“Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου”: Μεγάλη μουσική εκδήλωση στην Ουάσιγκτον για τα 50 πέτρινα χρόνια από την άνανδρη τουρκική εισβολή και κατοχή (video)

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Και μετά την προδοσία; ρωτά ο ποιητής: “…Κατά πού θα κινήσεις; Πώς θ’ αντικρίσεις την ζωή και τον θάνατο, την αρετή και το φόβο;” Δεν ξέρω εάν το παλληκάρι (παλληκάρια) ήξεραν, δεν ξέρω εάν θα μάθουμε ποτέ… Ήταν το τελευταίο βλέμμα… Πριν την εκτέλεση από τους Τούρκους




Εκδήλωση για την Κύπρο διοργανώνει στην Ουάσιγκτον ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Προμηθέας”, στις 5 Οκτωβρίου 2024.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την άνανδρη τουρκική εισβολή, ο “Προμηθέας” προγραμματίζει μία μεγάλη εκδήλωση, με τίτλο “Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου”, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγ. Σοφίας στην Ουάσιγκτον.

Θα παρουσιαστούν τα τραγούδια που συνέθεσε ο μεγάλος συνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου με ένα μικρό οργανικό σύνολο, σε μια εκδήλωση με την ποιότητα και σοβαρότητα που της αξίζει στην τραγωδία της Κύπρου μας.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, με την πολυβραβευμένη “Πειραματική” χορωδία του, παρουσίασε το 1998 το έργο του “Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία” στην Κύπρο, Λευκωσία και Λεμεσό, σε συνεργασία με την Χορωδία και ορχήστρα του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας και κυπριακά φωνητικά σύνολα.

Πέρα από τις Ευρωπαϊκές πόλεις, έδωσε συναυλίες στην Ουάσιγκτον στο Lisner Auditorium και στο Kennedy Center, (2003) καθώς και στο Concert Hall του Σικάγου, με διθυραμβικές κριτικές).

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, βρήκε τον Δημήτρη Παπαποστόλου και την αδελφή του Μαγδαληνή Κανταρτζή, φοιτητές στην Ουάσιγκτον. Ο συνθέτης, βαθιά συγκινημένος από το δράμα του κυπριακού λαού, μελοποίησε στίχους συμφοιτητών του και τα τραγουδια αυτά κυκλοφόρησαν σε LP δίσκο, με τίτλο “Kύπρος 1974: Τραγούδια Οργής και Πόνου”.

Τον δίσκο αυτό τον διέθεσε για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων. O τότε Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Νίκος Δημητρίου έδωσε δεξίωση στην κυπριακή Πρεσβεία και τίμησε τον Παπαποστόλου και όλους όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία αυτού του δίσκου.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: