Αθώος δηλώνει ο γερουσιαστής Μενέντεζ ενώπιον Ομοσπονδιακού Δικαστή: Πολύ ορθά αρνείται να παραιτηθεί, θα ζητήσει ξανά την ψήφο των πολιτών του Νιου Τζέρσεϊ

epa10885827 Democratic Senator from New Jersey Bob Menendez arrives to the Manhattan federal court in New York, New York, USA, 27 September 2023. Senator Menendez and his wife Nadine and three New Jersey businessmen are accused of bribery scheme, including conspiracy to commit bribery, conspiracy to commit honest services fraud and conspiracy to commit extortion under color of official right. EPA, EDUARDO MUNOZ




Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε αθώος την Τετάρτη για τις κατηγορίες για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς κλιμακώθηκαν οι εκκλήσεις για παραίτησή του από τους συναδέλφους του.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν τον κ. Μενέντεζ, 69 ετών, και τη σύζυγό του ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά με αντάλλαγμα ο γερουσιαστής να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου και να παρέμβει στις έρευνες επιβολής του νόμου των επιχειρηματιών.

Οι κατηγορίες, που χαρακτηρίζονται έωλες, πρέπει να επιβεβαιωθούν στο δικαστήριο. Νομικοί κύκλοι πιστευουν ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες.

Ο Μενέντεζ δήλωσε αθώος σε ακρόαση ενώπιον του δικαστή των ΗΠΑ, Ona Wang στο Μανχάταν. Η κ. Γουάνγκ είπε ότι ο Μενέντεζ θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με προσωπική εγγύηση 100.000 δολαρίων, όπως και έγινε. Ο γερουσιαστής θα πρέπει να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο, αλλά μπορεί να διατηρήσει το επίσημο διαβατήριό του και να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επίσημες εργασίες.

Η εγγύηση για τον γερουσιαστή είναι η χαμηλότερη από τους υπόλοιπους, που αναμείχθηκαν σε αυτή την απαράδεκτη υπόθεση. Η σύζυγος του πλήρωσε εγγύηση 250 χιλιάδες δολάρια.

H δικαστής διέταξε να μην έχει καμία επαφή με τους συγκατηγορούμενους του, εκτός από τη σύζυγό του. Δεν μπορεί επίσης να έχει επαφή με υπαλλήλους της Γερουσίας που γνωρίζουν τα γεγονότα της υπόθεσης χωρίς την παρουσία δικηγόρων.

Η σύζυγός του, Nadine Menendez, 56, και οι επιχειρηματίες Jose Uribe, 56, και Fred Daibes, 66, δήλωσαν επίσης αθώοι. Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Wael Hana, 40 ετών, δήλωσε αθώος την Τρίτη.

Ο Μενέντεζ, ένας από τους δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν το Νιου Τζέρσεϊ, παραιτήθηκε από τον ρόλο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπως απαιτείται από τους κανόνες του κόμματός του. Αλλά τη Δευτέρα είπε ότι θα παραμείνει στη Γερουσία, δεν θα παραιτηθεί, και θα καταπολεμήσει τις κατηγορίες.

Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένου του Κόρι Μπούκερ, του δεύτερου γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ – ζήτησαν από τον Μενέντεζ, μια ισχυρή φωνή στην εξωτερική πολιτική που κατά καιρούς έχει στριμώξει το κόμμα του, να παραιτηθεί από τότε που αποκαλύφθηκαν οι κατηγορίες την Παρασκευή. Ο κ. Μπούκερ, πριν τον ανακαλύψει και πριν τον προωθήσει ο κ. Μενέντεζ ήταν ανύπαρκτος πολιτικά.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν την Τετάρτη ενώθηκε με τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς στη Γερουσία προτρέποντας τον Μενέντεζ να παραιτηθεί, λέγοντας στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι πίστευε ότι ο γερουσιαστής δεν μπορούσε πλέον να υπηρετήσει.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά τη Γερουσία με 51 έδρες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανεξάρτητων που συνήθως ψηφίζουν μαζί τους, έναντι 49 των Ρεπουμπλικανών. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, ο οποίος θα διόριζε προσωρινό αντικαταστάτη σε περίπτωση αποχώρησης του Μενέντεζ, τον κάλεσε επίσης να παραιτηθεί.

Το κατηγορητήριο περιείχε εικόνες ράβδων χρυσού και μετρητών που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Μενέντεζ. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Χάνα κανόνισε συναντήσεις μεταξύ του γερουσιαστή και Αιγύπτιων αξιωματούχων – οι οποίοι τον πίεσαν να υπογράψει τη στρατιωτική βοήθεια – και σε αντάλλαγμα έβαλε τη σύζυγό του στο μισθολόγιο μιας εταιρείας που έλεγχε.

Η έρευνα σηματοδοτεί την τρίτη φορά που ο Μενέντεζ βρίσκεται υπό έρευνα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Δεν έχει καταδικαστεί ποτέ.

Οι αθώοι μένουν και παλεύουν, απαντά ο κ. Μενέντεζ: Κάποιοι πολιτικάντηδες των Δημοκρατικών τον καλούν να παραιτηθεί, αντί να το απαιτούν οι αντίπαλοί του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: