Ο Ερντογάν πρόδωσε τον δημοσιογράφο Κασόγκι, εκπλιπαρεί τον Πρίγκηπα: Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπογράφουν συμφωνία για αγοραπωλησία drone

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan was welcomed by Crown Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia in Jeddah, the first stop of his visit to the Gulf region, with an official ceremony. Photo via Turkish Presidency




Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία είναι τεταμένες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι δύο χώρες ήρθαν ξανά πιο κοντά προσφάτως, επισημαίνει το δημοσίευμα του  Spiegel Online.

Διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για επενδύσεις και έκλεισε εξοπλιστική συμφωνία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA) ο Recep Tayyip Erdogan και ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Τζέντα, υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των άμεσων επενδύσεων και των επικοινωνιών.

Στο πακέτο των συμφωνηθέντων περιλαμβάνονται και δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar, χωρίς να δοθούν όμως στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενό τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, με tweet του, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi) στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, με την έγκριση –σύμφωνα με Έκθεση της CIA- του Mohammed bin Salman, παρότι ο ίδιος έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο, επισημαίνει το άρθρο.

Προσθέτει ότι για τον Τούρκο ηγέτη αυτή η επίσκεψη ήταν η αρχή μιας περιοδείας στα κράτη του Περσικού Κόλπου προς αναζήτηση επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει η τουρκική οικονομία και να ξεπεράσει την τρέχουσα νομισματική κρίση, με αμέσως επόμενο σταθμό το γειτονικό Κατάρ.

Τίτλος: «Ιστορική συμφωνία εξοπλισμών – Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπογράφουν συμφωνία για αγοραπωλησία drone
Υπότιτλος: «Προσέγγιση μετά τη δολοφονία Khashoggi: Η εταιρεία Baykar του γαμπρού του Erdogan θέλει να πουλήσει drones στη Σαουδική Αραβία και κάνει λόγο για τη „μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στον τομέα της άμυνας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας“»

ΠΗΓΗ: Spiegel Online – Türkei und Saudi-Arabien unterzeichnen Drohnenabkommen

Μία ισχυρή φωνή από τη Γαλλία για τον πραγματικό Ερντογάν: Ισλαμιστής, αρνητής της γενοκτονίας των Αρμενίων, ας μην ξεχνάμε το βαρύ ρεκόρ του, ζητά ο καθηγητής Vermeren

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: