Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη προσφέρει την ευημερία και όχι η δύναμη των όπλων, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Λεμεσό

Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένου στη διαχρονική συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες του έθνους, στη Λεμεσό. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Σήμερα καλούμαστε να ξοδέψουμε κάθε απόθεμα δύναμης και αντοχής, στηρίζοντας τον αγώνα της πατρίδα μας για τελική δικαίωση, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου τελώντας, με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένου στη διαχρονική συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες του έθνους, στη Λεμεσό.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη προσφέρει την ευημερία και όχι η δύναμη των όπλων.

Το μπρούτζινο μνημείο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, με δωρεά της Μαρίας Γιωργαλλίδη, εις μνήμη του συζύγου της, Κρίστη Γιωργαλλίδη, κοσμεί από σήμερα το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ, στη θέση όπου κάποτε υψώνονταν τα προπύλαια του ιστορικότερου γυμναστικού συλλόγου του τόπου και του δεύτερου αρχαιότερου πανελλήνια.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα χρονικά των αγώνων του έθνους είναι γεμάτα από ιστορίες αθλητών που στην ακμή της νιότης τους, διαπνεόμενοι από τον πόθο για ελευθερία, έβαλαν στην άκρη τις ελπίδες τους και τους στόχους τους για αθλητικά επιτεύγματα και αφοσιώθηκαν στους αγώνες του έθνους.

“Οι αθλητικοί σύλλογοι αποτέλεσαν τα εκκολαπτήρια αθλητών αγωνιστών, οι οποίοι, γαλουχημένοι με αξίες όπως η πειθαρχία, η συντροφικότητα και η αφοσίωση στον κοινό σκοπό, άφησαν για λίγο το λάβαρο του σωματείου, για να υψώσουν το λάβαρο της πατρίδας, όταν χρειάστηκε η συνδρομή τους.

O ποδοσφαιριστής Γρηγόρης Αυξεντίου, ο καλαθοσφαιριστής, ποδοσφαιριστής και αθλητής στίβου Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο δρομέας Μιχαλάκης Καραολής, ο αθλητής στίβου Παντελής Κατελάρης, ο παγκυπριονίκης σε μαθητικούς αγώνες Τάσος Μάρκου, ο αθλητής στίβου, προπονητής και αρχηγός της ποδοσφαιρικής Ανόρθωσης Αντώνης Παπαδόπουλος, αλλά και πολλοί άλλοι που αψηφώντας τον κίνδυνο, εντάχθηκαν σε ομάδες ανταρτών, συνελήφθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία”, συμπλήρωσε.

Η συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες του ελληνισμού, συνέχισε, αποτελεί απόδειξη για το μεγαλείο της πολύπλευρης ανθρώπινης φύσης, της ανθεκτικότητας του πνεύματος και της ικανότητάς της να σπάει τα όρια και να ξεπερνάει της προκλήσεις.

Στην ομιλία της, η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι σήμερα επιβάλλεται να επιστρατεύσουμε όσο ποτέ άλλοτε τις πτυχές εκείνες της ανθρώπινης φύσης, που εμπεριέχουν την αφοσίωση σε υψηλά ιδανικά και την πίστη σε ευγενείς σκοπούς, «καθώς καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες και ενώ βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές, την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα».

«Σήμερα και αν πρέπει να ξοδέψουμε κάθε απόθεμα δύναμης και αντοχής, στηρίζοντας τον αγώνα της πατρίδας μας μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επανένωση υπό συνθήκες διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού», είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως το μνημείο αυτό αποτελεί «διαχρονική υπόμνηση για όλους εμάς και φόρο τιμής σε όλους αυτούς».

Χαιρετίζοντας, εξάλλου, την εκδήλωση, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε πως το μνημείο που κοσμεί τα προπύλαια του άλλοτε ΓΣΟ αλλά και την πόλη της Λεμεσού, αποτελεί «ένα μνημείο αναφοράς του χρέους της πολιτείας προς τους γυμναστικούς συλλόγους και τους ήρωες αθλητές τους, αλλά ταυτόχρονα και μια υπόμνηση στις σημερινές και μέλλουσες γενιές πως η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες, θυσίες και πίστη στην πατρίδα».

«Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας προς τους ηγήτορες των αθλητικών συλλόγων και αθλητικών ομοσπονδιών για το εθνικό έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν, προσφέροντας στην πατρίδα νέους και νέες με αξίες και ιδανικά, που δεν δίστασαν και δεν θα διστάσουν, αν παραστεί ανάγκη, να θυσιάσουν και την ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή «να δούμε την πατρίδα μας να ελευθερώνεται χωρίς την ανάγκη να χυθεί άλλο αίμα από τους νέους μας, να επικρατήσει η λογική που υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο, που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα» και όπως «κάποιοι εκ των γειτόνων μας, οι κατακτητές μας, να συνειδητοποιήσουν πως η ειρήνη είναι που προσφέρει την ευημερία και όχι η δύναμη των όπλων».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση του προς τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, την δωρήτρια του έργου, Μαρία Γιωργαλλίδου και στην «πολύμορφη προσφορά της» στην κοινωνία και εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο σύζυγός της, Κρίστης Γιωργαλλίδης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, ανέφερε ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Νικολαΐδης, αποφάσισε να τιμήσει τη διαχρονική συμμετοχή των αθλητών του ΓΣΟ και της πατρίδας μας γενικότερα, στους αγώνες του έθνους μας, ανεγείροντας το συγκεκριμένο μνημείο στον ιστορικό χώρο του γυμναστικού συλλόγου «Τα Ολύμπια» (ΓΣΟ).

«Πρόκειται για μια σύνθεση, με πυκνό νόημα, όπου απαθανατίζονται οι αθλητές που σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ακούγοντας τη φωνή της πατρίδας, άφησαν την αθλητική τους καριέρα και είτε συμμετείχαν ως εθελοντές στο Κυπριακό Σύνταγμα την περίοδο των δύο παγκοσμίων Πολέμων για να πολεμήσουν τον Φασισμό και τον Ναζισμό στα πολεμικά θέατρα της Ευρώπης και την Βορείου Αφρικής, είτε βρέθηκαν να δίνουν τη ζωή τους ή να ζουν την κόλαση των κρατητηρίων την περίοδο 1955-1959, είτε με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπηρετούν την πατρίδα την περίοδο του 1963-1964, είτε υπηρετώντας την στρατιωτική τους θητεία, έδωσαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν ή ακόμη αγνοείται η τύχη τους από το 1974», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως το μνημείο αποτελεί φόρο τιμής και προς τον ήρωα Δήμαρχο της πόλης Χριστόδουλο Σώζο, ο οποίος ήταν εκ των ιδρυτών του ΓΣΟ, διετέλεσε και γραμματέας και αθλητής του συλλόγου και έχασε τη ζωή του στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου απαίτησε να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης.

Υπέδειξε ακόμη ότι το μνημείο αποτελεί προπομπό του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ που ο Δήμος θα ανεγείρει στον ίδιο χώρο και που οι κατασκευαστικές εργασίες του αρχίζουν τις επόμενες εβδομάδες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η δωρήτρια του έργου, Μαρία Γιωργαλλίδη και ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ενώ των ομιλιών προηγήθηκε αφή της φλόγας που έφεραν από τα φυλακισμένα μνήματα δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου».

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Λεμεσός, Κύπρος

Φασίστες επιτέθηκαν σε τουρίστες από το Κουβέϊτ στα επεισόδια της Λεμεσού: Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρέσβη, καταδίκασε το απαράδεκτο συμβάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: