Πώς και γιατί η Πύλα; Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική, αυταρχική δύναμη που όσο την ταΐζεις τόσο θα πεινάει… Ο ρόλος Χριστόφια και Αναστασιάδη στη νεκρή ζώνη της Κύπρου

Άνδρες και γυναίκες της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) επί τω έργω στην Κύπρο. Φωτογραφία via UNFICYP




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Τα γεγονότα στην Πύλα μαρτυρούν τις τουρκικές επιδιώξεις για την εδαφική κατάληψη περιοχών εντός (και) της νεκρής ζώνης.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, μέσα σε ένα υποτιθέμενα φιλικό και καλό κλίμα σε τρεις άξονες εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά και τα αμερικανοτουρκικά, επιλέγει την ένταση δια μέσου μιας συμπεριφορικής αλληλουχίας, η οποία σχετίζεται με τη διάνοιξη δρόμου εντός της νεκρής ζώνης.

Η επιθετική και αδιανόητη στάση των στελεχών της τουρκικής αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα – και αφού ούσα αποσχιστική, ούσα και παράνομη – έναντι προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, το οποίο προσπάθησε να εμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες εργασίες των κατοχικών αρχών, δηλώνει τις προθέσεις της Τουρκίας για αυταρχικές διευθετήσεις στο κυπριακό και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η διάνοιξη δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των παράνομων ενεργειών των κατοχικών αρχών για επέκταση της υποτιθέμενης κυριαρχίας της τουρκικής αποσχιστικής οντότητας με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Δεν αποτελεί, δηλαδή, μεμονωμένη ενέργεια των Τούρκων· γίνεται στο πλαίσιο μια μεθοδευμένης πολιτικής για ανατροπή του status quo στην περιοχή.

  • Η Τουρκία, ενδυόμενη το ανθρωπιστικό της προσωπείο, όπως ακριβώς έπραξε και στην τουρκική εισβολή, όπως ακριβώς πράττει και η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας, διακηρύττει ότι η διάνοιξη του δρόμου εμπίπτει στις ανάγκες των κατοίκων στις κατεχόμενες περιοχές. Στην πραγματικότητα, επιχειρεί να καταλάβει εδάφη εντός της νεκρής ζώνης.

Επισημαίνεται ότι η νεκρή ζώνη αποτελεί έδαφος της ΚΔ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο η UNFICYP, για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Φυσικά, η Τουρκία δεν αποδέχεται τη χρήση της νεκρής ζώνης μόνο από την UNFICYP.

Σε κάθε περίπτωση, η διασύνδεση Άρσους και Πύλας αντανακλάται στην απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος για γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη Λάρνακα με σκοπό την αποκοπή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Εδώ, υπενθυμίζεται ότι, επί προεδρίας Δ. Χριστόφια, η συζήτηση περί κατασκευής δρόμων εντός της νεκρής ζώνης γινόταν στο πλαίσιο της διάνοιξης διόδων από και προς τα κατεχόμενα.

Τέθηκε, δηλαδή, επί τάπητος το ζήτημα της ασφαλτόστρωσης διόδων και για πρώτη φορά, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, δόθηκε με συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης, η «δικαιοδοσία» στις κατοχικές αρχές να προχωρούν σε ασφαλτοστρώσεις μέρους των διόδων, ενώ, η συζήτηση, για παράδειγμα των «διευκολύνσεων» που ζητούσε η τουρκοκυπριακή κοινότητα δια μέσου του οδοφράγματος των Κοκκίνων αποτελούσε προϋπόθεση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη – Πύργου.

Όσον αφορά, βέβαια, τις «διευκολύνσεις», πέραν από τη ρευματοδότηση και τη μεταφορά πολιτών στο θύλακα των Κοκκίνων, επιτράπηκε και η μεταφορά καυσίμων, η οποία μπορεί να θεωρηθεί στρατιωτικό υλικό.

Αυτές οι τακτικές υποχωρήσεις επί προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες συνεχίστηκαν και επί προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, συνίστανται σε αλλαγή στρατηγικής, καθότι τέτοιου είδους ζητήματα συζητιόντουσαν πλέον με τον κατοχικό ηγέτη, ενώ επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι συζητήσεις διεξάγονταν δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνθήκες τέθηκαν ευνοϊκές για την Τουρκία, έτσι ώστε να επιχειρεί παρανόμως τη διάνοιξη διόδων δια μέσου της νεκρής ζώνης. Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική, αυταρχική δύναμη που όσο την ταΐζεις τόσο θα πεινάει.

* Ειρήνη Σαββίδου

Πολιτικός Επιστήμων, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα τουρκικά παιχνίδια κατάληψης εδαφών: Η νεκρή ζώνη δεν είναι κατεχόμενη περιοχή, είναι έδαφος που παραχώρησε η Κύπρος στην Ειρηνευτιή Δύναμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: