Κάν’το όπως η Ντόλι: Tον πρώτο μακάκο ρέζους κλωνοποίησαν επιστήμονες* Στόχος τους να επιταχύνουν την ιατρική έρευνα [video]

Μπορεί η κλωνοποίηση των μακάκων να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της ιατρικής έρευνας; Photo: Screenshot via YouTube




Τον πρώτο κλωνοποιημένο μακάκο ρέζους δημιούργησαν Κινέζοι επιστήμονες, είδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα, καθώς η φυσιολογία του είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των δοκιμών φαρμάκων, καθώς τα γενετικά πανομοιότυπα αυτά ζώα προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις δοκιμές.

Στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες κλωνοποίησης του συγκεκριμένου είδους, ωστόσο είτε δεν οδηγούσαν σε γεννήσεις, είτε ο απόγονος πέθαινε μετά από λίγες ώρες.

Η είδηση της κλωνοποίησης έγινε δεκτή με «βαθιά ανησυχία» από την RSPCA, μια βρετανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, αναφέρει το BBC.

Στα θηλαστικά, η σεξουαλική αναπαραγωγή οδηγεί σε απογόνους που αποτελούνται από ένα μείγμα γονιδίων από τον πατέρα και τη μητέρα τους. Στην κλωνοποίηση, χρησιμοποιούνται τεχνικές για τη δημιουργία ενός γενετικά πανομοιότυπου αντιγράφου ενός μόνο ζώου.

Το πιο διάσημο κλωνοποιημένο ζώο, το πρόβατο Ντόλι, δημιουργήθηκε το 1996 μέσω της διαδικασίας της πυρηνικής μεταφοράς από ένα κύτταρο που ελήφθη από μαστικό αδένα. Η κλωνοποίησή της απέδειξε ότι ένας κλωνοποιημένος οργανισμός μπορεί να παραχθεί από ένα κύτταρο από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Η κλωνοποίηση του πρώτου μακάκου ρέζους έγινε με παρόμοιο τρόπο.

Όπως υποστηρίζουν το ζώο παρέμεινε υγιές για περισσότερα από δύο χρόνια, χρόνος ικανός για να δείξει ότι η διαδικασία στέφτηκε με επιτυχία.

Όσο για το όνομά του; Οι επιστήμονες το ονόμασαν ReTro, κατά την επιστημονική μέθοδο «trophoblast replacemement», («αντικατάσταση τροφοβλάστη») η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του ζώου.

Με πληροφορίες από BBC

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι μια από τις βιαιότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ: Γαλλική έρευνα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: