Σε πελάγη …ευτυχίας ο Ερντογάν, αποκάλυψε πόσο (ακόμα) τρέμει τον Μενέντεζ: Κάνει πανηγύρια μόνος του, πιστεύει ότι ενισχύονται οι πιθανότητες να αποκτήσει η Τουρκία τα F-16

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, paid for one-day working visit to Nakhchivan at the invitation of President Ilham Aliyev of Azerbaijan, was welcomed with an official ceremony at the Supreme Majlis of Nakhchivan Autonomous Republic. Photo via Turkish Presidency




Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση του Andrew Wilks μεταδίδει ότι, όπως ανέφερε ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι πιθανότητες της Τουρκίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν από την παραίτηση του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ από την Προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο επικεφαλής Γερουσιαστής των Δημοκρατικών του Νιου Τζέρσεϊ, υπήρξε ένθερμος πολέμιος της λήψης των F-16 από την Τουρκία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της.

O Μενέντεζ παραιτήθηκε από τον σημαίνοντα ρόλο του την περασμένη εβδομάδα μετά από Ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι έλαβε παράνομα μετρητά και ράβδους χρυσού ως αντάλλαγμα για να βοηθήσει την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και επιχειρηματικούς συνεργάτες του Νιου Τζέρσεϊ.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας, όσον αφορά τα F-16, ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα. Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν ευρέως σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η αποχώρηση του Μενέντεζ μάς δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αγοράσει 40 νέα F-16, καθώς και συστήματα για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από τον Λευκό Οίκο, αλλά προσέκρουσε σε αντιδράσεις στο Κογκρέσο, όπου ο Μενέντεζ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην  Τουρκία, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα για τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά» (με τον Μπλίνκεν). «Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχετικά με τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα, που ο Μενέντεζ και όσοι έχουν τη δική του νοοτροπία, ασκούν παρεμποδιστικές δραστηριότητες εναντίον μας».

Ο Ερντογάν συνέδεσε επίσης ανοιχτά την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τα F-16 με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο μετά την επιστροφή του από τις θερινές διακοπές την 1η Οκτωβρίου.

Ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν και ο Φιντάν είχαν συζητήσει την αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αν μείνουν πιστοί στην υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιο μας θα μείνει επίσης πιστό στην υπόσχεσή του».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η υποψηφιότητα συνδέεται με την παραλαβή των F-16 από την Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «Ήδη εξαρτούν το θέμα της Σουηδίας από τα F-16 … Το κοινοβούλιο μας παρακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια κάθε εξέλιξη σχετικά με το θέμα αυτό».

Η Στοκχόλμη υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την αίτησή της. Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Άγκυρα έχουν παραδεχτεί ανοιχτά τη σύνδεση μεταξύ της αίτησης της Σουηδίας και της συμφωνίας για τα F-16, αλλά αναγνωρίζεται ευρέως ανεπίσημα.

Ο Ερντογάν επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι στο Ναχιτσεβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από ένα τμήμα αρμενικού εδάφους μήκους 33 χιλιομέτρων.

Μετά τη συντριβή των αρμενικών δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν 24ωρο αιφνιδιασμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα, το Μπακού εξέφρασε ελπίδες για το άνοιγμα μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ του Ναχιτσεβάν και του υπόλοιπου Αζερμπαϊτζάν, γνωστής ως Διάδρομος Ζανγκεζούρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανοίξει αυτός ο διάδρομος το συντομότερο δυνατό». Πρόσθεσε ότι αν η Αρμενία δεν συμφωνήσει, μια εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να περάσει από το Ιράν, μια κίνηση που ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει “θετικά”.

Σε μια ευρεία ενημέρωση, ο Ερντογάν έθεσε επίσης την προοπτική επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το Ισραήλ είναι μία από μια σειρά περιφερειακών δυνάμεων, με τις οποίες η Άγκυρα αποκαθιστά τις σχέσεις της τα τελευταία χρόνια, μετά από μια δεκαετία και πλέον εχθρότητας.

Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ασχολήθηκε επίσης με το ζήτημα της Κύπρου, η οποία είναι διαιρεμένη μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κοινότητας εδώ και 49 χρόνια. Επανέλαβε την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών, με διεθνή αναγνώριση της τουρκικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την αποσχισθείσα οντότητα. Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ευρέως την ενοποίηση του νησιού υπό ένα ομοσπονδιακό σύστημα.

«Θα υψώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή μας για να αναγνωριστεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από άλλες χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Andrew Wilks – Erdogan says Menendez resignation from Senate committee boosts Turkey’s bid to acquire F-16s

Από την πλευρά του, το βρετανικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανταπόκριση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει τα νομικά προβλήματα του μακροχρόνιου επικριτή της κυβέρνησής του Αμερικανού Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ,  σε ευκαιρία για την αιτούμενη αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

«Το γεγονός ότι ο Μενέντεζ είναι εκτός παιχνιδιού είναι πλεονέκτημα», ανέφερε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, αφού ο ισχυρός Αμερικανός γερουσιαστής κατηγορήθηκε για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Μενέντεζ, ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής που παραιτήθηκε προσωρινά από Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αντιτίθεται εδώ και καιρό στην ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία και επικρίνει το ιστορικό του Ερντογάν, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι  θα παραμείνει στο Κογκρέσο, αρνούμενος ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

«Υπάρχει όφελος από τη μετατροπή αυτής της κατάστασης σε ευκαιρία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Όχι μόνο για τα F-16, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα, που ο Μενέντεζ και όσοι έχουν παρόμοιες νοοτροπίες πραγματοποιούν ενέργειες παρεμπόδισης εναντίον μας».

Επίσης, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα της επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που εκκρεμεί από την Τουρκία, και είπε ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει επίσης να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για τα F-16. «Περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό τώρα. Ελπίζουμε να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα χωρίς άλλη καθυστέρηση», δήλωσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε επίσης ο Ερντογάν. Η Τουρκία θα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης, εάν η κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεσή της για την πώληση των F-16, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Reuters – Erdogan sees advantage in U.S. senator Menendez’s troubles -media

Οι αθώοι μένουν και παλεύουν, απαντά ο κ. Μενέντεζ: Κάποιοι πολιτικάντηδες των Δημοκρατικών τον καλούν να παραιτηθεί, αντί να το απαιτούν οι αντίπαλοί του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: