Ενέργεια και μεταναστευτικό δίνουν αέρα στα πανιά του ακροδεξιού AfD: Πρώτο κόμμα στο 32% σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο

FILE PHOTO Protesters demonstrate with a banner reading ‘Never again AfD’ in front of the venue for the AfD party convention in Magdeburg, Germany, 28 July 2023. EPA/CLEMENS BILAN




Έναν χρόνο πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στο Βραδεμβούργο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb24, η AfD συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 32%, ενώ ακολουθούν το SPD με 20% και το CDU με 18%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%. Το 2019 SPD και CDU είχαν συγκεντρώσει 26,2% (-5,7 από το 2014) και 15,6% (-7,4) αντίστοιχα και έκτοτε το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό SPD, CDU και Πρασίνων. Η AfD είχε λάβει στις εκλογές του 2019 ποσοστό 23,5%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 11,3 μονάδες.

Στη σημερινή δημοσκόπηση, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του κρατιδίου, ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) διατηρεί ωστόσο ποσοστό αποδοχής 51%. Αντιθέτως, παρά τα υψηλά ποσοστά της AfD, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, Χανς-Κρίστοφ Μπερντ συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βραδεμβούργου.

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, η έρευνα αναδεικνύει την ενεργειακή πολιτική (27%) και το μεταναστευτικό (19%). Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD πάντως κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).

Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%. Ταυτόχρονα, το 58% εκτιμά ότι η AfD δεν παίρνει αρκετή απόσταση από ακροδεξιές θέσεις, άποψη την οποία τον Σεπτέμβριο του 2019 διατύπωνε το 77%.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ.Καραβίτη
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Νετανιάχου αναγκάζεται να κάνει πίσω στη δικαστική μεταρρύθμιση: Νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι για διακομματική συναίνεση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: