Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε σε εγκέφαλο γυναίκας: Πρώτη μετάδοση παρασίτου από πύθωνα σε άνθρωπο* Ιατρικά πρωτοφανές γεγονός

Φωτογραφία από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας via Twitter




Ένα παγκοσμίως πρωτοεμφανιζόμενο ιατρικό γεγονός κατεγράφη πέρυσι στην Αυστραλία αλλά δημοσιοποιήθηκε επισήμως χθες: Επιστήμονες ανέσυραν ένα ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών από τον εγκέφαλο μιας γυναίκας.

Έχοντας σχήμα χορδής, το σκουλήκι αφαιρέθηκε από τον κατεστραμμένο ιστό του μετωπιαίου λοβού της γεννημένης στην Αγγλία ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα.

Εκτιμάται ότι το κόκκινο παράσιτο ίσως βρισκόταν στον εγκέφαλο της ασθενούς ακόμη και δύο μήνες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ιατρική αυτή υπόθεση υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Όλοι σε εκείνο το χειρουργείο έπαθαν το σοκ της ζωής τους όταν ο χειρουργός έπιασε τις λαβίδες για να σηκώσει μια «ανωμαλία». Και η ανωμαλία αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ζωντανό, σκουλήκι σε ανοιχτό κόκκινο χρώμα μήκους 8 εκατοστών», δήλωσε ο Σαντζάγια Σεναναγιάκε (Sanjaya Senanayake), γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο της Καμπέρα.

 

«Αν παραμερίσετε τον παράγοντα της αηδίας, αυτή είναι μια νέα μόλυνση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε έναν άνθρωπο».

Ο σκώληκας Ophidascaris robertsi είναι κοινός στους Ταπιτοπύθωνες, ένα μη δηλητηριώδες είδος πύθωνα που απαντάται σε πολλά μέρη της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η γυναίκα πιθανότατα «κόλλησε» το σκουλήκι μαζεύοντας χόρτα και συγκεκριμένα το γηγενές είδος Warrigal greens (αποδιδόμενο ως Σπανάκι Αυστραλίας), δίπλα σε μια λίμνη κοντά στο μέρος όπου ζούσε.

Γράφοντας στο ιατρικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases, ο Μεράμπ Χοσέιν (Mehrab Hossain), Αυστραλός, ειδικός στην παρασιτολογία, είπε ότι υποπτεύεται ότι η γυναίκα έγινε «τυχαία οικοδεσπότης» αφού χρησιμοποίησε τα φυτά αυτά -που ήταν μολυσμένα από κόπρανα πύθωνα και αυγά παρασίτων – για μαγείρεμα.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε ένας «ασυνήθιστος αστερισμός συμπτωμάτων» πόνων στο στομάχι, βήχα, νυχτερινών εφιδρώσεων και διάρροιας που κλιμακώθηκε σε περιστατικά επιδεινούμενης αμνησίας και κατάθλιψης.

 

Η ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021. Μια ακτινογραφία αποκάλυψε κάποια στιγμή «μια άτυπη βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου».

Η πραγματική αιτία της κατάστασής της αποκαλύφθηκε μόνο από το νυστέρι ενός χειρουργού κατά τη διάρκεια βιοψίας τον Ιούνιο του 2022.

Σήμερα αναρρώνει καλά.

Πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά

«Εισβολή στον εγκέφαλο μιας προνύμφης Ophidascaris δεν είχε αναφερθεί ποτέ προηγουμένως», γράφει ο Δρ Χοσέιν. «Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου σε ανθρώπινο υποδοχέα είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι προηγούμενες πειραματικές μελέτες δεν είχαν δείξει ανάπτυξη προνυμφών σε εξημερωμένα ζώα, όπως πρόβατα, σκύλους και γάτες».

Ο Δρ Σενανάγιακε -ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU)- δήλωσε στο BBC ότι η υπόθεση συνιστά μια προειδοποίηση.

Η ομάδα του ANU αναφέρει ότι 30 νέοι τύποι λοιμώξεων έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τρία τέταρτα είναι ζωονόσοι – μολυσματικές ασθένειες που έχουν μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Απλώς φαίνεται ότι καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός μεγαλώνει, πλησιάζουμε και καταπατούμε τα ενδιαιτήματα των ζώων. Αυτό είναι ένα θέμα που βλέπουμε ξανά και ξανά, είτε πρόκειται για τον ιό Nipah που έχει περάσει από άγριες νυχτερίδες σε οικόσιτα γουρούνια και μετά σε ανθρώπους, είτε πρόκειται για κάποιον κορωνοϊό όπως ο Sars ή ο Mers που έχει μεταπηδήσει από νυχτερίδες σε κάποιο δευτερεύον ζώο και μετά σε ανθρώπους».

«Αν και ο Covid εξαφανίζεται σιγά σιγά, είναι πραγματικά σημαντικό για τους επιδημιολόγου και τις κυβερνήσεις να βεβαιωθούν ότι διατηρούν μια καλή επιτήρηση των μολυσματικών ασθενειών».

Με πληροφορίες από BBC: Live worm found in Australian woman’s brain in world first

 

Η δορυφορική εικόνα της εβδομάδας: Μια πληγή μήκους 70 χλμ. στη Θράκη… Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο εκτεταμένη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: