Η Βικτώρια Νούλαντ έριξε στο τραπέζι όνομα που θα μπορούσε να αναλάβει απεσταλμένος στο Κυπριακό: Τι συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τις χώρες οι οποίες από νωρίς ήταν υποστηρικτικές στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και κινούνται πολύ έντονα στο παρασκήνιο.

Η Βικτώρια Νούλαντ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, έδωσε συγκεκριμένο όνομα που κατά την άποψη της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναλάβει απεσταλμένος στο Κυπριακό.

Τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κατά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, την Τρίτη στο Προεδρικό, είναι άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο Φιλελεύθερος (Ανδρέας Πιμπίσιης) σε σχέση με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου:

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν έμεινε μόνο στα να ακούσει τις θέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Εμφανίστηκε με συγκεκριμένη πρόταση ως προς το άτομο που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Στο θέμα το απεσταλμένου, εκτιμάται από πλευράς Λευκωσίας, πως η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να επιμένει να είναι αρνητική. Εκτιμάται ότι λόγο της πίεσης που ασκείται από διάφορες κατευθύνσεις η τουρκική πλευρά αναζητεί τρόπους ώστε να δεχθεί τον διορισμό ενός απεσταλμένου.

Παράλληλα η τουρκική πλευρά αναζητεί κάποια δικαιολογία προκειμένου να διαφοροποιήσει την αρχική της στάση και να δεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου.

Κανείς, είτε Ηνωμένα Έθνη, είτε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ή μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουν ότι υπάρχει διαφορετική θέση ανάμεσα σε Τουρκία και Ερσίν Τατάρ στο θέμα του απεσταλμένου. Η κίνηση να εμφανιστεί η Τουρκία ως θετική στο θέμα το απεσταλμένου και ότι ο Τατάρ είναι επιφυλακτικό, δεν έγινε πιστευτή από κανένα.

Από τη συνάντηση με τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό που καταγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η θετική τους προσέγγιση στο θέμα του απεσταλμένου.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορεί να διορίσει απεσταλμένο και ότι αυτό είναι δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας να το πράξει. Και κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκα κάποια ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Δεν αποκλείεται νέα κίνηση των Τούρκων για διασύνδεση των ενεργειακών με το Κυπριακό και το θέμα του απεσταλμένου. Ωστόσο αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες όταν θα τοποθετηθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα του απεσταλμένου.

Φαίνεται πως ο Ερσίν Τατάρ παίζει με τον χρόνο. Αρχικά είχε πει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι θα τοποθετείτο μέχρι την (περασμένη) Δευτέρα, ενώ μετά παρέπεμψε για το τέλος αυτής της εβδομάδας. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην δώσει καμιά απάντηση μέχρι την Παρασκευή. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία συνδέει τις κινήσεις της στο Κυπριακό με την ΕΕ και την έκθεση προόδου η οποία έχει πάει για τον Δεκέμβρη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος να προχωρήσει και να ανακοινώσει μονομερώς νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Φαίνεται ότι αυτό θα είναι υπό την αίρεση των όσων θα ανακοινωθούν από πλευράς Τούρκων σε σχέση με το θέμα του απεσταλμένου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας πως τα ενεργειακά είναι εκτός συζήτησης. Στο θέμα των οδοφραγμάτων, που μπαίνει κάτω από τον ομπρέλα των ΜΟΕ πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υπάρξει διασύνδεση στο θέμα των ανοιγμάτων. Για την κυβέρνηση να βάζει στο τραπέζι το Πυρόι και τα Κόκκινα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο του επεσήμανε πως θα πρέπει να σταματήσει να επιμένει στη λύση δύο κρατών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απλώς άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς να προβαίνει σε κάποια σχόλια.

Όσον αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη, δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις εάν δεν υπάρξει κάποια πρόοδος στο Κυπριακό.

Αρνητική εντύπωση, την οποία δεν έκρυψε, προκάλεσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η ακύρωση της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης δεν ήταν απλώς ζήτημα προγραμματισμού, όπως επισήμως αναφέρθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ένα ακόμα τερτίπι του Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επειδή ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε μικρή αλλαγή της ώρας συνάντησης προκειμένου να παραμείνει στην αίθουσα της ολομέλειας κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο / Ανδρέας Πιμπίσιης (philenews.com)

Εξαιρετική η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ο Μάικ Πομπέο: Το ΝΑΤΟ έχει εξαιρετικό ρόλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: