Αφρική η Ήπειρος των πραξικοπημάτων: Ο Νίγηρας και η Γκαμπόν ακολούθησαν την «παράδοση» των παρεμβάσεων του στρατού στην πολιτική ζωή

Υποστηρικτές των πραξικοπηματιών διαδηλώνουν στους δρόμους της Γκαμπόν κρατώντας σημαίες της χώρας. EPA/STR




Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά είναι ο νέος ηγέτης της Γκαμπόν. Άλλο ένα πραξικόπημα, δηλαδή η ανατροπή της εκλεγμένης ηγεσίας από τον στρατό, σημειώθηκε σε μια άλλη πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ συνελήφθη όμηρος από τη δική του προεδρική φρουρά, ο στρατός της Γκαμπόν κατέλαβε την εξουσία από τον εκλεγμένο ηγέτη Αλί Μπόνγκο και τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Έτσι, ο Νίγηρας και η Γκαμπόν εντάχθηκαν στις χώρες όπου μια σειρά πραξικοπημάτων έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Αν και ο συνολικός αριθμός απόπειρων πραξικοπημάτων στην Αφρική ήταν υψηλός, μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας διαφόρων χωρών -μεταξύ του 1960 και της δεκαετίας του 1990, ο μέσος όρος ήταν τέσσερα πραξικοπήματα ετησίως το διάστημα.

Αριθμός που μειώθηκε από το 2000. Η ιστορία θα δείξει εάν τα πραξικοπήματα θα επανέλθουν την πολιτική σκηνή των αφρικανικών κρατών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Οι πιέσεις των γονέων οδηγούν τους δασκάλους της Νότιας Κορέας στην αυτοκτονία: Στους δρόμους σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ζητούν προστασία

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: