Μυστήριες χρωματιστές λάμψεις πριν τον σεισμό στο Μαρόκο: Κι όμως είναι αλήθεια λένε οι επιστήμονες * Αναφορές για «σεισμικά φώτα» ήδη από την αρχαία Ελλάδα [videos]

Bίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει γαλάζιο φως λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό στο Μαρόκο. Screenshot via YouTube@Apocalyptic Crush/




Οι αναφορές για σεισμικές λάμψεις ή φως, όπως καταγράφθηκαν σε βίντεο λίγο πριν τον   σεισμό των 6,8 Ρίχτερ της Παρασκευής στο Μαρόκο, φτάνουν αιώνες πίσω στην αρχαία Ελλάδα, αναφέρει το CNN.

Αυτές οι εκρήξεις φωτεινού, παλλόμενου φωτός σε διάφορα χρώματα  έχουν προβληματίσει εδώ και καιρό τους επιστήμονες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το τι τις προκαλεί, αλλά είναι «σίγουρα αληθινές», είπε ο Τζον Ντερ, Γεωφυσικός που εργαζόταν στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές εργασίες για τα λεγόμενα «σεισμικά φώτα» ή EQL.

«Το να βλέπεις το EQL εξαρτάται από το σκοτάδι και άλλους ευνοϊκούς παράγοντες», εξηγεί.

Προσθέτει δε ότι τα πρόσφατα βίντεο από το Μαρόκο που κοινοποιήθηκαν  στο διαδίκτυο μοιάζουν να με τα σεισμικά φώτα που καταγράφηκαν στις κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια του σεισμού του 2007 στο Πίσκο του Περού.

  • Σημειώνεται ότι προσεισμικά φώτα είχαν αναφερθεί και πριν τον μεγάλο φετινό σεισμό στην Τουρκία.

Ο Χουάν Αντόνιο Λίρα Κάτσο, καθηγητής Φυσικής στο Universidad Nacional Mayor de San Marcos στο Περού και στο  Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού, ο οποίος έχει μελετήσει το φαινόμενο, είπε ότι το βίντεο από το κινητό τηλέφωνο και η ευρεία χρήση των καμερών ασφαλείας έχουν διευκολύνει τη μελέτη των σεισμικών λάμψεων.

«Πριν από σαράντα χρόνια, ήταν αδύνατο», είπε. «Αν το έβλεπε κανείς δεν θα πίστευε στα μάτια του».

Τα σεισμικά φώτα παίρνουν διαφορετικές μορφές

Τα σεισμικά φώτα μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές.  Μερικές φορές, τα φώτα μπορεί να φαίνονται παρόμοια με τους συνηθισμένους κεραυνούς ή μπορεί να είναι σαν μια φωτεινή ζώνη στην ατμόσφαιρα παρόμοια με το πολικό σέλας.

Άλλες φορές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες που αιωρούνται στον αέρα. Μπορεί επίσης να μοιάζουν με μικρές φλόγες που τρεμοπαίζουν ή σέρνονται κατά μήκος ή κοντά στο έδαφος ή μεγαλύτερες φλόγες που αναδύονται από το έδαφος.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην Κίνα λίγο πριν από τον σεισμό του Σιτσουάν το 2008 δείχνει φωτεινά σύννεφα να αιωρούνται στον ουρανό .

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα σεισμικά φώτα, ο Ντερ και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν πληροφορίες για 65 αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς σεισμούς και περιέχουν  αξιόπιστες αναφορές για σεισμικά φώτα που χρονολογούνται από το 1600.

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 80% των περιστατικών EQL που μελετήθηκαν παρατηρήθηκαν για σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα από 5,0 Ρίχτερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος και ήταν ορατό σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Σεισμοί, ιδιαίτερα ισχυροί, είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά μήκος ή κοντά στις περιοχές όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες. Ωστόσο, η μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σεισμών που συνδέονται με φωτεινά φαινόμενα συνέβησαν εντός τεκτονικών πλακών και όχι στα όριά τους.

Επιπλέον, τα σεισμικά φώτα ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ή κοντά σε κοιλάδες με ρήγματα, μέρη όπου —κάποια στιγμή στο παρελθόν— ο φλοιός της Γης είχε διασχισθεί και απομακρυνθεί, δημιουργώντας μια επιμήκη πεδινή περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υψηλότερα τμήματα γης.

Πιθανές αιτίες σεισμικών φώτων

Ο Φρίντμαν Φρόιντ, συνεργάτης του Ντερ και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και πρώην ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, έχει καταλήξει σε μια θεωρία.

Ο Φρόιντ εξηγεί ότι όταν ορισμένα ελαττώματα ή ακαθαρσίες σε κρυστάλλους στα πετρώματα υποβάλλονται σε μηχανική καταπόνηση – όπως κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης τεκτονικών τάσεων πριν ή κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού – διασπώνται αμέσως και παράγουν ηλεκτρισμό.

  • Ο βράχος είναι ένας μονωτήρας που όταν πιέζεται μηχανικά γίνεται ημιαγωγός, είπε.

«Πριν από τους σεισμούς, τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων – εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων στον φλοιό της Γης – καταπονούνται και οι πιέσεις προκαλούν μετατόπιση των κόκκων ορυκτών », πρόσθεσε.

«Είναι σαν να ανοίγετε μια μπαταρία, να δημιουργείτε ηλεκτρικά φορτία που μπορούν να ρέουν έξω από τα καταπονημένα πετρώματα και μέσα από βράχους. Οι φορτίσεις ταξιδεύουν γρήγορα, με ταχύτητα έως και 200 ​​μέτρα ανά δευτερόλεπτο», εξηγεί.

  • Άλλες θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί τα σεισμικά φώτα περιλαμβάνουν τον στατικό ηλεκτρισμό που παράγεται από τη θραύση των πετρωμάτων και την εκπομπή ραδονίου, μεταξύ πολλών άλλων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των σεισμολόγων σχετικά με τον μηχανισμό που προκαλεί τα σεισμικά φώτα  και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστήρια αυτών των εκρήξεων.

Ο Φρόιντ ελπίζει ότι μια μέρα μπορεί να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα σεισμικά φώτα ή το ηλεκτρικό φορτίο που τα προκαλεί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη  ενός μεγάλου σεισμού.

Με πληροφορίες από CNN

Βρήκαν την απαρχή του Big Bang και την ονόμασαν Ho’oleilana – αρχαία θεότητα στη Χαβάη: Μια φυσαλίδα με διάμετρο 1 δισεκ. έτη φωτός [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: