Ας μιμηθούμε και εμείς την Πολωνία, που δείχνει τον τρόπο: Εκβιάζει ανοικτά τη Γερμανία για τις επανορθώσεις, συνδέει το μείζον θέμα με τη Ρωσία και την Ουκρανία

epa10789290 Polish President Andrzej Duda (R) shows a signed law on child benefit applauded by Polish Family and Social Policy Minister Marlena Malag (L) and Prime Minister Mateusz Morawiecki (C) during a family picnic in Tarczyn, central Poland, 07 August 2023. EPA, Pawel Supernak POLAND OUT




Η ολοσέλιδη ανταπόκριση του Daniel Imwinkelried στην εφημερίδα Handelsblatt, από τη Βιέννη υπενθυμίζει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο υιοθέτησε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία πρέπει να καταβάλει στην Ουκρανία πολεμικές αποζημιώσεις.

Επισημαίνει ότι η Πολωνία επιχειρεί να συνδέσει το ζήτημα των ρωσικών επανορθώσεων προς την Ουκρανία με το δικό της αίτημα για επανορθώσεις εκ μέρους της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς όσους εξαπολύουν σήμερα επιθέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ότι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Arkadiusz Mularczyk, ο οποίος υποστηρίζει, σύμφωνα με τη Handelsblatt, ότι μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για μια ρωσο-ουκρανική λύση.

Μάλιστα, Πολωνός διπλωμάτης δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το μυστικό όπλο της Πολωνίας, προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα των επανορθώσεων.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το κυβερνών PiS έχει θέσει το ζήτημα των επανορθώσεων ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το ζήτημα νομικά έχει κλείσει, θεωρώντας δεσμευτική τη δήλωση παραίτησης από τις επανορθώσεις, στην οποία είχε προχωρήσει ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Bierut, το 1953.

Ο Πολωνός νομικός Mateusz Piatkowski επισημαίνει ότι το καλύτερο θα ήταν να επιληφθεί του ζητήματος διεθνές δικαστήριο, χωρίς βέβαια να υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία θα συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία. Από την πλευρά του ο βουλευτής του SPD, Dietmar Nietan, o οποίος είναι και συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, θεωρεί ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η Γερμανία να υποστηρίξει στοχευμένα την κοινωνία των πολιτών στην Πολωνία, για παράδειγμα με τη σύσταση ενός ταμείου βοήθειας, ενώ εκτιμά ότι η αντιγερμανική ρητορική στην Πολωνία σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος PiS και αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Jaroslaw Kaczynski, πάντως αναμένει από τη Γερμανία να καταβάλει επανορθώσεις ύψους 1,4 τρισ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει το περασμένο φθινόπωρο επικαλούμενος μελέτη σχετικά με τη ζημία που προκλήθηκε στην Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο ο ΑΝΥΠΕΞ Mularczyk δεν επιμένει σε ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά τονίζει ότι «στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με τη Γερμανία έναν μακροπρόθεσμο διάλογο για το θέμα των επανορθώσεων», κάτι που κρίνει απαραίτητο, διότι το ζήτημα αυτό διχάζει την Ευρώπη, όπως λέει.

«Η Ρωσία παρακολουθεί στενά πώς χειρίζονται το θέμα η Γερμανία και η Πολωνία», υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ ο ανταποκριτής της εφημερίδας σχολιάζει ότι, σύμφωνα με παρατηρητές, η πολωνική κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι δεν κερδίζει συμμάχους στη διεθνή σκηνή με μια ξεκάθαρα επιθετική ρητορική κατά της Γερμανίας στο θέμα των επανορθώσεων.

Μάλιστα ορισμένοι παρατηρούν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτή τη στιγμή στο χειρότερο επίπεδο μετά το 1945, αν και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί.

Τίτλος: «Έτσι θέλει η Πολωνία να αναγκάσει τη Γερμανία να πληρώσει επανορθώσεις»
Υπότιτλος: «Η Βαρσοβία απαιτεί από το Βερολίνο επανορθώσεις για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Τώρα θα μπορούσε μάλιστα να βοηθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία»

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Daniel Imwinkelried – Poland wants to receive reparation payments from Germany

Ο Economist αποκαλύπτει τον Ταγίπ Ερντογάν: «Θέλει να τα πάει καλά με τη Δύση, αλλά με τους όρους του… Υπάρχουν όρια, όμως… Αλλά τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: