Βρήκαν την απαρχή του Big Bang και την ονόμασαν Ho’oleilana – αρχαία θεότητα στη Χαβάη: Μια φυσαλίδα με διάμετρο 1 δισεκ. έτη φωτός [videos]

Big Bang wikimedia.org




Οι επιστήμονες βρήκαν την απαρχή της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang): είναι μια φυσαλίδα με διάμετρο 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός που περιβάλλεται από γαλαξίες που δημιουργήθηκαν κατά τη γέννηση του σύμπαντος.

Ονομάστηκε Ho’oleilana, από το όνομα της αρχαίας θεότητας της Χαβάης που συνδέεται με τους μύθους της δημιουργίας, και αναγνωρίστηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης με επικεφαλής τον Brent Tully.

Το αποτέλεσμα δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal.

Στις πρώτες φάσεις μετά τη γέννησή του, το σύμπαν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που το βλέπουμε σήμερα, τόσο πολύ που στα πρώτα του 380 χιλιάδες χρόνια η πυκνότητά του ήταν τέτοια που ήταν μάλλον μια τεράστια συμπαγής μάζα ύλης και ενέργειας μέσα στην οποία κυκλοφορούσαν τα ακουστικά κύματα που ονομάζονται βαρυονικές ακουστικές ταλαντώσεις και ανακαλύφθηκαν από τον νομπελίστα Jim Peebles.

Σε εκείνο το βρεφικό σύμπαν με μια συμπαγή δομή, τα κύματα παρήγαγαν πτυχώσεις, παραμορφώσεις και φυσαλίδες. Στη συνέχεια, το σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται γρήγορα, να γίνεται λιγότερο πυκνό, και αυτές οι αρχέγονες ανωμαλίες ενισχύθηκαν, δίνοντας σχήμα στο σύμπαν που παρατηρούμε σήμερα, με πυκνότερες περιοχές και άλλες κενές .

Η τεράστια φυσαλίδα που ανακαλύφθηκε τώρα θα μπορούσε να είναι η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης μιας από τις πρωτόγονες δομές που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Στο κέντρο της δομής βρίσκεται το λεγόμενο υπερσμήνος Bootes που περιβάλλεται για μια ακτίνα περίπου 500 εκατομμυρίων ετών φωτός από έναν τεράστιο κενό όγκο.

Υπάρχουν δεκάδες γαλαξίες που οριοθετούν την επιφάνεια της φυσαλίδας. Η ανακάλυψη αυτής της δομής έγινε χάρη σε μια μακρά και ακριβή εργασία κοσμικής χαρτογραφίας.

Η ικανότητα χαρτογράφησης του σύμπαντος γύρω μας θα βελτιωθεί σύντομα χάρη στη νέα αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας «Ευκλείδης» και στο μελλοντικό μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Ska, που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας.

Mε πληροφορίες από ansa.it

Συμφωνία «βαρέων βαρών» κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο: Μασκ, Ζάκερμπεργκ, Πιτσάι και Γκέιτς θα προστατεύσουν τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: