Επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων: Η ακρίβεια και ο καφές της… παρηγοριάς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η απόσυρση αιτήματος για αποδέσμευση κονδυλίου €52.000 για υπερωριακή αμοιβή της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, η επέκταση της περιόδου εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ και η περίληψη στον κατάλογο του καφέ και της ζάχαρης, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα είναι οι αναφορές του Προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας, Γεώργιου, υπέρ του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και η απόφαση για μείωση της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα από το 30% στο 17% επί των εισπρακτέων τόκων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Απέσυραν άρον άρον την πρόκληση ολκής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση απέσυρε το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου €52.000 για υπερωρίες για την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου και σημειώνει ότι στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται οι αντιμισθίες όσων αποσπάστηκαν στο Προεδρικό για το «παραϋπουργικό».

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επεκτείνει για άλλους έξι μήνες τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για βασικά προϊόντα και στην περίληψη του καφέ και της ζάχαρης στον κατάλογο. Αλλού αναφέρεται σε τρεις τραυματίες λόγω θραυσμάτων από έκρηξη στρατιωτικού υλικού σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων στην Αραδίππου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Η κυβέρνηση μας κερνά τον καφέ της… παρηγοριάς» αναφέρεται στην επιβολή μηδενικού ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη και σχολιάζει πως σε μια περίοδο στην οποία οι τιμές σε ρεύμα και καύσιμα έχουν κτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από την ακρίβεια.

Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει από τη Βουλή το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου για υπερωριακή αποζημίωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κόμματα «ψήνουν» συμμαχίες και συνεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ναι στη σεξουαλική αγωγή» γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος με δήλωσή του στην εφημερίδα «έκλεισε τα αφτιά σε ακραίες φωνές» και τάσσεται υπέρ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και θέτει θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμος Λεμεσού δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει έργο για ανέγερση 600 κατοικιών για ευάλωτους αλλά η κυβέρνηση δεν το προκρίνει για οικονομικούς λόγους. Αλλού γράφει ότι ο Κούρδος Κενάν Αγιάς ο οποίος εκδόθηκε στην Γερμανία στέλνει μήνυμα από τις φυλακές του Αμβούργου ότι νοιώθει τους Κύπριους δίπλα του.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αυξάνουν το εισόδημα των καταθετών, στο έλεος της ακρίβειας οι δανειολήπτες» και γράφει ότι η κυβέρνηση μειώνει την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα στους τόκους από το 30% στο 17%, αλλά δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τις χιλιάδες υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας.

Αλλού γράφει για καταγγελίες νοσηλευτών στο νοσοκομείο Αθαλάσσας ότι ασθενείς κοιμούνται στον καναπέ και κάνει λόγο για «ανεκδιήγητη στάση του ΟΚΥπΥ». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις υψηλές τιμές των ενοικίων και σημειώνει ότι φοιτητές μένουν εκτός πανεπιστημίων εξαιτίας του ύψους των ενοικίων και σημειώνει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας ζητά από την κυβέρνηση μακροπρόθεσμες λύσεις.

Η αγγλόλωση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία για να ενταχθεί στην ΕΕ», αναφέρεται στην έγκριση ψηφίσματος για την έκθεση προόδου της Τουρκίας στο οποίο περιλαμβάνονται και αναφορές για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Πύλα.

Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τον καφέ και τη ζάχαρη στον κατάλογο των προϊόντων μη μηδενικό ΦΠΑ, η εφαρμογή του οποίου επεκτάθηκε για άλλους έξι μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για συζήτηση του ρόλου της Κύπρου ως κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Ισπανία: Σεξουαλική παρενόχληση δημοσιογράφου σε live μετάδοση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: