Αντιδρά η Telegraph: Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να τακτοποιήσει πρώτα τα του οίκου του αντί να συζητά με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

epa10815589 Artefacts are displayed at the British Museum in London, Britain, 23 August 2023. The British Museum dismissed a member of staff and the Metropolitan Police are investigating after artefacts which were reported ‘missing, stolen or damaged’ over a ‘significant’ period of time. EPA, NEIL HALL




Για επιβεβαίωση από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου ότι οι συζητήσεις για μια συνεργασία με την Αθήνα σε ό,τι αφορά το θέμα του δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν «συνεχείς και εποικοδομητικές», κάνει λόγο η Telegraph.

Σημειώνει, ωστόσο ότι πολλές φωνές ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να τακτοποιήσει πρώτα τα του οίκου του αντί να συζητά με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι παρά το σκάνδαλο που συγκλονίζει  το Μουσείο, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, G. Osborne εξέφρασε στους συναδέλφους του την ικανοποίησή του που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε επικρίνει το Μουσείο για την τρέχουσα κρίση.

Μια πηγή πάντως εξέφρασε αμφιβολίες στην εφημερίδα για το κατά πόσον ο Osborne σκεφτόταν ακόμη και να επιδιώξει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, από τη στιγμή που το Μουσείο αντιμετωπίζει τώρα τόσα άλλα επείγοντα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιστορικός  Sir Noel Malcolm, σε έκθεσή του  για το think-tank Policy Exchange εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν κανείς  μπορούσε να εμπιστευτεί την Ελλάδα στο θέμα του δανεισμού των Μαρμάρων.  Ο Sir Noel, ανώτερος ερευνητής στο All Souls College, δήλωσε χθες:

«Ακόμα κι αν Έλληνες πολιτικοί ή αξιωματούχοι Μουσείων υπόσχονται ειλικρινά να τα επιστρέψουν, δεν υπάρχει τίποτα που θα εμποδίσει έναν Έλληνα πολίτη ή φορέα να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να δοθεί μια εντολή από έναν συμπαθή δικαστή που θα απαγορεύει την επιστροφή τους. Θα ήταν άκρως λοιπόν ανεύθυνο από τους διαχειριστές του μουσείου να τα δανείσουν υπό τέτοιες συνθήκες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Michael Daley, διευθυντής του ArtWatch UK, που επιτηρεί τα μουσεία και τις γκαλερί, είπε κι αυτός ότι θα ήταν μια «στρεβλή αίσθηση πολιτικής» να εξετάζουμε ένα δάνειο των Μαρμάρων.

«Ο ρόλος των διαχειριστών – και ο Osborne είναι διαχειριστής ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου – είναι να προστατεύουν το μουσείο και τα εκθέματά  του. Είναι σαφές ότι το μουσείο δεν το έκανε αυτό όπως θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια… Οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχτούν ότι τα έργα ανήκουν στους Βρετανούς και το Βρετανικό Μουσείο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σκεφτεί την επιστροφή τους εαπό τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα. Οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν τεράστιες. Όλοι θα ήθελαν τα πάντα πίσω»., προειδοποιεί.

Με τη σειρά της η  Alison Cole, ιστορικός τέχνης και συντάκτρια της The Art Newspaper, εξέφρασε την άποψη ότι ο Osborne πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αντί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τα Μάρμαρα.

«Η άμεση προτεραιότητα του Osborne θα πρέπει σίγουρα να είναι να βάλει μια τάξη στο Βρετανικό Μουσείο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς αυτό αντί να συνάψει μια συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όσο πολιτικά ελκυστικό κι αν φαίνεται».

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο Μουσείο», πρόσθεσε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The Telegraph, Neil Johnston, Dalya Alberge – Get your house in order before pushing Elgin Marbles deal, British Museum told

Financial Times: Κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρά το σκάνδαλο των κλοπών, επιμένει ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: