Ο Πρίγκηπας μπιν Σαλμάν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε δολοφόνο, αγοράζει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Γονάτισε ο “Σουλτάνος” στον Βασιλιά…

epa10752596 Saudi Crown Prince Mohammed bin Salaman (R) welcoming Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (L) in Jeddah, Saudi Arabia, 17 July 2023 (issued 18 July 2023). EPA, BANDAR AL-JALOUD HANDOUT




Με τίτλο “Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και υπότιτλο « Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεσηκώνει τις δουλειές του καθώς ξεκινά την περιοδεία του στον Κόλπο η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει άρθρο των Adam Samson , Andrew England και Samer Al-Atrush.

Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία έκλεισε μια συμφωνία-ορόσημο για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στη Σαουδική Αραβία, καθώς η Άγκυρα εμβαθύνει την προσέγγισή της με το Ριάντ και αναζητά στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο μετρητά για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της.

Η συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί με άλλες επενδυτικές δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας, ανακοινώθηκε την Τρίτη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) ξεκίνησε περιοδεία στον Κόλπο, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία στελεχών επιχειρήσεων στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η νέα οικονομική ομάδα του Erdoğan η οποία διορίστηκε μετά την επανεκλογή του ως προέδρου τον Μάιο, έχει ήδη θέσει σε ισχύ σημαντικές αλλαγές πολιτικής, καθώς προσπαθεί να απαλύνει την κρίση που έχει διαβρώσει την ευημερία των καθημερινών Τούρκων και έχει οδηγήσει σε φυγή τους ξένους επενδυτές.

Η εξασφάλιση νέων επενδύσεων αποτελεί πυλώνα του προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Şimşek, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές του Κόλπου.

Οι επενδύσεις από τον Κόλπο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι πολλοί δυτικοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ότι ο Erdoğan θα τηρήσει το νέο οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει απαιτήσει επώδυνες προσαρμογές, όπως αυξήσεις φόρων, με τις τοπικές εκλογές να πλησιάζουν την επόμενη άνοιξη.

Το Ριάντ δήλωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την τουρκική Baykar «με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων του Βασιλείου και την ενίσχυση των αμυντικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων του».

Ο Haluk Bayraktar, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής αμυντικής εταιρείας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως τη μεγαλύτερη σύμβαση αμυντικών εξαγωγών στην ιστορία της Τουρκίας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης μνημόνια κατανόησης για άμεσες επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μέσων ενημέρωσης και της άμυνας.

Η συμφωνία υπογραμμίζει πώς ο Erdoğan λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες επιδεινώθηκαν απότομα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε επίσης να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι έγιναν άσπονδοι αντίπαλοι τη δεκαετία μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011 που συγκλόνισαν την περιοχή, αλλά και οι δύο έχουν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων τα τελευταία χρόνια.

Τραπεζίτες δήλωσαν ότι ο Erdoğan  είχε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων από τα οποία η Τουρκία επιδιώκει να πουλήσει μερίδια για να αυξήσει το συνάλλαγμα, με την ελπίδα να συνάψει συμφωνίες με τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπ, ADQ, είχε προηγουμένως δεσμευτεί να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία μετά την επίσκεψη του σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, προέδρου των ΗΑΕ, στην Τουρκία στα τέλη του 2021.

Το ADQ δήλωσε πέρυσι στους Financial Times ότι ενδιαφέρεται για τουρκικές εταιρείες logistics, επιχειρήσεις τροφίμων και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Τα ΗΑΕ συμφώνησαν επίσης πέρυσι σε ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 5 δισ. δολαρίων με την Τουρκία, σε μια ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Άγκυρας.

Το Κατάρ, το οποίο είναι εδώ και καιρό ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο, επέκτεινε τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Άγκυρα το 2020 από 5 δισ. δολάρια σε 15 δισ. δολάρια.

Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ κατέχει επίσης μερίδια σε διάφορες τουρκικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Eurasia Tunnel της Τουρκίας, της Borsa Istanbul, του χρηματιστηρίου και του Istinye Park, ενός εμπορικού κέντρου στην εμπορική πρωτεύουσα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 37,7 δισ. δολαρίων τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά οι αξιωματούχοι θα προτιμούσαν να γεφυρώσουν το κενό με εισροές από το εξωτερικό.

Σε μια ένδειξη του πώς οι νέες οικονομικές πολιτικές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, οι ξένοι επενδυτές άντλησαν 1,3 δισ. δολάρια σε τουρκικές μετοχές τις πέντε εβδομάδες έως τις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: FT, Adam Samson , Andrew England και Samer Al-Atrush – «Saudi Arabia agrees deal to buy Turkish drones» και υπότιτλο « President Recep Tayyip Erdoğan drums up business as he embarks on Gulf tour»

Ο Ερντογάν πρόδωσε τον δημοσιογράφο Κασόγκι, εκπλιπαρεί τον Πρίγκηπα: Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπογράφουν συμφωνία για αγοραπωλησία drone

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: