Τσουνάμι ελέγχων (918) σε αιγιαλούς για παραβιάσεις (336): Θα συνεχιστούν, θα αναθεωρηθεί η νομοθεσία το, μήνυμα του ΥΠΟΙΚ

File Photo: Πολίτες στο Ναύπλιο και άλλες περιοχές της Αργολίδας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο επισκέφθηκαν τις παραλίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

  • -Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
  • Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
  • Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες.

Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες.

Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Επιβατηγό πλοίο προσέκρουσε σε πλωτή δεξαμενή στο λιμάνι της Σύρου: Αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια οι επιβάτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: