Το πρώτο «εξωγήινο» αντικείμενο στη Γη; Καθηγητής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι μεταλλικές σφαίρες που βρέθηκαν στο πυθμένα του Ειρηνικού έχουν σύνθεση ή τεχνολογία πέραν του ηλιακού μας συστήματος

Στιγμιότυπο από βίντεο του News Nation στο YouTube




Διακεκριμένος επιστήμονας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά εντόπισε υλικό που προέρχεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για τον καθηγητή Φυσικής στο Χάρβαρντ -γνωστό και ως κυνηγό εξωγήινων- Avi Loeb.

Σε σημερινή του ανάρτηση ισχυρίζεται ότι η πρώιμη ανάλυση των μεταλλικών θραυσμάτων που ανακάλυψε η ομάδα του στον Ειρηνικό Ωκεανό τον περασμένο Ιούνιο, υποδηλώνει ότι αυτά προέρχονται από το διαστρικό διάστημα και έχουν άγνωστη σύνθεση, τεχνητή η φυσική άγνωστο ακόμη.

Οι περίπου 700 μικροσκοπικές μεταλλικές σφαίρες που αναλύθηκαν περιέχουν κράματα που δεν ταιριάζουν με κανένα υφιστάμενο κράμα στο ηλιακό μας σύστημα, λέει.

Τα ευρήματα δεν απαντούν ακόμη εάν οι σφαίρες είναι τεχνητής ή φυσικής προέλευσης – κάτι που ο Loeb υποστηρίζει ότι είναι το επόμενο ερώτημα στο οποίο στοχεύει να απαντήσει η έρευνά του.

«Αυτή είναι μια ιστορική ανακάλυψη γιατί αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που ο άνθρωπος πιάνει στο χέρι τους υλικά από ένα μεγάλο αντικείμενο που έφτασε στη Γη από έξω από το ηλιακό σύστημα», έγραψε ο Loeb την Τρίτη στο Medium

Μάλιστα στον πρόλογο του κειμένου του είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης: «Υπέροχα νέα! Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες ανέλυσαν υλικά από ένα αντικείμενο μεγέθους ενός μέτρου που προήλθε από έξω από το ηλιακό σύστημα. Το αντικείμενο είχε φωτίσει τον ουρανό πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό σχεδόν πριν από μια δεκαετία και η φωτεινή του τριοχιά είχε καταγραφεί από δορυφόρους της αμερικανικής κυβέρνησης».

 

Τα υπολείμματα προήλθαν από ένα αντικείμενο που μοιάζει με μετεωρίτη και το οποίο συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας το 2014 κοντά στη Νήσο Μανούς.

H Νήσος Μανούς (σε λευκό κύκλο) στον χάρτη της Googlemap

Το πιστεύει ο Loeb; Δεν αποκλείει να προέρχεται από θραύσματα εξωγήινου σκάφους, αναφέρει η Daily Mail, αλλά κρατήστε μια επιφύλαξη γι αυτό.

Ο Loeb και η πολυμελής ομάδα του διήνυσαν δύο εβδομάδες τον περασμένο Ιούνιο ερευνώντας τον πυθμένα της θάλασσας με την ελπίδα να ανακτήσουν στοιχεία που θα στηρίζουν τη θεωρία του.

«Η επιτυχία της αποστολής δείχνει την αξία της ανάληψης κινδύνων στην επιστήμη, παρά όλες τις πιθανότητες, ως ευκαιρία για την ανακάλυψη νέας γνώσης», έγραψε ο Loeb στο  Medium .

Ο ίδιος δήλωσε στην DailyMail.com ότι μελλοντική έρευνα θα απαντήσει εάν τα θραύσματα είναι φυσικά ή κατασκευασμένα από άλλα όντα.

«Προς το παρόν, αυτό που θέλαμε να ελέγξουμε είναι εάν τα υλικά αυτά προέρχονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος», είπε.

 

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν στενά πολλά χρόνια με τον αμερικανικό στρατό για να εντοπίσουν τη ζώνη πρόσκρουσης, χτενίζοντας τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν και πότε το αντικείμενο έπεσε από το διάστημα. Και τον περασμένο Ιούνιο, ο Loeb και η ομάδα του ταξίδεψαν σε μια τοποθεσία όπου ο μετεωρίτης IM1 πιστεύεται ότι συνετρίβη πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η σύνθεσή του έδειξε εξωηλιακή προέλευση

Οπως προέκυψε από τις έρευνες, ο μετεωρίτης IM1 άντεξε τέσσερις φορές την πίεση που θα κατέστρεφε έναν συνηθισμένο μετεωρίτη σιδήρου – μετάλλου καθώς αυτός θα διαπερνούσε την ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Η πρώιμη ανάλυση έδειξε ότι κάποιες από τις εντοπισθείσες σφαίρες περιέχουν «εξαιρετικά υψηλές αφθονίες» μιας πρωτοεμφανιζόμενης σύνθεσης βαρέων στοιχείων.

 

Οι ερευνητές της ομάδας λένε ότι η σύνθεση του βηρυλλίου, του λανθανίου και του ουρανίου, [με μία λέξη «BeLaU], δεν ταιριάζει με τα επίγεια κράματα που απαντώνται φυσικά στη Γη.

Επιπλέον, η σύνθεση δεν απαντάται στους ωκεανούς μάγματος της Γης, ούτε στη Σελήνη, τον Άρη ή άλλους φυσικούς μετεωρίτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Πιστεύεται επίσης ότι μερικά άλλα στοιχεία χάθηκαν από την εξάχνωση του μετεωρίτη κατά τη διάρκεια της διέλευσής του από την ατμόσφαιρα της Γης, οδηγώντας τους στη θεωρία ότι τα σφαιρίδια θα μπορούσαν να προέρχονται από έναν ωκεανό μάγματος σε έναν εξωπλανήτη.

Η ανάλυση συνεχίζεται για να ανακαλύψει από πού προέρχονται τα αντικείμενα σε τέσσερα εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Μπέρκλεϋ, στην εταιρεία Bruker και στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Παπούα Νέα Γουινέα.

Με πληροφορίες από Daily Mail, USA Today

Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε σε εγκέφαλο γυναίκας: Πρώτη μετάδοση παρασίτου από πύθωνα σε άνθρωπο* Ιατρικά πρωτοφανές γεγονός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: