Οι αθώοι μένουν και παλεύουν, απαντά ο κ. Μενέντεζ: Κάποιοι πολιτικάντηδες των Δημοκρατικών τον καλούν να παραιτηθεί, αντί να το απαιτούν οι αντίπαλοί του… (video)

File Photo epa10882871 Democratic Senator from New Jersey Bob Menendez addresses the press at Hudson County Community College in Union City, New Jersey, USA, 25 September 2023. EPA/Eduardo Munoz Alvarez




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Ως γνωστόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συμβαίνουν όλα τα παράδοξα και τα παλαβά. Είναι μία χώρα -βασικά η πρώτη και μόνη υπερδύναμη- η οποία συχνά-πυκνά «πυροβολεί» τα πόδια της.

Οι κατηγορίες εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ακόμα ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο, οι ΗΠΑ αυτοκαταστρέφονται, και κυριολεκτώ.

Διότι επιχειρεί, το σύστημα, να βγάλει από το πολιτικό και διπλωματικό παιγνίδι τον μεγαλύτερο, ίσως, αυτή τη στιγμή υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας, των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο. Είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος πολέμιος αυταρχικών ηγετών, όπως ο Βλαδίμηρος Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κίνας, οι μουλάδες του Ιράν και πάει λέγοντας. Και σ’ αυτούς, όσοι γνωρίζουν, περιλαμβάνεται και ο δικός μας σύμμαχος, ο στρατηγός αλ Σίσι της Αιγυπτου.

Αλλά, δεν είναι μόνο τα παραπάνω και βεβαίως, τονίζω -όπως κάνω πάντοτε- ότι δεν δεχόμαστε τη διαφθορά υπό οποιαδήποτε μορφή και θα στενοχωρηθώ αφάνταστα εάν αποδειχθεί έστω και μία κατηγορία των εισαγγελέων εναντίον του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Δεν πιστεύω ότι όσα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο αφορούν τον φιλέλληνα γερουσιαστή, και θα περιμένω την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Πέραν της όποιας απόφασης, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή αν και το αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης μπάζει από παντού, οι εισαγγελείς επιχειρούν να καταστρέψουν ένα σοβαρό νομοθέτη, χρησιμοποιώντας κάποιες «αδυναμίες» της συζύγου του -αναφέρονται στο κατηγορητήριο- της οποίας -κατά τη γνώμη μου- της αρνούνται το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας. Πριν γνωρίσει τον γερουσιαστή ήταν «λομπίστρια». Φαίνεται ότι συνέχισε και μετά το γάμο, όπου εντοπίζεται ηθικό πρόβλημα.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα μου είναι άλλο σήμερα. Άλλωστε, ο γερουσιαστής θα κάνει αίτημα σήμερα για «γρήγορη δίκη», ώστε απερίσπαστος, αν αθωωθεί, να επιχειρήσει την επανεκλογή του, η οποία για μένα είναι σίγουρη.

Το θέμα, λοιπόν, αφορά τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, που ο γερουσιαστής ευεργέτησε. Χωρίς αυτόν, θα ήταν ασήμαντα ανθρωπάκια σήμερα, από τον κυβερνήτη της Πολιτείας μέχρι τον έτερο γερουσιαστή και τους βουλευτές. Ζητούν την παραίτηση του κ. Μενέντεζ πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Μα είναι τόσο μπουνταλάδες οι άνθρωποι. Και αν αθωωθεί; Θα τον επαναφέρετε ενώ θα έχει παραιτηθεί;

Την ίδια στιγμή, τι βλέπουμε από την απέναντι πλευρά; Οι Ρεπουμπλικάνοι, που μάλιστα θεωρούν εχθρό τον κ. Μενέντεζ, δεν τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Και αυτό δεν έγινε στο πλαίσιο της αλληλοπροστασίας των πολιτικών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αλλά σέβονται περισσότερο τη Δικαιοσύνη. Απλές κουβέντες.

Δεν είναι μόνο ότι οι Δημοκρατικοί νομοθέτες είναι τόσο, μα τόσο αχάριστοι. Αλλά δείχνουν πόσο αναξιόπιστοι γίνονται όταν σε μία δυσκολία τρέχουν να εγκαταλείψουν το καράβι. Ο κ. Μενέντεζ είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας και γίνεται ταύρος όταν θεωρεί ότι αδικείται. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε:

Αρνείται να παραιτηθεί και καλώς πράττει και θα συνεχίσει να μάχεται για να αποδείξει την αθωότητά του. Θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχει. Και βεβαίως, όσο είναι όρθιος θα βρίσκεται απέναντι στον Ερντογάν και στους άλλους αυταρχικούς.

Ο Λευκός Οίκος, αντιμετωπίζει το θέμα πολύ προσεκτικά. Άλλωστε, τι να πει και η εκπρόσωπος του προέδρου Μπάιντεν, όταν ο υιός του έχει φορτωθεί στην πλάτη ένα σωρό κατηγορίες. Αλλά και στο θέμα του Χάντερ Μπάιντεν… Δεν πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Οπωσδήποτε πρέπει. Θα τον δικάσουμε και θα τον καταδικάσουμε; Βεβαίως όχι.

Ενώ, λοιπόν, οι ευεργετηθέντες από τον κ. Μενέντεζ απαιτούν την παραίτηση του, ο Λευκός Οίκος κινείται στο κέντρο και λέει πως όλα τα ερωτήματα πρέπει να αφεθούν στο Κογκρέσο. Εκεί, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ δεν είναι γενικά υπέρ των παραιτήσεων πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αλλά και κάποιοι σημαντικοί νομοθέτες τάχθηκαν δίπλα στον κ. Μενέντεζ.

Ρώτησε ένας δημοσιογράφος την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ:

«Υπάρχουν περισσότεροι από μια χούφτα γερουσιαστές που τον καλούν τώρα να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι [ο Μενέντεζ] μπορεί να είναι καλός δημόσιος υπάλληλος μπροστά σε αυτούς τους ισχυρισμούς;»

Η κυρία Ζαν-Πιέρ δεν προσπάθησε να μπει στο… μυαλό του Προέδρου Μπάιντεν, γνωρίζοντας και τα ζόρια που τραβά λόγω των δολοπλοκιών που αφορούν τον γιό του. Απάντησε;

«Αυτό εξαρτάται από το σώμα της Γερουσίας. Αυτό εξαρτάται από την ηγεσία της Γερουσίας και αυτό εξαρτάται από τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Αλλά και πάλι, το θεωρούμε πράγματι σοβαρό θέμα.”

Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα τι μπορεί να συμβεί και επαίνεσε την απόφαση του γερουσιαστή να παραιτηθεί από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

Ο διαπιστευμένος ανταποκριτής επέμενε: Ρώτησε εάν η παραμονή του κ. Μενέντεζ στη θέση του, θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού… Απάντησε η εκπρόσωπος ως εξής:

«Δεν μπορώ να μιλήσω στο κόσμο για τα θέματα εμπιστοσύνης. Αυτό για το οποίο μπορώ να μιλήσω είναι γι’ αυτόν τον Πρόεδρο (εννοεί τον Τζο Μπάιντεν), τουλάχιστον όσον αφορά τη Γερουσία. Αυτή που πρέπει να μιλήσει είναι η ηγεσία της Γερουσίας, αυτός που πρέπει να μιλήσει είναι ο γερουσιαστής Menendez. Για το πώς βλέπουν τη δουλειά που κάνουν και πώς προχωρούν».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι «εισαγγελείς» και οι «δικαστές» στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βγάλει και το σχοινί και το παλούκι, που λέμε και στη Μεγαλόνησο. Δίκασαν και καταδίκασαν τον γερουσιαστή. Και έχουν ξεπεράσει ακόμα και τους Τούρκους και τους Ρώσους, οι οποίοι πανηγυρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ από την …πτώση του κ. Μενέντεζ.

Αν είναι πτώση θα φανεί στην πορεία από τι δικαστική διαδικασία. Αλλά, τι θα συμβεί με όλους αυτούς τους «τουρκολάγνους» που χαίρονται περισσότερο και από τον Ταγίπ Ερντογάν (διαβάσατε φαντάζομαι τις πανηγυρικές δηλώσεις του, χθες –ΕΔΩ). Και γιατί χαίρονται; Επειδή έχει τονίσει σε όλους όσους επιθυμούν να τον ακούνε, ότι ΔΕΝ υπάρχει λύση στο Κυπριακό χωρίς την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων. Δεν υπάρχει λύση με τη συνέχισε την αναχρονιστικών εγγυήσεων και των «επεμβατικών δικαιωμάτων», και χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων. Πόσοι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο τηρούν τόσο πατριωτική στάση… Όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ηχηρή η παρέμβαση του αντικαταστάτη του μέσα σε ένα παρασκήνιο «κόλαση»: Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, να επιτρέψετε στον κ. Μενέντεζ να υποστηρίξει τον εαυτό του (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: