Πύραυλος των Χούθι εναντίον αμερικανικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν και τέσσερις Έλληνες υπήκοοι: Καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς, όλοι σώοι και αβλαβείς

At approximately 11:45 p.m. (Sanaa Yemen time), U.S. Central Command forces alongside UK Armed Forces, and with support from Australia, Bahrain, Canada, Denmark, the Netherlands, and New Zealand, conducted strikes against 18 Houthi targets in Iranian-backed Houthi terrorist-controlled areas of Yemen. Photo via U.S. Central Command




Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι ένας αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που πιθανότατα στόχευε πλοίο υπό αμερικανική σημαία και ιδιοκτησία και στο οποίο επέβαιναν 18 Αμερικανοί και τέσσερα μέλη του πληρώματος ελληνικής καταγωγής, καταρρίφθηκε την Τετάρτη.

Οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) κατέστρεψαν επίσης τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Σύμφωνα με την CENTCOM, στις 11:51 π.μ. (ώρα Σανάα) στις 24 Απριλίου, ένα σκάφος του συνασπισμού αντιμετώπισε επιτυχώς έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και εδρεύουν στην Υεμένη πάνω από τον Κόλπο του Άντεν.

Ο πύραυλος ASBM πιθανότατα στόχευε το MV Yorktown, ένα πλοίο υπό σημαία των ΗΠΑ και ιδιοκτησία με 18 Αμερικανούς και τέσσερις Έλληνες μέλη πληρώματος. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού ή των εμπορικών πλοίων.

Ξεχωριστά, μεταξύ 12:07 μ.μ. και 1:26 μ.μ., η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) “μπλόκαρε” και κατέστρεψε με επιτυχία τέσσερα αερομεταφερόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) πάνω από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Διαπιστώθηκε ότι τα ASBM και τα UAV αποτελούσαν επικείμενη απειλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν χθες ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρί ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Yorktown στον Κόλπο του Άντεν. Υποστήριξε επίσης ότι επιτέθηκαν με drones εναντίον καταδρομικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επίσης στον Κόλπο του Άντεν.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και ένα ισραηλινό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το υπό σημαία Πορτογαλίας MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Με πληροφορίες από Roya News
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σαναά, Yemen

Στη γαλλική «φωλιά» της Τανάγρας τα Rafale υποδέχονται τα Mirage 2000D της Armee De L’ Air: Μια συνάντηση που ατσαλώνει συμμαχίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: