Τον εκτέλεσαν με 7 σφαίρες όταν έκανε τζόγκινγκ: Νεκρός Ρώσος αξιωματικός υπεύθυνος επιστράτευσης και εντολέας πυραυλικών επιθέσεων σε αμάχους [videos]

FILE PHOTO: Ο 42χρονος Ρζίτσκι εκτελέστηκε με επτά σφαίρες στις έξι το πρωί την ώρα που έκανε τζόγκινγκ σε πάρκο όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Screenshot via YouTube@TopCargo200/




Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματικός και πρώην διοικητής υποβρυχίων, τον οποίο το Κίεβο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από πολύνεκρες επιθέσεις με πυραύλους στην Ουκρανία, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη νότια Ρωσία,  δήλωσαν οι αρχές  αργά τη Δευτέρα.

O Στάνισλαβ Ρζίτσκι, πρώην καπετάνιος υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και υπεύθυνος για την επιστράτευση για την εισβολή στην Ουκρανία,  βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς στην πόλη Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας.

Ο Ρζίτσκι, 42 ετών, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού τμήματος επιστράτευσης στο Κρασνοντάρ.

  • Το πτώμα του βρέθηκε με τραύματα από πυροβολισμούς κοντά στην οδό Beregovaya χθες το πρωί , μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε τζόκινγκ στην περιοχή.

Η Μόσχα έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατό του.

«Η έρευνα ανατέθηκε στο πρώτο τμήμα για πολύ σημαντικές υποθέσεις στο περιφερειακό γραφείο της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

Το τμήμα επιστράτευσης στο Κρασνοντάρ όπου εργαζόταν ο Ρζίτσκι είχε αναλάβει να στρατολογήσει Ρώσους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι αναφορές για εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον κέντρων επιστράτευσης είχαν αυξηθεί δραματικά μετά το φθινόπωρο του 2022, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την “μερική επιστράτευση”.

Ο Ρζίτσκι διοικούσε το υποβρύχιο Krasnodar του ρωσικού ναυτικού, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr. Το Krasnodar κατασκευάστηκε για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και σχεδιάστηκε «για την καταπολέμηση πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, την τοποθέτηση ναρκών και τη διεξαγωγή αναγνωρίσεων», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ιστότοπο της περιφερειακής κυβέρνησης, το υποβρύχιο Krasnodar τέθηκε σε υπηρεσία στο ρωσικό ναυτικό το 2015 και ο Ρζίτσκι είχε τη διοίκηση του πληρώματος του υποβρυχίου από τον Δεκέμβριο του 2016.

Διοικούσε επίσης το ρωσικό υποβρύχιο B-871 Alrosa, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας το 2015.

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρζίτσκι εγκατέλειψε πλήρως τον στόλο των υποβρυχίων.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρζίτσκι ήταν μεταξύ Ρώσων κυβερνητών υποβρυχίων που συμμετείχαν στη βάρβαρη πυραυλική επίθεση στη Βίνιτσα στην Ουκρανία στις 14 Ιουλίου 2022, η οποία σκότωσε 27 άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.  

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει τότε ότι η επίθεση προήλθε από πυραύλους κρουζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα.

  • Σύμφωνα με το κανάλι Telegram SHOT, ο Ρζίτσκι πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη και στο στήθος ενώ έκανε πρωινό τζόκινγκ κοντά σε τοπική αθλητική εγκατάσταση το πρωί της Δευτέρας και πέθανε επί τόπου. Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Το τηλεοπτικό κανάλι Baza ανέφερε ότι ο δράστης παρακολουθούσε τον Ρζίτσκι για «πολύ καιρό» και ήταν εξοικειωμένος με την καθημερινή του ρουτίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης επέλεξε να πυροβολήσει τον 42χρονο σε τοποθεσία χωρίς κάλυψη από κάμερα παρακολούθησης.

Τί λένε οι Ουκρανοί

Σε ανακοίνωσή της, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας αναγνώρισε τον Ρζίτσκι ως τον πρώην διοικητή του υποβρυχίου Κρασνοντάρ, λέγοντας ότι «συμμετείχε» σε θανατηφόρες επιθέσεις με πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος.

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας (GUR) δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρζίτσκι.

  • Ωστόσο, η GUR μοιράστηκε μια σειρά από άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ώρας της επίθεσης (6:00 π.μ.), του αριθμού των πυροβολισμών (επτά) και της έλλειψης μαρτύρων λόγω του βροχερού καιρού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πάρκο στο οποίο πυροβολήθηκε ο Ρζίτσκι ήταν έρημο λόγω της έντονης βροχόπτωσης, «άρα δεν υπάρχουν μάρτυρες που θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες ή να αναγνωρίσουν τον δράστη».

«Ο διοικητής του υποβρυχίου έκανε τζόγκινγκ στο πάρκο ‘’30th Anniversary of Victory’’ στο Κρασνοντάρ. Γύρω στις 6 το πρωί πυροβολήθηκε επτά φορές με πιστόλι Μακάροφ. Ως αποτέλεσμα των τραυμάτων από πυροβολισμό, ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την Ουκρανία για ανάμειξη, αλλά δεν είπε εάν αυτή η υποψία ήταν δικαιολογημένη.

“Μέχρι στιγμής η ρωσική αστυνομία δεν μπορεί να βρει ούτε μια κάμερα παρακολούθησης που θα δείχνει τη διάπραξη του εγκλήματος. Η έρευνα συνεχίζεται”, είπε.

Το ρολόι και τα ακουστικά του Ρζιτσκι βρέθηκαν στο σημείο, υποδεικνύοντας ότι η ληστεία δεν ήταν το κίνητρο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mash.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφία στην οποία αναφέρουν ότι εικονίζεται ο ύποπτος για τη δολοφονία του Ρζίτσκι:

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ Newsweek/ BBC/

«Απασφάλισε» ο Ζελένσκι κατά του ΝΑΤΟ: Πρωτοφανές και παράλογο που δεν δίδεται στην Ουκρανία χρονοδιάγραμμα ένταξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: