Η κοινωνία αποφασίζει, η κοινωνία καθορίζει: Στην Ελλάδα και την Κύπρο απαιτείται εθνική ομοψυχία για να φτάσουμε στα μεγάλα επιτεύγματα για τον Ελληνισμό

FILE PHOTO: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (2-Α) επιθεωρούν άγημα, Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΓΙΑΤΖΗ*

Πραξικόπημα. Εισβολή. Πόλεμος. Θάνατος. Κατοχή. Τι μάθαμε; Μάθαμε; Ή είμαστε ένας λαός που αρέσκεται στο να διαβάζει μόνο τους τίτλους; Που δεν μελετά, δεν ερευνά, παρά δέχεται με ευκολία αυτό που του πλασάρουν; Με τους τίτλους λοιπόν αποφασίζει, έχει γνώμη και κρίνει…

«Είναι εύκολο και αρέσει στον λαό να κρίνει την εξουσία» (Αισχύλος 525 – 456 π.Χ.).

Πως θα αντιδρούσαμε όμως εάν πραγματικά συνειδητοποιούσαμε ότι ως λαός κι εμείς θα κριθούμε; Ότι ο κάθε ένας από εμάς κουβαλάει το δικό του μερίδιο ευθύνης; Μεγάλο ή μικρό. Είτε είμαστε απλοί πολίτες είτε όχι, με αξίωμα ή όχι, στην συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, με εξουσία ή χωρίς; ΟΛΟΙ θα κριθούμε.

Εμείς χαράσσουμε την ιστορία μας. Είναι οι δικές μας πράξεις ως λαός που γράφουν την ιστορία του τόπου μας. Η δύναμη της κοινωνίας υπάρχει.

  • Πάντοτε υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Απόδειξη είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Σχέδιο Ανάν το 2004 αλλά ακόμη περισσότερο οι τελευταίες Προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Η κοινωνία αποφάσισε, η κοινωνία καθόρισε.

Έχουμε λοιπόν ΟΛΟΙ, ευθύνη απέναντι στην ιστορία που θα χαράξουμε σε αυτό τον τόπο. Με αυτές τις πράξεις μας ή ακόμη και με την αδράνειά μας.

«Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα» (Δημοσθένης, 384 – 322π.Χ.).

Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης ώστε να λειτουργείς με γνώμονα όχι το προσωπικό αλλά το κοινό συμφέρον. Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο αξίωμα που κερδίζεις ή σου παραχωρείται. Να μπορείς να αντεπεξέλθεις και εάν δεν μπορείς να αποχωρείς.

Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης στα όσα γράφεις, στα όσα λες. Να σκέφτεσαι που αποσκοπούν. Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης, όταν εκφράζεις τη γνώμη σου, τα πιστεύω σου. Να το κάνεις πάντα με θάρρος, αλήθεια και με περηφάνια. Ποτέ με σκοπιμότητα. Ποτέ με ψέμα.

Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις συνθήκες και στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ως λαός. Ο εμπαιγμός, η ειρωνεία, η κακόπιστη κριτική δεν έχουν θέση σε δύσκολες ώρες.

Πρέπει να έχεις το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα σου. Να αγαπάς την πατρίδα σου όπως αγαπάς την οικογένειά σου. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι. Πάντα επιβαλλόταν. Μακριά από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.

Είναι κρίσιμη η περίοδος γιατί έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες αυτές που ευνοούν μια ουσιώδη εξέλιξη στο Κυπριακό μετά από καιρό. Έχουμε συμμάχους που συνειδητά υπερασπίζονται τις θέσεις μας στο Κυπριακό και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για την επανέναρξη των συνομιλιών.

  • Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει να συνάψουν σχέσεις αμυντικής θωράκισής με μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και Μέση Ανατολή.
  • Το ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να πετάξει έξω την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και έχει περάσει νομοθεσία για την πώληση F-16 υπό όρους οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από την Τουρκία.

Είναι διπλωματικό το παιχνίδι και παίζεται με κανόνες. Και είναι η πρώτη φορά που έχουμε ως Πρόεδρο έναν πολιτικό που είναι πρωτίστως ένας έμπειρος και ικανός διπλωμάτης. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Οφείλουμε να κάνουμε καλόπιστη και επωφελή κριτική και όχι κακόπιστη και ζημιογόνα. Το οφείλουμε σε ΕΜΑΣ.

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» είχε πει ο Σόλων. Εξάλλου ο πολιτικός κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος. Και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί ο Πρόεδρος.

Έχει ο κάθε ένας μας τη δίκη του ευθύνη λοιπόν. Χρειάζεται ενότητα. Μακριά από σκοπιμότητες και μισαλλοδοξίες. Μακριά από εγωισμούς. Μακριά από άσκοπες και άστοχες τοποθετήσεις χάριν εσωτερικής κατανάλωσης.

Μακριά από ανόητες πολιτικές αντιπαραθέσεις για αναζήτηση άλλοθι σε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία για τα μεγάλα επιτεύγματα.

Μπορούμε;

*Ειρήνη Πογιατζή
Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Άνοιξαν το χορό, εδώ και πολλές δεκαετίες, οι δυτικοί (ΗΠΑ, Βρετανία), ακολούθησε τώρα και η Μόσχα: Γραφείο για προξενικές υποθέσεις στα κατεχόμενα ή κάτι άλλο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: