Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε εκτάκτως στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Τι συζητήθηκε στο βραδυνή συνομιλία των δύο ανδρών;

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken holds a press availability in Georgetown, Guyana, on July 6, 2023. State Department Photo by Ron Przysucha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Νυχτερινή τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού που ήθελε να συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη την επερχόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία είναι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το θέμα συζητήθηκε σε συνδυασμό με το αίτημα της Τουρκίας να προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Οι Αμερικανοί απαιτούν από την Τουρκία να συναινέσει στη σουηδική αίτηση, αλλά αυτή αρνείται με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο.

Όλοι οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον κ. Μπλίνκεν και κάτω, δηλώνουν ότι η Σουηδία έπραξε από την πλευρά όλα όσα αναφέρονται στην Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήδη έχει εγκρίνει την ένταξη της τελευταίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε ήδη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ζήτησε ως αντάλλαγμα την έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης των F-16.

Επίσης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ:

“Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνομίλησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken).

Συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Η τύχη της Σουηδίας, αλλά και της Τουρκίας (ως μέλος του ΝΑΤΟ) κρέμεται από μία κλωστή: Fake News ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι νομοθέτες άλλαξαν γνώμη… Επιμένουν στο όχι στα F-16 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: