Ιστορική αποστολή της Ινδίας στο Φεγγάρι: Η «Σοφία» θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον άγνωστο νότιο πόλο της Σελήνης* [Live]

Γραφιστική απεικόνιση για το πως περίπου θα μοιάζει το ρόβερ στην επιφάνεια της Σελήνης. Πηγή: ΙSRO/Indian Space Research Organisation




Η Ινδία θέλει να γράψει σήμερα ιστορία: Εάν η αποστολή Chandrayaan-3 είναι επιτυχής, η Ινδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προσεφαδιστεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο νότιο πόλο της Σελήνης.

Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής είναι να αναζητήσει πάγο – δηλαδή εγκλωβισμένο, «αρχαίο» νερό- που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη κατοίκηση στη Σελήνη στο μέλλον.

Η απόπειρα της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 που προσπαθούσε να προσγειωθεί στην ίδια περιοχή.

Εάν η Ινδία πετύχει, θα είναι η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ήπια προσγείωση στη Σελήνη – οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν προσγειωθεί κοντά στον ισημερινό.

Η προσπάθεια της Ινδίας να προσγειώσει την αποστολή Chandrayaan-2 κοντά στο νότιο πόλο το 2019 ήταν ανεπιτυχής καθώς συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το ινδικό διαστημικό σκάφος απογειώθηκε στις 14 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο Σριχαρικότα στη νότια Ινδία.

Το αεροσκάφος – που ονομάζεται Vikram- φέρει στην «κοιλιά» του το ρόβερ βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για τη σοφία.

 

Το ταξίδι του έχει προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό στην Ινδία, με ευχές για την επιτυχία της αποστολής να εκπέμπονται από όλη τη χώρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, αναμένεται να συντονιστούν στις απευθείας μεταδόσεις.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Sreedhara Panicker Somanath, δήλωσε ότι βέβαιος ότι το Chandrayaan-3 θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη, ήπια προσγείωση.

Είπε ότι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα από τη συντριβή Chandrayaan-2 και πραγματοποίησαν ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες.

Τις τελευταίες ημέρες, η κάμερα του προσεδάφισης Vikram χαρτογράφησε εκτενώς την επιφάνεια της Σελήνης ενώ προσπαθούσε να εντοπίσει ένα ασφαλές σημείο προσγείωσης .
.
Το Chandrayaan-1, η πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, είχε ανακαλύψει την παρουσία μορίων νερού στη στεγνή επιφάνεια της Σελήνης και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το διαστημικό αεροσκάφος και το rover φέρουν πέντε επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη «των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Σελήνης, της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια και της τεκτονικής δραστηριότητας προκειμένου να μελετήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια».

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν ένα πολύπλοκο σύνολο ελιγμών για να μειώσουν σταδιακά την ταχύτητα της προσεδάφισης και να το φέρουν σε σημείο που θα επιτρέψει μια ήπια προσγείωση σε μια περιοχή που οι επιστήμονες του διαστήματος έχουν περιγράψει ως «πολύ ανώμαλη, γεμάτη κρατήρες και ογκόλιθους».

 

Μόλις προσγειωθεί και κατακαθίσει η σκόνη, το εξάτροχο ρόβερ θα σέρνεται από την κοιλιά του και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που μές ααπό μια αλληλοδιαδοχή εκπομπών θα σταλούν στη Γη.

 

Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι μια πρόκληση: Η τεράστια αυτή επιφάνεια παραμένει σε μόνιμη σκιά και οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρευσης νερού σε αυτές τις περιοχές.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που κοιτάζει τη Σελήνη: Υπάρχει αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Φεγγάρι με πολλές άλλες αποστολές να κατευθύνονται στη σεληνιακή επιφάνεια στο εγγύς μέλλον. Και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να κατανοήσουμε για τη Σελήνη, η οποία συχνά περιγράφεται ως πύλη προς το βαθύ διάστημα.

Mε πληροφορίες από BBC

Ψάχνοντας το Τέρας του Λοχ Νες: Η μεγαλύτερη σύναξη κυνηγών τεράτων εδώ και μισό αιώνα το Σαββατοκύριακο στη Σκωτία * Με high tech εξοπλισμό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: