Financial Times: Κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρά το σκάνδαλο των κλοπών, επιμένει ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

FILE PHOTO: Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ, STR




Ο Τζορτζ Όσμπορν, είναι πεπεισμένος ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να φτάσει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρά το σκάνδαλο των κλαπέντων θησαυρών που έχει πυροδοτήσει κρίση μεγάλων διαστάσεων στην διοίκηση του Μουσείου.

Όπως γράφει ο Ντόμινικ Κένι στους Times του Λονδίνου, ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, φέρεται «καθησυχασμένος» από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εκφράστηκε προσωπικά κατά του Μουσείου με αφορμή τις κλοπές. 

Σημειώνεται ότι Όσμπορν και Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί και είχαν συνομιλήσει για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενών, εξετάζοντας την προοπτική δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την αποστολή άλλων ελληνικών θησαυρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται «ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό του», αναφέρει πως ο  Όσμπορν εμφανίζεται ως εκ τούτου αισιόδοξος ότι μια ιστορική πολιτιστική ανταλλαγή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, παρά την κρίση στο Βρετανικό Μουσείο.

Υπήρξαν ανησυχίες ότι τα Γλυπτά μπορεί να είναι ευάλωτα εφόσον 2.000 αντικείμενα εκλάπησαν από το λονδρέζικο ίδρυμα και ορισμένα μάλιστα εξ αυτών βγήκαν προς πώληση στο eBay.

  • Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε μια επίθεση κατά του Μουσείου, υπογραμμίζουν οι Times.

“Mπορεί κανείς να διαβάσει πολλά στην σιωπή [αυτή]” επισημαίνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι οι  Financial Times επικαλούνται αξιωματούχο του Μουσείου να λέει:

“Έχει υπάρξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους”, ενώ άνθρωπος μέσα από το Βρετανικό Μουσείο προσθέτει ότι η συγκρατημένη κριτική είναι σημάδι του ότι η Αθήνα θεωρεί πως μια συμφωνία για τα Γλυπτά είναι κοντά.

  • Οι Financial Times αναφέρουν πως και η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο μιλούν για «εν εξελίξει και εποικοδομητικές» συζητήσεις, αν και το Λονδίνο μιλά για δανεισμό μέρους των Γλυπτών στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από The Times, Financial Times

 

Παίρνει «ζωή» κι αποκαθίσταται η ιστορική οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: