Μικρή νίκη-θαύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά των ασθενειών του γήρατος: Ανακάλυψε σε χρόνο – μηδέν τρία γηρολυτικά φάρμακα από φυτικές ουσίες

Photo by Matthias Zomer via Pexels




Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη τριών φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή των επιπτώσεων της γήρανσης και των συναφών ασθενειών όπως ο καρκίνος και η Αλτσχάιμερ.

Μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίσει μια τριάδα χημικών ουσιών ικανών να «στοχεύσουν» ελαττωματικά κύτταρα.

Η συμβολή της τεχνητής Νοημοσύνης, εν προκειμένω, έγκειται στο γεγονός ότι επέσπευσε την όλη διαδικασία σε σημείο που να είναι εκατοντάδες φορές φθηνότερη από κάθε τυπική μεθόδου εντοπισμού των συγκεκριμένων κυττάρων.

Οσον αφορά στα ευρήματα των ερευνητών αυτά καθ’ εαυτά: Υποδηλώνουν ότι τα παραγόμενα φάρμακα μπορούν να αφαιρέσουν ελαττωματικά κύτταρα – γνωστά ως γηράσκοντα κύτταρα – που συνδέονται με ασθένειες και μειώσεις στην όραση και την κινητικότητα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαγνώσει αυτά τα κύτταρα, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν οι χημικές ουσίες που μπορούν να τα αφαιρέσουν με ασφάλεια.

Τα γηρολυτικά φάρμακα είναι συνήθως εξαιρετικά τοξικά απέναντι στα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα.

Ομως οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να αναγνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των χημικών ουσιών με γηρολυτική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 2.500 χημικές δομές που ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες μελέτες.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε τα μοντέλα για να εξετάσει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εντοπίζοντας 21 πιθανούς υποψήφιους φαρμάκους για πειραματικές δοκιμές.

Οι χημικές ουσίες – που ονομάζονται ginkgetin, periplocin και oleandrin – βρέθηκε ότι μπορούν να αφαιρέσουν τα ελαττωματικά κύτταρα όταν δοκιμάστηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα.

Και οι τρεις χημικές ουσίες είναι φυσικά προϊόντα που βρίσκονται σε παραδοσιακές φυτικές ουσίες.

Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Diego Oyarzún δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στο να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέα υποψήφια φάρμακα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της ανακάλυψης και για ασθένειες με πολύπλοκη βιολογία

Με πληροφορίες από Sky Νews

Vectipelta barretti: Ο άγνωστος δεινόσαυρος που γυρόφερνε από την Ασία ως τη Μάγχη πριν από 145 εκατ. χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: