Ο Φίλιπ Κρίστοφερ ζητά ενότητα για την επανένωση της Κύπρου: Ηχηρό μήνυμα εναντίον της φιλοτουρκικής λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ στην εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το μήνυμα της ενότητας για την επανένωση της Κύπρου, έστειλε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ μέσα από τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

Ο κ. Κρίστοφερ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στο αξίωμα και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει όλη την υποστήριξη των αποδήμων όπως και οι προηγούμενοι Προέδροι.

Σημείωσε ότι όλες οι οργανώσεις αποδήμων στις ΗΠΑ είναι ενωμένες και θα αγωνιστούν μαζί για την επανένωση της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι κατά το συνέδριο θα δουν τις επιτυχίες των τελευταίων 49 χρόνων, αλλά και θα εξετάσουν και τις αποτυχίες, σημειώνοντας πως, ούτε ένας πρόσφυγας, δεν επέστρεψε στο σπίτι του τα τελευταία 49 χρόνια, αντίθετα, είπε, «χάνουμε τα Βαρώσια και την Πράσινη Γραμμή εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας».

Είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει μια λύση δύο Κρατών και διερωτήθηκε «αν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς», αναφερόμενος στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αναρωτήθηκε πόσος κόσμος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό.

Είπε ότι «μοιράζουμε» την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κύπριους πολίτες, ανάλογα με τη φυλή τους, και τη θρησκεία τους και διερωτήθηκε αν δεν είναι αυτό αναχρονιστικό.

Αν η Τουρκία επιθυμεί λύση δυο κρατών, σημείωσε, «να τους δώσουμε ένα παράδειγμα», και αναφέρθηκε στην ομοσπονδιακή δημοκρατία των ΗΠΑ ως «ένα τέλειο παράδειγμα», όπου ο καθένας μπορεί να ζει όπου θέλει και να διακινείται ελευθέρα μεταξύ των διάφορων Πολιτειών, ενώ όλοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Πρότεινε μια ομόσπονδη λύση δυο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης. Σημείωσε ότι είναι ένα σύστημα που προστατεύει τους Αμερικάνους πολίτες με τα ίδια δικαιώματα και την ίδια υπηκοότητα, μια ταυτότητα, μια σημαία, μια προσωπικότητα, και ότι αυτό είναι που πρέπει να έχει η Κύπρος για να προχωρήσει.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ακόμη, ότι όλες οι οργανώσεις στις ΗΠΑ, είναι ενωμένες και θα αγωνιστούν μαζί για την επανένωση της Κύπρου και ότι θα αγωνιστούν για να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τα F-35 και τα F-16.

Αναφέρθηκε και στην ομιλία που έκανε το 1978 ως το νεότερο μέλος της Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, στην Κύπρο και ότι τότε είχε ζητήσει μαζική προώθηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης μιας εκστρατείας στις ΗΠΑ και ο κόσμος γελούσε τότε, όπως είπε, σημειώνοντας πως σκοπός ήταν να πείσει τον κόσμο ότι το Κυπριακό ήταν πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό. Είπε ότι σήμερα, ο κόσμος έχει αντιληφθεί την εισβολή στην Ουκρανία και ίσως αυτή τη φορά μια εκστρατεία να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η πρώτη εισβολή που έγινε στην Ευρώπη δεν ήταν στην Ουκρανία αλλά στην Κύπρο με τη χρήση αμερικανικών όπλων, που χρησιμοποίησε η Τουρκία.

Το δεύτερο σημείο, είπε, είναι ότι είχαν ζητήσει το 1978 ήταν οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αναγνωρίσουν το Κράτος του Ισραήλ και να αποκτήσουν διπλωματικούς δεσμούς, γιατί αισθανόταν ότι το Ισραήλ και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή στις ΗΠΑ «που μας βοηθούσε με το εμπάργκο εκείνη την εποχή, ήταν μεγίστης σημασίας».

Το τρίτο σημείο της ομιλίας του τότε, ήταν οι στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, γιατί είναι η μόνη χώρα που μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, για να καταλήξουμε σε κάποιου είδους λύση.

Σημείωσε ότι όλα αυτά είναι ακόμη συναφή εκτός από το ότι το 1978 ήταν το νεότερο μέλος της Αντιπροσωπείας, ενώ σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία.

Ο αγώνας των Αποδήμων της Κύπρου θα συνεχιστεί μέχρι να φύγει η σημαία του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο: Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευριπίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: