Έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία, αλλά και στην Ε.Ε.: Βοήθεια θα μπορούσε να έρθει από την Ελλάδα μέσω της εταιρείας ΕΑΣ, ξεκίνησαν συνομιλίες με την Αθήνα

FILE PHOTO: Armoured personnel carriers (APC) drive along the road from Bakhmut as heavy fighting for the control of the town continues, Donetsk region, eastern Ukraine. EPA, OLEG PETRASYUK




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Erkan Pehlivan, στην Münchner Merkur, λόγω της έλλειψης πυρομαχικών που έχει προκαλέσει στη Δύση ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) βρίσκεται σε συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες παραγωγής πυρομαχικών.

Οι συνομιλίες γίνονται για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα παραγωγής οβίδων 155 χιλιοστών για την υποστήριξη της Ουκρανίας αλλά και την αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», βάσει των οποίων η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 20.000 οβίδες.

Παρατηρεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνονται τα πυρομαχικά στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει τα οπλοστάσια των κρατών-μελών της Ε.Ε., εξ’ ου και αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος και διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές για την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την οποία επικαλείται η εφημερίδα του Μονάχου, διεξάγονται άκρως μυστικές συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα» η ΕΑΣ δεν είναι σε θέση να παράξει μόνη της όλη την απαραίτητη ποσότητα πυρομαχικών, καθώς πηγές εκτιμούν ότι η εταιρεία διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες να αναλάβει το τελευταίο στάδιο στην αλυσίδα παραγωγής, για αυτό και αναζητά εταίρους που θα συνδράμουν στην πρώτη φάση της παραγωγής.

Τίτλος: «Έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία – και στην Ε.Ε.: βοήθεια θα μπορούσε να έρθει από την Ελλάδα»
Υπότιτλος: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί τα αποθέματα πυρομαχικών στη Δύση. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα σπεύσει σε βοήθεια, ωστόσο δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες»

ΠΗΓΗ: Münchner Merkur, Erkan Pehlivan

Ή άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο ή είναι λαγός: Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πήρε πίσω τις δηλώσεις του για την Ουκρανία, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: