Η τύχη της Σουηδίας, αλλά και της Τουρκίας (ως μέλος του ΝΑΤΟ) κρέμεται από μία κλωστή: Fake News ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι νομοθέτες άλλαξαν γνώμη… Επιμένουν στο όχι στα F-16 (video)

epa10707434 Senator Bob Menendez (R), a Democrat from New Jersey, and Nadine Menendez (L), arrive to attend a state dinner in honor of Indian Prime Minister Narendra Modi hosted by US President Joe Biden and First Lady Jill Biden at the White House in Washington, DC, USA,. EPA, Ting Shen, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τρέχουν» ένα αγώνα δρόμου γεμάτο εμπόδια, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών κρατών-μελών, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Για να επιτύχουν τον στόχο τάζουν στην Τουρκία τον ουρανό με τ’ άστρα, χωρίς, μέχρι της στιγμής, αποτέλεσμα.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας και των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, η Άγκυρα έθεσε και νέα αιτήματα στη Στοκχόλμη.

Ζήτησε απαγόρευση των κουρδικών διαδηλώσεων, που η Σουηδία δεν μπορεί να δεχθεί λόγω της δημοκρατικής παράδοσης της, και την απέλαση των αρχηγών των Κούρδων που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα. Ούτε αυτό το τελεσίγραφο μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Βεβαίως -και να το καταγράψουμε για να υπάρχει- έχει οριστεί συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στο Βίλνιους της Ουκρανίας και οι νατοϊκοί ελπίζουν (και εύχονται) ότι το θέμα της ομηρίας της σκανδιναβικής χώρας από την κατοχική δύναμη θα λήξει.

  • Ας μην το αποκλείσουμε, λοιπόν, διότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι μία ευκαιρία για τους γονυπετείς νατοϊκούς να ηρωοποιήσουν τον Ερντογάν και να του επιτρέψουν να πάρει «όμηρο» και τη σύνοδο κορυφής.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μία μεγάλη συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Για ένα περίεργο λόγο, διακινήθηκε η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ άλλαξε τη θέση του και δέχεται δήθεν να εγκριθεί η αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για ένα τεράστιο fake news. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ισχύουν όλες οι παλαιότερες δηλώσεις του γερουσιαστή, ο οποίος επιμένει να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι, που έθεσαν ο ίδιος και άλλοι νομοθέτες στην Τουρκία.

Είναι μάλιστα ανυποχώρητος σε ότι αφορά τις προκλήσεις και τις απειλές των Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, και της Κύπρου, αλλά και της Αρμενίας, όπου η Άγκυρα βοηθά το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τον κ. Μενέντεζ μας είπαν ότι ο γερουσιαστής επανέλαβε την αρχική του θέση πρόσφατα στην ιστοσελίδα The Hill. Και παραμένει σε αυτήν.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα:

  • Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez (D-N.J.), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κράτησε την πιο σκληρή στάση απέναντι στην πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ λέει ότι η επιμονή της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο ένα σημείο σε έναν μακρύ κατάλογο προβληματικών συμπεριφορών -αναφέρει τη φυλάκιση από την Τουρκία δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης, τις στρατιωτικές της εισβολές και τον εκφοβισμό που επιχειρεί στον ελληνικό και τον κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όπως και οι δεσμοί της Άγκυρας με τη Μόσχα.

  • «Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», είπε ο Μενέντεζ στο The Hill.

«Θέλει να είναι αληθινός σύμμαχος του ΝΑΤΟ ή θέλει να παίζει όλες τις πλευρές; Και αν θέλετε να παίξετε σε όλες τις πλευρές, τότε δεν μπορείτε να πάρετε το καλύτερο από αυτά που έχουμε», τόνισε ο γερουσιαστής, και αναφέρεται στα αμερικανικά αμχητικά.

Ερωτηθείς στα τέλη του περασμένου μήνα εάν ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την πωληση των F-16 για την Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε ότι ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στους επικριτές του. Προφανώς να απαντήσει με πράξεις, όχι λόγια.

«Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι αυτό που έχω πει όλο αυτόν τον καιρό», είπε ο Μενέντεζ, και εννοεί βεβαίως τους όρους που έθεσε στην Τουρκία.

  • Σημειώνεται ότι οι τέσσερις κορυφαίοι νομοθέτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας σταμάτησαν την αμερικανική κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην πώληση των F-16, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με τα εμπόδια της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ιστοσελίδα επιβεβαιώνει και την αποκάλυψη ότι ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει την εξουσία να παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου για τις πωλήσεις όπλων με δικαιολογία λόγων εθνικής ασφάλειας, ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί στους νομοθέτες ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα περάσει από την τακτική διαδικασία κοινοποίησης και έγκρισης από το Κογκρέσο.

Δηλαδή, δεν θα επιχειρήσει να «σπάσει» το βέτο του κ. Μενέντεζ και των άλλων βουλευτών και γερουσιαστών, από τους οποίους εξαρτάται η αγοραπωλησία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «κόκκινο» φαίνεται πως έγινε … «κίτρινο» για την ένταξη της Σουηδίας, αν και ο Ερντογάν συνεχίζει να θέτει εμπόδια: Θα βγει σήμερα λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: