Παραμένει θολό το τοπίο για τους πυραύλους Rampage και τις συλλογές Spice παρά το «ναι» στα «Stand – Off» όπλα: Στο περίμενε και οι κορβέτες…

Η Πολεμική Αεροπορία θέλει με την προσθήκη των ισραηλινών Ramprage & συλλογών Spice να κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο που αφορά την πλήρη ενισχυση της με stand off όπλα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από την επιτροπή εξοπλισμών ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, το θέμα των πυραύλων Rampage & των συλλογών Spice «σέρνεται» όλα αυτά τα χρόνια.

Και μάλιστα από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, τα δύο υπέρ πολύτιμα αυτά προγράμματα που ανοίγουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα του ισοζυγίου δυνάμεων στην περιοχή, βρίσκονται ακόμη στο «περίμενε», χωρίς να περάσουν από την τελική φάση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε μεν αλλά ασχολήθηκε με θέματα πυρασφάλειας.

  • Ο πύραυλος αέρος- εδάφους Rampage καθώς και η συλλογή Spice είναι όπλα που στην κυριολεξία εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Από την μια πλευρά ο Rampage με την μεγάλη εμβέλεια δράσης κατά ισχυρά θωρακισμένων στόχων κι από την άλλη η συλλογή Spice που με την εφαρμογή της σε μια βόμβα ελεύθερης πτώσης, την μετατρέπει σε όπλο υψηλής ακρίβειας.

To stand off όπλο αέρος -εδάφους ως ασυναγώνιστο χαρακτηριστικό έχει ότι δεν μπορεί εύκολα ούτε να εντοπιστεί από την εχθρική αεράμυνα, ούτε να εξουδετερωθεί. Ενώ η αναβάθμιση που έχει γίνει στα ελληνικά αεροσκάφη βοηθά ακόμη περισσότερο για την χρήση ενός τόσο σημαντικού πυραύλου, που μπορεί να καταστρέψει από μεγάλες αποστάσεις από ραντάρ και κάθε είδους στρατιωτική υποδομή με ισχυρό σκυρόδεμα.

  • Σ’ ό,τι αφορά τις συλλογές Spice αυτές βοηθούν ακόμη περισσότερο στην επιβιωσιμότητα αεροπόρου και αεροσκάφους από την στιγμή που η εφαρμογή τους στις βόμβες ελεύθερης πτώσης, τις μετατρέπει σε όπλα χειρουργικής ακρίβειας οι οποίες ρίπτονται από αποστάσεις ως 60 χλμ.

Οι συλλογές αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε βόμβες που φέρουν όλα τα F-16 της πολεμικής αεροπορίας, αναβαθμισμένα ή μη.

Η Πολεμική Αεροπορία προσανατολίστηκε σε αυτά τα δυο σημαντικά όπλα από το Ισραήλ, διότι βρίσκει την λύση, δίχως να πρέπει να περιμένει λίστες αναμονής κι άλλου είδους εγκρίσεις σε αιτήματα που έχει υποβάλλει ξανά και ξανά.

Η διαπραγματευτική οδός με τους Ισραηλινούς και γι’ αυτά τα δυο σημαντικά όπλα είναι ιδιαίτερα προχωρημένη κι αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από το αεροπορικό επιτελείο, ώστε όλα να είναι έτοιμα και σε αναμονή, μετά τις πολιτικές εγκρίσεις που είναι απαραίτητες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το κοινοβούλιο, σε απάντηση που είχε δοθεί από τον υπουργό, φαίνεται ότι ο δύσκολος δρόμος προς τη σύναψη της σχετικής σύμβασης έχει υπολογιστεί ότι θα προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους. Μένει βεβαίως αυτό να γίνει…

Πάντως η ενίσχυση της συνεργασίας με το Τελ Αβίβ, μπορεί να θεωρηθεί όχι απλώς ως δεδομένη αλλά να προχωρήσει περαιτέρω. Και αυτό το σημείωσε με νόημα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις αρχές του Αυγούστου ο Έλληνας υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Θα» για τις κορβέτες…

Πολλές φορές στο παρελθόν είχε σχολιαστεί με σκωπτική διάθεση το «θα» που ακούγονταν από τους πολιτικούς, κυρίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, καθώς υπόσχονταν ορισμένα έργα που αφορούσαν είτε την καθημερινότητα των πολιτών, είτε κάποιο έργο πνοής για την χώρα ή ακόμη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μέσα από τα έγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων στα οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, προκύπτουν δυο αλήθειες. Κι εδώ έρχεται να ταιριάξει το πολιτικό «θα»!

Οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ -για τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό τρέχει όλες τις διαδικασίες για την αναβάθμισή τους και έχει στείλει ακόμη και στελέχη του στην Γερμανία ώστε οι συνομιλίες να μην καθυστερούν- σύμφωνα με το έγγραφο θα ξεκινήσουν από το 2024.

Πρόθεση του Ναυτικού είναι τα της συμβασιοποίησης να υλοποιηθούν μέσα στο 2023 για να μην χάνεται πολύτιμος καιρός.

Αλλά και στο πρόγραμμα των κορβετών «σφυρίζεται» νέα παράταση για αποφάσεις τον επόμενο χρόνο. Γάλλοι και Ιταλοί ετοιμάζονται να επανέλθουν με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις προτάσεις τους για τις κορβέτες, ενώ ρόλο θα παίξουν και οι επαφές στο άμεσο μέλλον, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής!

Βεβαίως αν τοποθετήσουμε στο δάπεδο όλα τα κομμάτια του παζλ που αφορούν την ενίσχυση του στόλου, ίσως δούμε τα «πασπαρτού» που ορισμένοι κύκλοι θέλουν να πιστεύουν ότι ξεκλειδώνουν όλες τις πύλες των λύσεων…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Mε δύναμη και γνώση από τα «γαλάζια φτερά»: H Eλλάδα δεν θα δώσει μαχητικά F-16, αλλά θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς αεροπόρους στα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: