«Μαύρη» ρώσικη προπαγάνδα: Deepfake συνεντεύξεις σταρ του Χόλυγουντ κατά της Ουκρανίας- Εμμα Στόουν, Άνταμ Σάντλερ, Βιν Ντίζελ τα «θύματα» [photos videos]

FILE PHOTO US actor Emma Stone EPA/ALLISON DINNER




Γνωστά πρόσωπα από τον κινηματογράφο χρησιμοποιούνται εν αγνοία τους σε συνεντεύξεις μεταγλωττισμένες στα γαλλικά ή στα γερμανικά για να υποστηρίξουν τη ρωσική προπαγάνδα. Και στα κοινωνικά δίκτυα παίρνουν χιλιάδες προβολές

Η Έμα Στόουν εμφανίζεται θυμωμένη με τους Ουκρανούς και τους περιγράφει στον συνάδελφό της Μπράντλεϊ Κούπερ ως «γουρούνια από τις φτωχογειτονιές της Ευρώπης». Ο Άνταμ Σάντλερ επίσης θυμωμένος με τους Ουκρανούς , λέει στον συνάδελφό του Μπραντ Πιτ ότι ο Ζελένσκι είναι “ένα άτομο χωρίς αρχές” και “σύμμαχος των Ναζί”. Ακόμα και ο Βιν Ντίζελ είναι θυμωμένος με τους Ουκρανούς, τόσο που ισχυρίζεται: «δεν τους αντέχω άλλο».

photos: newsguardrealitycheck.com

Τι συμβαίνει στο Χόλυγουντ; Γιατί όλοι αυτοί οι ηθοποιοί αποφάσισαν όλοι μαζί, ταυτόχρονα και ξαφνικά, να δηλώσουν την αντιπάθειά τους για την Ουκρανία;

Τίποτα δεν συμβαίνει, γιατί καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν είναι αληθινή και αντίθετα, όλες σχεδόν σίγουρα έγιναν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Παλιές συνεντεύξεις μεταγλωτισμένες στα γαλλικά και γερμανικά

Τα διάφορα βίντεο, που ανακάλυψε το NewsGuard στη νέα έκθεση για την διαδικτυακή παραπληροφόρηση, είναι μόνο μερικά παραδείγματα του πώς η φιλορωσική προπαγάνδα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες για να διαδώσει ψέματα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σε κανένα από αυτά τα βίντεο, οι ηθοποιοί δεν μιλούν στη δική τους γλώσσα, αλλά χρησιμοποιύνται γλώσσες πιο κατανοητές σε όσους είναι οι πραγματικοί αποδέκτες των μηνυμάτων: η Εμα Στόοουν και  ο Άνταμ Σάντλερ χρησιμοποιούν γαλλικά, ο Βιν Ντίζελ εκφράζεται στα γερμανικά.

  • Όλα τα βίντεο δημιουργήθηκαν ξεκινώντας από πραγματικές συνεντεύξεις, μεταγλωττισμένα για να φαίνονται αληθινά, πιθανότατα χρησιμοποιώντας μία από αυτές τις διαδικασίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλή.

Συγκεκριμένα, το βίντεο του Σάντλερ είναι ένα σύντομο απόσπασμα από μια συνέντευξη 50 λεπτών που παραχώρησε ο ηθοποιός στο Variety τον Νοέμβριο του 2019 (και εξακολουθεί να υπάρχει στο YouTube) και λέει ότι ο Ζελένσκι αγόρασε μια βίλα στη Γερμανία που ανήκε στον Γκέμπελς – ένα ψέμα που έχει ήδη καταγγελθεί το Δεκέμβριο 2023 και ξανά πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακατασκευαστεί, το ψευδές περιεχόμενο κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Twitter από τη χρήστη Jessicaann Lindse, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην πλατφόρμα από τον Νοέμβριο του 2023 αλλά έχει μόνο μία ανάρτηση στο ενεργητικό της (ακριβώς αυτή του Σάντλερ) : παρόλο που έχει μόλις 10 followers, το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 4.500 προβολές και έχει γίνει retweet σχεδόν 700 φορές.

«Το έσπρωξαν», όπως λένε  με τη συγκεκριμένη ορολογία. Πιθανώς από το Doppelganger, μια συλλογικότητα φιλορωσικών παραπληροφορητών που δραστηριοποιούνται από το 2022 (και επίσης πρόσφατα), όχι καινούργια στη δημιουργία fake news με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η οποία τείνει να κατευθύνει τις δραστηριότητές της στα κοινωνικά δίκτυα πάνω από όλα στους χρήστες της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από repubblica.it
Ελλάδα Αθήνα 

Διπλός… Μαραθώνιος από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος: Για την εθελοντική ανθρωπιστική αποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: