Ελληνικό νόμισμα μεταξύ των απολεσθέντων αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου, αποκαλύπτουν οι Times: Αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1948

epa10815591 A woman views the Parthenon Marbles at the British Museum in London, Britain, 23 August 2023. EPA, NEIL HALL




Άρθρο των Max Kendix και Charlie Parker στη βρετανική εφημερίδα Times παραθέτει ενδεικτικό κατάλογο ορισμένων αντικειμένων που φέρεται να εξαφανίστηκαν από το ΒΜ τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ άλλων σημειώνει «Ασημένια περιδέραια, αρχαία νομίσματα και περισσότερα από 500 κεραμικά θραύσματα είναι μεταξύ των θησαυρών που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο, όπως μπορούν να αποκαλύψουν οι Times.

«Τώρα, αρχεία του μουσείου που απέκτησαν οι Times μέσω της νομοθεσίας για την ελευθερία της πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα [Freedom of Information laws] δείχνουν ότι εκατοντάδες άλλα αντικείμενα έχουν καταγραφεί ως χαμένα κατά την τελευταία δεκαετία:

Ανάμεσά τους είναι ένα ελληνικό ασημένιο νόμισμα που αποκτήθηκε το 1948, ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα και ένα γερμανικό νόμισμα, τα οποία εξαφανίστηκαν όλα εντός του 2014 έως και τον Απρίλιο.

Τίτλος: “Exquisite jewellery and ancient coins among British Museum’s missing treasures”
Υπότιτλος: “Vaults plundered for more than 20 years by ‘kleptomaniac’”

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Times, Max Kendix και Charlie Parker

Κύριο άρθρο Times για την κλοπή αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο

Η βρετανική εφημερίδα Times στο κύριο άρθρο τους  επισημαίνουν, μεταξύ άλλων,  ότι ο Frederic Kenyon, ένας διακεκριμένος βιβλικός μελετητής, έγραφε το 1943:

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι, μετά το Βρετανικό Ναυτικό, ο εθνικός θεσμός που χαίρει του μεγαλύτερου σεβασμού στο εξωτερικό». Αν και ήταν ο πρώην διευθυντής του μουσείου, η κρίση του ήταν εύλογη και όχι απλώς ιδιοτελής. Θα ήταν δύσκολο για τον Hartwig Fischer, διευθυντή από το 2016, να προβεί στον ίδιο ισχυρισμό με καθαρό πρόσωπο.

Το Βρετανικό Μουσείο είναι θεματοφύλακας καλλιτεχνικών και αρχαιολογικών ευρημάτων που είναι ανεκτίμητα, ωστόσο αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι κατά τη διάρκεια μιας «σημαντικής» περιόδου κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. φέρονται να έχουν κλαπεί από τις συλλογές του.

Τώρα έχει κάνει μια πρόχειρη εκτίμηση ότι λείπουν έως και 2.000 αντικείμενα. Αυτό είναι κάτι χειρότερο από αμηχανία: πρόκειται για εθνική ντροπή, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιώσεις του ίδιου του μουσείου για τη διαχείριση των πολιτιστικών θησαυρών, και για την οποία πρέπει να δώσει πλήρη απολογισμό.

Τα αντικείμενα που λείπουν  είχαν αποθηκευτεί αντί να εκτεθούν, και ορισμένα κατέληξαν σε δημοπρασίες στο eBay σε τιμές πολύ χαμηλότερες από κάθε λογική εκτίμηση της αγοραίας αξίας και πολύ περισσότερο της ιστορικής τους σημασίας. Παρόλο που το μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού που εργαζόταν χρόνια και η αστυνομία ερευνά το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες, δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Όλα αυτά διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών George Osborne, που μόλις πρόσφατα έγινε πρόεδρος των διαχειριστών του μουσείου, ανακοίνωσε εσωτερική επανεξέταση των όρων ασφάλειας. Πρέπει να είναι αμείλικτη.

Η παγκόσμια φήμη του μουσείου διακυβεύεται, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, ότι η υπόθεση ενισχύει τα αιτήματα της χώρας της για τον επαναπατρισμό των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τουρκία λόρδο Έλγιν, το 1801.

Στην πραγματικότητα, η διεκδίκηση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ήδη ισχυρή. Το πιο πιεστικό πρόβλημα για το μουσείο είναι να εξηγήσει γιατί κωλυσιεργεί στη διερεύνηση και καταγγελία αυτών των κλοπών

Τίτλος: «The Times view on the British Museum losses: Absent Antiquities»
Υπότιτλος: «The institution must swiftly account for the loss of treasures from its holdings and repair the damage to its reputation as a global cultural custodian»

ΠΗΓΗ: Κύριο άρθρο της εφημερίδας Times

Επανήλθε με νέες “βομβες” ο αναλυτής Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους σε Ουκρανία, Αρμενία, Κύπρο και Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: