Ο Economist αποκαλύπτει τον Ταγίπ Ερντογάν: «Θέλει να τα πάει καλά με τη Δύση, αλλά με τους όρους του… Υπάρχουν όρια, όμως… Αλλά τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί»

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan addressed the 14th Ambassadors’ Conference held at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Economist άρθρο αναφορικά με τα όρια της προσέγγισης που φαίνεται να πραγματοποιεί η Τουρκία επί του παρόντος προς τη Δύση.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει πως:

«Λιγότερο από τρεις μήνες πριν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), κατηγορούσε την Αμερική ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της κυβέρνησής του, εξυμνούσε την “ειδική σχέση” του με τη Ρωσία και απειλούσε να εμποδίσει τη Σουηδία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, μετά την απροσδόκητα εύκολη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της χώρας του τον Μάιο, βλεφαρίζει προς τη Δύση.

Ο κ. Erdogan υποσχέθηκε να περάσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, την οποία μπλοκάρει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενέτεινε τη στήριξή του στην Ουκρανία, στηρίζοντας ανοιχτά τα όνειρα της χώρας για ένταξη στη συμμαχία, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

  • Επίσης, προσπαθεί να δελεάσει τους δυτικούς επενδυτές, εγκαταλείποντας την καταστροφική του πολιτική μείωσης των επιτοκίων απέναντι στην άνοδο του πληθωρισμού”.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό:

Οι πρόσφατες κινήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς για την Τουρκία. Η Αμερική φαίνεται έτοιμη να της πουλήσει μαχητικά F-16 και κιτ αναβάθμισης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που προηγουμένως εμποδιζόταν από το Κογκρέσο.

Ο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), ο Αμερικανός πρόεδρος, μπορεί σύντομα να υποδεχθεί τον κ. Erdogan, τον οποίο έχει επανειλημμένα σνομπάρει, στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιζητούν επίσης από τον Τούρκο ισχυρό άνδρα να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανοίξει ξανά τη Μαύρη Θάλασσα για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών […].

Ο κ. Erdogan μπορεί να έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό αργότερα αυτόν το μήνα, όταν ο Ρώσος δικτάτορας αναμένεται στην Τουρκία. Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχουν υπάρξει ψίθυροι για “επαναπροσέγγιση” με την Τουρκία.

Αλλά τα ανοίγματα του κ. Erdogan, τα οποία είναι περισσότερο τακτικά παρά στρατηγικά είναι κυρίως προϊόν της οικονομικής ανάγκης, δεν ισοδυναμούν με επαναφορά.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν μειωμένες τις πιθανότητες μιας πραγματικής προσέγγισης όσο ο κ. Erdogan συνεχίζει να εκφοβίζει και να φυλακίζει τους επικριτές του, να επιτρέπει στη διαφθορά να ανθεί και να υπονομεύει τους κρατικούς θεσμούς.

Ο ηγέτης της Τουρκίας δεν βλέπει καμία ανάγκη να αντιμετωπίσει ή έστω να αναγνωρίσει οποιαδήποτε από τις παραπάνω δυσκολίες. “Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες”, δήλωσε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική όντως βελτιώνονται, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και με την Ε.Ε., είχαν φτάσει σχεδόν στο ναδίρ. […] Ο κ. Erdogan προσπάθησε να ανταλλάξει την υποστήριξή του προς τη Σουηδία με πρόοδο στις καθυστερημένες ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.

  • Αλλά τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Τουρκία με τον κ. Erdogan στο τιμόνι, λένε αναλυτές και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, είναι μια αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσής της με την Ε.Ε., και μόνο μια συμφωνία γι’ αυτό μπορεί να πάρει χρόνια.

Κατ’ ελάχιστον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να εμπλέξουν την Τουρκία στις συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική, προτείνει ο Selim Yenel, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο μπλοκ.

Μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί να το πράξουν. “Δεν θέλουν να προσφέρουν στον Ερντογάν δώρα”, λέει. “Αλλά θα πρέπει να ζήσουν μαζί του για τα επόμενα πέντε χρόνια”.

ΠΗΓΗ: Economist – “President Erdogan wants to make nice with the West, on his terms” – Υπότιτλο “There are limits”

Πριν από 67 χρόνια, σαν σήμερα, οι Εγγλέζοι δολοφονούσαν τον Ζάκο, τον Πατάτσο και τον Μιχαήλ: Τη στιγμή αυτή ακούμε την ηρωϊκή συμφωνία του Μπετόβεν, έγραψε ο Ζάκος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: