Mε δύναμη και γνώση από τα «γαλάζια φτερά»: H Eλλάδα δεν θα δώσει μαχητικά F-16, αλλά θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς αεροπόρους στα F-16

Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής με το Σχολείο Όπλων Τακτικής αλλά και την Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης έχουν εκπονήσει πρόγραμμα ακόμη και για χώρες που θέλουν να φιλοξενηθούν και να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μετά την Ολλανδία και τη Δανία που ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως επόμενο σταθμό είχε την Ελλάδα, την χώρα που ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να υποστηρίξουν αλλά και να ενισχύσουν το Κίεβο.

Βεβαίως οι γείτονες της Ελλάδας δεν είναι ανάλογοι εκείνων της Ολλανδίας, ούτε της Δανίας. Και παρότι από τον περασμένο Φεβρουάριο οι σχέσεις με την Άγκυρα δείχνουν ότι οδεύουν σ’ ένα καλύτερο αύριο, το casus belli της Αγκυρας γείτονος παραμένει ενεργό, όπως σχολιάζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας αποτελείται από αεροσκάφη F-16, με το μεγαλύτερο μέρος τους σταδιακά να αναβαθμίζεται στο επίπεδο Viper. Σχεδιασμός αναβάθμισης, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η Hellas Journal, υπάρχει για τον τύπο των F-16 Block 50 που άλλωστε έχει σταλεί προς τις ΗΠΑ και ανάλογη LOR.

Το βέβαιο είναι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι τίποτα δεν περισσεύει από τον ελληνικό αεροπορικό στόλο, ούτε καν ένα από τα F-16 Block 30, τον παλαιότερο τύπο που διαθέτει η πολεμική αεροπορία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που -με την προγενέστερη ιδιότητά του- είχε παραλάβει την λίστα ανάγκης της Ουκρανίας ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ζητά το Κίεβο από την Αθήνα και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ελλάδα ήταν άλλωστε από τις πρώτες χώρες που απέστειλε τα ΒΜΡ-1 στο ουκρανικό έδαφος, (λαμβάνοντας πάντως ένα προβληματικό γερμανικό αντάλλαγμα τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder). Και παρά τη συμφωνία με τη Γερμανία εκείνη αποφάσισε ότι θα δώσει απευθείας στην Ουκρανία τεθωρακισμένα που θα λάμβανε η Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την αποστολή των ΜΒΡ-1.

Παράλληλα η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα που αυτό να είχε αντίχτυπο στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Επιπλέον όποια συζήτηση κι αν θέλησαν οι Σύμμαχοι να ανοίξουν για την ενίσχυση της Ουκρανίας και αυτή αφορούσε την Αθήνα, η απάντηση ήταν σαφής: Οποιοδήποτε σύστημα αν δοθεί θα πρέπει πρώτα να έχει φτάσει στο ελληνικό έδαφος το σύστημα που θα αναπληρώσει την απώλεια.

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου εστίασαν στην εκπαίδευση ιπταμένων για τα μαχητικά F-16.

Και σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι δεν είναι λίγες οι χώρες της Συμμαχίας που έχουν δηλώσει ότι θα προσφέρουν τις γνώσεις αυτές που απαιτούν οι Ουκρανοί αεροπόροι ώστε ν’ ανταπεξέλθουν σ’ ένα μαχητικό δυτικού τύπου όπως το F-16.

Η ελληνική Αεροπορία από την πλευρά της έχει τα μέσα και την τεχνογνωσία ώστε να μεταλαμπαδεύσει όλα εκείνα που χρειάζονται οι συνάδελφοί τους από το Κίεβο.

Οι Έλληνες αεροπόροι θεωρούνται από τους κορυφαίους εντός της Συμμαχίας. Γεγονός που έχει αποδειχτεί μέσα από τις χιλιάδες ώρες κοινών εκπαιδεύσεων στον ελληνικό ουρανό αλλά και από τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας σε ασκήσεις εντός και εκτός ΝΑΤΟ, όπου τα «μπλε φτερά» πρωτεύουν και κάνουν τη διαφορά.

Στην σωστή πλευρά της Ιστορίας

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο Β. Ζελένσκι συναντήθηκε για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. – δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους και θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ – τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους – η Ελλάδα  προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας – αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της – τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σκόπελοι και ύφαλοι για το Πολεμικό Ναυτικό: Σωρεία παραιτήσεων (43 μόνο τον Αύγουστο) νέων αξιωματικών – Την ίδια ώρα οι νέοι προτιμούν να γίνουν… πυροσβέστες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: