να τεθεί εκτός ατζέντας.

Ευτυχώς που από πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα διευκρινίστηκε, και πολύ ορθά, ότι το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στην επίλυση του Κυπριακού.

Βεβαίως,η προσώρας στάση ή τακτικισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδος, όπως και η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής θα πρέπει να αναγνωστεί σε συνάρτηση με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, εξ αιτίας της δεινής κατάστασης της οικονομίας της χώρας του, της στρατιωτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της πρόσφατης αποτυχίας του στη διαμεσολάβηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υιοθετεί διαφορετικό τακτικισμό προσεγγίζοντας τη Δύση και την Ευρωπαική Ένωση με στόχο την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας αλλά και στρατιωτικής με την έγκριση παράδοσης των F. 16.

Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πότε θα κρατήσει το κλίμα το οποίο η ίδια η Άγκυρα διαμορφώνει και πότε θα επανέλθει στις γνωστές επεκτατικές της δράσεις. Γιατί είναι γνωστο ότι, στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, η Τουρκία οραματίζεται να διαδραματίσει ένα ρόλο περιφερειακής δύναμης και να τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις μεγάλου βεληνεκούς δυνάμεις.

Εν τούτοις, πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία απλώνει το χέρι της μακρύτερα από το ειδικό της βάρος.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έβαλε η Αθήνα στην άκρη το Κυπριακό για χάριν των ελληνοτουρκικών; Γιατί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ξέχασε να απαντήσει στον Ερντογάν;

Εταίροι μας στην Ε.Ε. βάζουν φρένο στα ευρωτουρκικά: Μετατίθενται οι συζητήσεις για το Δεκέμβριο, ίσως και αργότερα, με τον Ερντογάν για να γίνει η Τουρκία …Ευρώπη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: