Η τραγωδία του Εβρου: Μαίνεται για 11η ημέρα η πυρκαγιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις* Εκταση μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης έγινε στάχτη

Στιγμιότυπο βίντεο από το e-evros via Glomex




Για 11η ημέρα μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να συνεχίζουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Το απόγευμα της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους της περιοχής Κοτρωνιάς, καλώντας τους
να μετακινηθούν προς «Γιαννούλη».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι εκ νέου αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Οπως μεταδίδει το Evros News:  Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο, κυρώς στην Δαδιά και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Κίνδυνος για το χωριό της Δαδιάς δεν φαίνεται να υπάρχε και οι προσπάθειες επικεντρώνονται να μην μπει η φωτιά στον στενό πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης και προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κατασροφή, ενώ από την Κοτρωνιά υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να κατευθυθείθ προς τις ορεινές περιοχές του Μεγάλου Δερείου, όπου υπάρχουν εκεί αρκετοί οικισμοί.

H μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» (πρώην Τwitter) η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).

Ως μέτρο σύγκρισης, η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

Ηδη από τις 24 Αυγούστου, το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Μέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν πως η φωτιά στον Εβρο είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων «παρά πολλών ετών» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Eβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οσο πάει και χειρότερα: 808.000 στρέμματα κάηκαν στον Εβρο δείχνουν οι νέες εικόνες του δορυφόρου Copernicus

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: