Ή άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο ή είναι λαγός: Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πήρε πίσω τις δηλώσεις του για την Ουκρανία, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν

File Photo epa09241528 NATO Secretary-General Jens Stoltenberg, Assistant Secretary General for Defence Policy and Planning, Patrick Turner, Director of the Private Office of the NATO Secretary General Stian Jenssen, Supreme Allied Commander Europe, General Tod D. Wolters, Chairman of the NATO Military Committee, Air Chief Marshal, Sir Stuart Peach, and Secretary of the North Atlantic Council Jorgen Christian Jorgensen take part in an online North Atlantic Council meeting at the Alliance’s headquarters, in Brussels, Belgium. EPA, JOHANNA GERON, POOL




Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζήτησε συγγνώμη και ανακάλεσε τις δηλώσεις του για την Ουκρανία, μια ημέρα αφότου είπε δημόσια ότι η πολύπαθη χώρα θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, (κείμενο Dan Sabbagh).

Συγκεκριμένα, ο Stian Jenssen, επικεφαλής του επιτελείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) δήλωσε σε μια νορβηγική εφημερίδα ότι δεν έπρεπε να μιλήσει τόσο απλοϊκά όσο έκανε, αφού οι αρχικές του δηλώσεις προκάλεσαν μια οργισμένη αντίδραση από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια εκδήλωση στη Νορβηγία την Τρίτη, ο Jenssen ανέφερε ότι ενώ οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, τα μέλη της συμμαχίας συζητούν πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο 18μηνος πόλεμος.

«Νομίζω ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να πάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα», τόνισε ο  Jenssen στο ακροατήριό του, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους.

Ωστόσο, μια μέρα αργότερα ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα VG που αρχικά αναφέρθηκε στις δηλώσεις του:

«Η δήλωσή μου υπήρξε μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να τη διατυπώσω έτσι. Ήταν λάθος», σημείωσε.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο Jenssen δεν απέρριψε την ιδέα ότι μια συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να είναι στο τραπέζι.

Εάν υπάρξουν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την στιγμή επί του πεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια περιοχή, «θα έχει αναγκαστικά αποφασιστική επιρροή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Dan Sabbagh:It was a mistake‘, Nato official backtracks suggestion Ukraine could give up land for membership

Αμυντική συμφωνία μαμούθ Ισραήλ -Γερμανίας για την προμήθεια από το Βερολίνο του Arroe-3 υπό την έγκριση των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: