Ποιος είναι, λοιπόν, ο διάσημος ζωγράφος δρόμου Banksy; Ας ξεκινήσουμε από τη φωνή του λέει το BBC που απέκτησε παλιά ηχογραφημένη συνέντευξή του

File Photo: Το έργο «Κορίτσι με μπαλόνι» του Banksy σε έκθεση στη Βασιλεία της Ελβετίας EPA, GEORGIOS KEFALAS




Το μυστήριο έχει καλύψει ολόκληρη την καριέρα του καλλιτέχνη του δρόμου Banksy, αλλά ένα νέο podcast του BBC και σειρά Radio 4 μπορεί απλώς να αποκάλυψαν κάτι για αυτόν: τη φωνή του.

Το Banksy Story περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του 2005 που έχει μεταδοθεί μόνο στις ΗΠΑ και η οποία, σύμφωνα με την εκπομπή, είναι «λίγο μια ανακάλυψη». Το απόσπασμα προέρχεται από την ειδησεογραφική εκπομπή All Things Considered του σταθμού NPR (Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο),το οποίο μεταδόθηκε στις 24 Μαρτίου – λίγες μέρες αφότου ο καλλιτέχνης εξέθεσε τη δική του δουλειά στο Met, AKA του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

«Υποθέτουμε ότι είσαι αυτός που λες, αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι;» ρωτά ο οικοδεσπότης, στον οποίο το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Banksy απαντά: «Ω, δεν έχετε καμία εγγύηση για αυτό».

Η τρίλεπτη συνέντευξη παρουσιάζει την υποτιθέμενη φωνή του καλλιτέχνη που ισχυρίζεται ότι βλέπει τον εαυτό του ως «ζωγράφο και διακοσμητή», ο οποίος εξηγεί την τάση του να κολλά τα έργα του στους τοίχους ιδρυμάτων όπως το Λούβρο επειδή: «Δεν θέλεις να κολλάς στην ίδια δουλειά όλη σου τη ζωή, έτσι;»

Ισχυρίζεται ότι ο στόχος του με την έκθεση του έργου του στο Met ήταν να παραμείνει στην έκθεση για 42 ημέρες, με βάση ένα υποτιθέμενο περιστατικό στο οποίο πιστεύει ότι κάποτε κρέμασαν κατά λάθος ένα έργο του Henri Matisse ανάποδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύγκριση της δουλειάς του με τον Matisse σαφώς δεν είναι θέμα για τον ερωτώμενο.

«Εννοώ, νόμιζα ότι μερικά από αυτά ήταν αρκετά καλά, γι’ αυτό σκέφτηκα: να τα βάλω σε μια γκαλερί», λέει. «Διαφορετικά θα έμεναν στο σπίτι και δεν θα τα έβλεπε κανείς. Αν περιμένετε να κολλήσουν άλλοι άνθρωποι σε αυτό που κάνετε, θα περιμένατε για πάντα. Μπορεί κάλλιστα να αποκόψεις τον μέσο άνθρωπο και να πας να το κολλήσεις μέσα σου».

Δεδομένου ότι διανύουμε τώρα δεκαετίες στο να γιορτάζουμε το έργο του Banksy, το ζήτημα της νομιμότητας της τέχνης του έχει σχεδόν παραβλεφθεί. Αλλά αυτό σαφώς δεν συνέβαινε το 2005, αν κρίνουμε από τη συνέντευξη. «Αλλά αυτό που κάνετε είναι παράνομο!» προκαλεί ο οικοδεσπότης. «Αυτό είναι που το κάνει πολύ διασκεδαστικό», απαντά.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα [χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά], έτσι; Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον μου να συλλαμβάνομαι πολύ συχνά. Το παν είναι να συνεχίσεις όσο περισσότερο μπορείς. Λοιπόν, ναι, πρέπει να σκεφτείς αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το ζήτημα: ο απρόσεκτος βανδαλισμός χρειάζεται πολύ περισσότερη σκέψη από ό,τι φαντάζονταν οι περισσότεροι άνθρωποι».

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι ο συνεντευξιαζόμενος είναι ο Banksy, ο παρουσιαστής της εκπομπής του BBC ακούγεται σίγουρα ενθουσιασμένος. «Είναι αυτή η πραγματική φωνή του Banksy;» ρωτάει. «Δεν ξέρω… αλλά αν είναι αυτός, είναι η πρώτη φορά που τον ακούμε ποτέ!»

Το Banksy Story είναι τώρα διαθέσιμο στο BBC Radio 4.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Το ΑΠΟΛΥΤΟ κρουαζιερόπλοιο – λούνα παρκ αποπλέει τον Ιανουάριο του 2024: Icon of the Seas η μεγαλύτερη πλωτή νεροτσουλήθρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: