Σερ Ίαν Γουίλμοτ: Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο άνθρωπος που κλωνοποίησε τη Ντόλι ταράζοντας τα νερά της επιστήμης

FILE PHOTO: Professor Ian Wilmut of the Roslin Institute looks at his old friend, ‘Dolly’, the world s first cloned sheep. EPA PHOTO PA / MAURICE MCDONALD




Ο Βρετανός επιστήμονας Ίαν Γουίλμουτ, η ομάδα του οποίου έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε θηλαστικό, την προβατίνα Ντόλι, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου εργαζόταν.

Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενός ενήλικου κυττάρου, μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Ο Ίαν Γουίλμουτ ήταν το επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που κλωνοποίησε την Ντόλι το 1996.

Αυτή η επαναστατική έρευνα «μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης» σημείωσε ο Πίτερ Μάθισον, ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου, στην ανακοίνωση με την οποία το ίδρυμα αποτίνει φόρο τιμής στον Γουίλμουτ.

Ο Γουίλμουτ έπασχε από Πάρκινσον και από το 2018 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από αυτήν την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στην Ντόλι κλωνοποιήθηκαν σκύλοι το 2005 στη Νότια Κορέα και πίθηκοι το 2018 στην Κίνα.

O παγκοσμίου φήμης εμβρυολόγος και ειδικός στην αναγεννητική ιατρική, ο Ιαν Γουϊλμοτ ηγήθηκε της ομάδας που κλωνοποίησε την Nτόλυ το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο.

Περίπου 27 χρόνια μετά, η σημαντική ανακάλυψη συνεχίζει να τροφοδοτεί πολλές από τις προόδους στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής σήμερα.

Τα παιδικά χρόνια

Γιος δύο δασκάλων, ο Σερ Ιαν γεννήθηκε κοντά στο Στράφορντ απόν Εϊβον και αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στο Γιορκσιρ.

Οντας ακόμη στο σχολείο, ο Ίαν άρχισε να ενδιαφέρεται για τη βιολογία.

Οταν αποφοίτησε ενεγράφη αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ  για να σπουδάσει Γεωργία, αλλά μεταπήδησε στην Επιστήμη των Ζώων εμπνεόμενος από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο.

Στην πρώτη του εργασία -στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ως μέλος της ομάδας του καθηγητή Christopher Polge- επικεντρώθηκε στη διατήρηση του σπέρματος και των εμβρύων με κατάψυξη. Αυτό οδήγησε στη γέννηση του Frostie, του πρώτου μοσχαριού που γεννήθηκε από κατεψυγμένο έμβρυο.

Ντόλι, το πρόβατο

Ο Γουίλμοτ μετακόμισε στο Ινστιτούτο Animal Breeding Research Organization (ABRO), τον προκάτοχο του Ινστιτούτου Roslin, το 1973.

Στην ABRO, συνέχισε να εργάζεται με αναπαραγωγικά κύτταρα και έμβρυα και συμμετείχε σε ένα έργο για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων προβάτων που παρήγαγαν γάλα με πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Καθώς το έργο προχωρούσε, κατέστη σαφές ότι απαιτείτο μια νέα, πιο αποτελεσματική μέθοδος δημιουργίας αυτών των προβάτων. Ετσι ο Ίαν ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανάπτυξη τεχνικών κλωνοποίησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων προβάτων.

Οι προσπάθειές του οδήγησαν στη γέννηση της Ντόλι, το 1996.

Η γέννηση της Ντόλι άλλαξε την επιστημονική σκέψη εκείνη την εποχή, αποδεικνύοντας ότι τα εξειδικευμένα κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ακριβούς αντιγράφου του ζώου από το οποίο προέρχονταν.

Η απήχησή του ήταν παγκόσμια.

Αναγεννητική ιατρική

Μετά την επιτυχία της έρευνας για την κλωνοποίηση, ο Γουίλμοτ άρχισε να επικεντρώνεται στη χρήση της κλωνοποίησης για την παραγωγή βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική.

Μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2005.

Μετά τη διάγνωσή με Πάρκινσον το 2018, ο Γοιυίλμοτ στήριξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικής εφαρμογής μιας νέας γενιάς θεραπειών που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

 

Έστειλε τρεις τουρίστες στο διάστημα: Για τέταρτη φορά η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε μια επιτυχημένη τουριστική πτήση στο διάστημα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: